Βαρύ το κλίμα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη για την ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γεώργιο Ρουπακιά αλλά και με δεδομένη την αποτυχία του «success story» που είχε ευαγγελιστεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Μετά την οξεία κριτική του επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, ότι η ελληνική προεδρία θα είναι απαράδεκτη «αν η ελληνική κυβέρνηση δεν σταματήσει τη Χρυσή Αυγή» σήμερα δυο Γερμανοί βουλευτές έρχονται να προτείνουν την παραίτηση της Ελλάδας από την επερχόμενη προεδρία της ΕΕ για οικονομικούς λόγους. Στο μεταξύ, η είδηση της δολοφονίας Φύσσα είναι κεντρικό θέμα στο διεθνή Τύπο που κάνει λόγο για «πολιτική δολοφονία» που συγκλονίζει την Αθήνα.
«Η Ελλάδα θα όφειλε να παραιτηθεί από την προγραμματισμένη Προεδρία της για το 2014» δηλώνουν δύο βουλευτές του CDU και του FDP, υποστηρίζοντας ότι η προεδρία των έξι μηνών θα κοστίσει στην Ελλάδα περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.
Συγκεκριμένα, ο Κλάους - Πέτερ Βιλς από τους Χριστιανοδημοκράτες δηλώνει στην Bild ότι «η Ελλάδα θα έπρεπε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναβάλει την Προεδρία στο Συμβούλιο, διαφορετικά στο τέλος θα (χρειαστεί) να υπάρξει κι άλλο πακέτο βοήθειας γι' αυτό τον λόγο», ενώ ο συνάδελφός του από τους Φιλελεύθερους Φρανκ Σέφλερ τονίζει ότι «η Ελλάδα θα έπρεπε οικειοθελώς να παραιτηθεί από την Προεδρία».
Υπενθυμίζεται ότι έντονη ήταν η αντίδραση του Χάνες Σβόμποντα, επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, στην είδηση της δολοφονίας Φύσσα. Με αφορμή την ελληνική προεδρία στην ΕΕ είπε: «Αν η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, δεν μπορέσουν να σταματήσουν την γεμάτη μίσος συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών ομάδων, θα είναι μια απαράδεκτη προεδρία της ΕΕ και δεν θα φέρει καμία πρόοδο στην Ευρώπη ή την Ελλάδα».
Πολιτική δολοφονία που συγκλονίζει την Αθήνα
Εκτενές δημοσίευμα με τίτλο «Πολιτική δολοφονία συγκλονίζει την Αθήνα» φιλοξενεί σήμερα η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, αναφερόμενο στο φονικό της Αμφιάλης. Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται σχόλιο της Κριστιάνε Σλέτσερ, όπου αναφέρεται: «Οι Έλληνες νεοναζί συμπεριφέρονται ως παραστρατιωτικοί. Χτυπούν αριστερούς πολιτικούς και εκείνους τους οποίους θεωρούν τέτοιους. Εμφανίζονται σε μεγάλες ομάδες και προξενούν φόβο. Μέχρι τώρα φοβάται η αστυνομία τους φουσκωτούς με τις μηχανές. Ωστόσο ένα μέρος των σωμάτων ασφαλείας αντιμετωπίζει με συμπάθεια τους μελανοχιτώνες. Μετά από 4 χρόνια δημοσιονομικής κρίσης, και οι αστυνομικοί είναι σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο την καθημερινή βία».
«Για πολύ καιρό η πολιτική παρακολουθούσε αυτές τις δραστηριότητες. Και εκείνη φοβόταν. Με τρόμο παρακολουθούσε η συντηρητική Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τις δημοσκοπήσεις που καταδεικνύουν την άνοδο των Νεοναζί. Η Νέα Δημοκρατία ήλπιζε για καιρό ότι θα μπορούσε να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους που στράφηκαν δεξιά εάν δεν αντιμετώπιζε με σκληρότητα την νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Μετά τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα ο Σαμαράς και η κυβέρνηση του δεν μπορούν πια να χώσουν το κεφάλι τους στην άμμο. Ο δράστης είχε στενές σχέσεις με τους νεοναζί. Ο αρχηγός τους Νίκος Μιχαλολιάκος, μέλος του κοινοβουλίου προανήγγειλε συγκέντρωση των οπαδών του στον τόπο της αιματοχυσίας. Πιο προκλητικά δεν γίνεται. Ο υπουργός Δένδιας έχει δίκιο όταν επιτέλους εξετάζει ενδεχόμενη απαγόρευση τουλάχιστον των ομάδων εφόδου της Χρυσής Αυγής».
«Ο θάνατος του Φύσσα σηματοδοτεί την πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η φερόμενη γκανγκστερική δράση των ακροδεξιών στοιχίζει την ζωή σε έναν Έλληνα» σημειώνει το TIME.
Στα επεισόδια που ξέσπασαν μετά την δολοφονία του 34χρονου αναφέρεται σε ρεπορτάζ του το CNN, επισημαίνοντας ότι το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα «εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας για την άνοδο του εξτρεμισμού στην Ελλάδα που διέρχεται την έκτη χρονιά ύφεσης».
«Σε μία ατμόσφαιρα που βρίθει θυμού, αβεβαιότητας και φόβου, η πολιτικά υποκινούμενη βία έχει κλιμακωθεί, με τους υπερεθνικιστές να ευθύνονται για επιθέσεις κατά κομμουνιστών, όπως την περασμένη εβδομάδα. Αυτό που προκαλεί έντονο προβληματισμό ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής μπορεί να χάσει τον έλεγχο ενός κόμματος που οι υποστηρικτές του βλέπουν τους εαυτούς τους ως στρατιώτες σε ένοπλο αγώνα στοχεύοντας στην ανατροπή ενός πολιτικού κατεστημένου, το οποίο κατηγορούν για τα δεινά της χώρας» τονίζει ο Guardian.
tvxs