Γιάννης Παππάς: Στόχος της κυβέρνησης, είναι η Ελλάδα να γίνει αληθινά μεγάλος τουριστικός προορισμός

ΑΡΘΡΟ ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΠΠΑ-Το κεφάλαιο 'Τουρισμός' αποτέλεσε εδώ και πολλές δεκαετίες, και αποτελεί ένα τεράστιο στήριγμα για την χώρα μας.

Η Ελλάδα, που δίνει αδιάκοπες μάχες για να σταθεί στα πόδια της και να κάνει την επανεκκίνηση της οικονομίας της, στηρίζεται και στηρίζει τις ελπίδες της στον Τουρισμό, ειδικά την φετινή περίοδο.

Ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δίνει σημασία στον Τουρισμό αφού αυτό αποτελεί όχι μόνον μια φιλόδοξη αλλά και πραγματική προοπτική ανάπτυξης για την χώρα μας.

Έτσι κι αλλιώς ο Τουρισμός μαζί με τη Ναυτιλία παραμένουν οι «πρωταθλητές» και η βάση της Ελληνικής Οικονομίας. Καθίσταται λοιπόν σαφές, ότι ένας τόπος όπως η Δωδεκάνησος, τα νησιά μας και η Ρόδος (που αποτέλεσε μοντέλο - πρότυπο για τον Τουρισμό εδώ και πολλά χρόνια) φέτος μπορεί να κάνει την διαφορά.

Στον Τουρισμό, στον οποίο στηρίζουν οι Δωδεκανήσιοι πολλές ελπίδες μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον ως πρωτογενής μοχλός ανάπτυξης για ουσιαστικά και πραγματικά δεδομένα σε όλα τα επίπεδα. Τα έσοδα από τον Τουρισμό, οι θέσεις εργασίας αποτελούν πάντα εφαλτήρια για την στήριξη της τοπικής οικονομίας -εφόσον γίνουν με ορθολογικό τρόπο. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να 'βάλουμε τα δυνατά μας' και να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας στους ξένους επισκέπτες μας.

Ο καθένας από την δική του πλευρά, έχοντας το δικό του μερίδιο ευθύνης, ο μικρός και μεγάλος επιχειρηματίας, ο ξενοδόχος, ο εργαζόμενος, ο φορέας, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να βελτιώσουμε την εικόνα μας και να αποφύγουμε τα κακώς κείμενα ώστε οι ξένοι επισκέπτες μας να μείνουν ικανοποιημένοι.

Ο Τουρισμός παραμένει στυλοβάτης της οικονομίας μας.

Κι όπως φαίνεται, αναμένεται να χαρίσει στην δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία μια πρώτη νίκη μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται η χώρα μας.

Οι προβλέψεις είναι θετικές, τα μηνύματα αισιόδοξα και όλοι μας περιμένουμε αυξήσεις στις αφίξεις από πολλές νέες αγορές αλλά και ανάκαμψη παλαιότερων. Αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί, η νίκη για τον τουριστικό κλάδο θα είναι νίκη όλων μας. Νίκη που αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις, που απασχολούν, άμεσα ή έμμεσα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και δημιουργούν εισόδημα το οποίο διαχέεται ταχύτατα σε ολόκληρη την οικονομία.

Σίγουρα, η κυβέρνηση πρέπει και εργάζεται για να προβεί σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ώστε να ανεβάσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προσφερόμενων προϊόντων και των ελληνικών υπηρεσιών διεθνώς.

Μεγάλα στοιχήματα παραμένουν η μείωση του ΦΠΑ -κυρίως στην εστίαση, η αλλαγή του κλίματος για προσέλκυση επενδύσεων σε όλα τα επίπεδα και η διευκόλυνση στη χορήγηση βίζας σε χώρες που θα αποτελέσουν μεγάλο πόλο έλξης τουριστών όπως η Ρωσία και η Τουρκία.

Όλα αυτά ωστόσο, προαπαιτούν αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς από όλους μας.

Διότι και το ίδιο το κράτος, δεν μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη της οικονομίας. Είναι καιρός αυτό το 'κράτος' που οικοδομήθηκε όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα, να αλλάξει και να μετατραπεί, σιγά-σιγά, σε ένα σταθερό αρωγό της επιχειρηματικότητας.

Και απώτερος στόχος είναι να επωφεληθούν απ' αυτό κι άλλοι κλάδοι. Διότι η Ελλάδα θα προσφέρει όλο και περισσότερες ευκαιρίες για παραθεριστική κατοικία και για εξειδικευμένες κατηγορίες τουρισμού από τις οποίες ωφελούνται κι άλλοι κλάδοι. Και διότι ακόμα, ο ξένος επισκέπτης που βρίσκεται για ένα καλοκαίρι στην Ελλάδα και δοκιμάζει τα ελληνικά προϊόντα, θα πρέπει να μπορεί μετά να τα αναζητήσει στη συνέχεια και στην πατρίδα του.

Μεγάλο ζητούμενο;

Η Ανταγωνιστικότητα!

Ανταγωνιστικότητα για το ίδιο το τουριστικό μας πακέτο, που πρέπει να αναπτύσσεται, να βελτιώνεται συνέχεια, μετά από διάλογο. Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, βελτίωση και κατασκευή υποδομών. Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Βελτίωση του κλίματος και προσέλκυση ξένων κεφαλαίων -πάντα με προϋπόθεση την ανάπτυξη και τον ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Στόχος της κυβέρνησης, είναι η Ελλάδα να γίνει αληθινά μεγάλος τουριστικός προορισμός. Με κριτήρια κυρίως ποιοτικά.

Βασική προϋπόθεση είναι η κοινή προσπάθεια. Όταν μια χώρα μονιάσει και βάλει βαθιά στο μυαλό της να επιτύχει, μπορεί να καταφέρει θαύματα.

Με δύο λέξεις, αυτό είναι το στοίχημά μας. Να κάνουμε θαύματα.

Γιατί, μπορούμε να κερδίσουμε και θα κερδίσουμε.

Ιωάννης Παππάς

τ.βουλευτής Δωδεκανήσου Ν.Δ.

Mail: ioannis.k.pappas@gmail.com

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...