Γιαννης Μαχαιρίδης στο συνέδριο της ΕΝΠΕ: Πρέπει να αποδυναμωθεί το παρασιτικό κεντρικό κράτος

Τοποθέτηση Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιαννη Μαχαιριδη στο έκτακτο συνέδριο της ΕνΠΕ

Την αναγκαιότητα το πολιτικό σύστημα να ξεκαθαρίσει τον ρόλο που επιφυλάσσει στη αιρετή περιφερειακη αυτοδιοίκηση ανάφερε στην τοποθέτηση του στο έκτακτο συνέδριο της ένωσης περιφερειών Ελλάδας ο περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιριδης.                                               
 Και συνέχισε  ´"´τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες ,διοικητικά και οικονομικά απαιτούν άμεσες λύσεις.
Η ελπίδα για επιτελικό κράτος και ενδυναμωμένους  περιφερειακούς θεσμούς έμεινε στην φάση της απόπειρας και προτιμηθηθηκαν  μετέωρα βήματα και θεσμικά μέρεμετια ´ .Αντι να μείωνεται ηγραφειοκρατια γιγαντώνεται και Αντι να καταργούνται διοικητικές πράξεις αυξάνονται.
Τόνισε την αναγκαιότητα μιας νέας μεταρρύθμισης τόσο στην διοίκηση όσο και στην αυτοδιοίκηση που πρέπει να έχει χαρακτηριστικά ανατροπής του σημερινού διοικητικού συστήματος της χώρας.
Είναι η τελευταία ευκαιρία που έχει η χώρα για να μην συνεχίσει να είναι ουραγός στο ευρωπαϊκό κεκτημένο Ειναι αναγκαια μια νεα αποκέντρωση με μεταφορά  προσθετων αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες προκειμένου να αποκτήσουν ουσιαστικό παρεμβατικό ρόλο στις τοπικές υποθέσεις κατι που εξακολουθήσει να είναι  ακομα σήμερα  ζητούμενο.


  Σήμερα   αναγνωρίζεται απο ολους ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να παίξει στην παρούσα συγκυρία ηπεριφερεια.
Είναι  ο θεσμός που έχει την δυνατότητα να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις της κάθε περιοχής και να συμβάλει στην ανασυγκροτηση του παραγωγικού ιστού της χώρας και την έξοδο απο την κρίση.
Είναι ιστορικά παράδοξο και ανακόλουθο  η εθνική προσπάθεια σωτηρίας της χώρας να στηρίζεται ακόμα σήμερα σε δομές που έχουν χρεοκοπησει και σε ένα γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικο κράτος που είναι το ίδιο τροχοπέδη στην προσπάθεια σωτηρίας της χώρας.Οι περιφέρειες θα συνεχίσουν την πάλη για διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών.
" Θελουμε τις περιφέρειες ζωντανά κύτταρα συμμετοχής , πρωτοβουλιών και δράσεων των τοπικών κοινωνιών και να έχουν την επάρκεια να ανταποκρίθουν  στον σημαντικό ρόλο ,στις σύγχρονες προκλήσεις που αφορούν στην αναπτυξη,την υγεία, την απασχόληση, το περιβάλλον ,τις μεταφορές, την νέα γενιά την ποιότητα ζωής κλπ".
Κάλεσε την κυβέρνηση να αυξήσει τους πόρους του ΠΔΕ  και μέσω αυτών τη  δυνατότητα άσκησης πολιτικής που θα αναχαιτίσει την κρίση και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάκαμψης.
Έχουμε επίγνωση  τονισε του γεγονότος πως η πατρίδα μας διέρχεται μια δύσκολη φάση με μεγάλες κοινωνικές ανατροπές και κοινωνικές εντάσεις που προκαλούνται απο την ανεργία , την μείωση μισθών και συντάξεων, την φτώχεια, στα πρόθυρα κατάρρευσης των δομών υγείας και πρόνοιας με περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού.
Μια κοινωνία σε αναβρασμό και με αισθήματα αγανάκτησης και φόβου τροφοδοτούν ενίοτε και αμυντικές στάσεις που δεν μπορούν να γίνουν όμως αποδέκτες  όταν λαμβάνουν βίαιες μορφές.
Η βία απο όπου και αν προέρχεται είναι καταδικαστέα.
 Είναι πια η  στιγμή η κυβέρνηση να εμπιστευτεί τους αυτόδιοικητικους θεσμούς ,να πατάξει την γραφειοκρατία, να ξεριζώσει τα καρκίνωματα που  υπάρχουν στο κορμί της διοίκησης. Να αποκέντρωσει το σύνολο των αρμοδιοτήτων της και να διατήρηση τον επιτελικό της ρόλο
 αποδυναμώνοντας το συγκεντρωτικό,δυσκίνητο και παρασιτικο κεντρικό κράτος.
Στην παρούσα περίοδο πρέπει να αναδείξουμε σαν κορυφαία των μεταρρυθμισεων την πάταξη της γραφειοκρατίας και την κατάργηση χιλιάδων διοικητικών πράξεων ,εξασφαλίζοντας τους πόρους που λείπουν και που σήμερα ζητούνται να καταβληθουν απο τον λαο.
Έχουμε ιστορική ευθύνη να κράτησουμε όρθιους τους αυτοδιοικητικους θεσμούς που είναι το τελευταίο καταφύγιο του Πολιτη , κατέληξε ο περιφερειάρχης, Γιάννης Μαχαιριδης.

Τέλος, ευχαρίστησε το διοικητο συμβούλιο της ΕνΠΕ και τους συνέδρους για την εμπιστοσύνη τους να προεδρεύσει για μια ακομη φορά του συνεδρίου της ΕνΠΕ.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...