Γάκης απο την Κω: Ήρθε η ώρα να βάλλουμε τέλος στα μνημόνια!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
« Τριήμερη επίσκεψη του Δημήτρη Γάκη στην Κω»

Τριήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης στην Κω, από το Σάββατο 28 μέχρι και τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου. Στη διάρκειά της ο Βουλευτής συναντήθηκε με τοπικούς φορείς, με πολίτες του νησιού και παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Αναλυτικότερα, η επίσκεψη ξεκίνησε από τη ‘λαϊκή αγορά’ στην πόλη της Κω, όπου ο Βουλευτής και στελέχη της παράταξης είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από εκπροσώπους του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου, αλλά και πολίτες, τους προβληματισμούς τους τόσο για τις καθημερινές δυσκολίες που βιώνουν όσο και για τα συσσωρευμένα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα στο νησί.
Παρόμοια κουβέντα έγινε με πολίτες σε επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κέφαλο και τα Καρδάμαινα, όπου το κλιμάκιο της επίσκεψης άκουσε προσεκτικά τις ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών που ζουν και εργάζονται στην περιοχή.
Στη συνέχεια, σε συνάντηση που είχε  ο κ. Γάκης με ομάδα ξενοδοχοϋπαλλήλων συζήτησε το πρόβλημα που δημιουργείται στον κλάδο με την ουσιαστική κατάργηση του επιδόματος ανεργίας, αλλά και με την αδήλωτη εργασία, ζητήματα κρίσιμα για την επιβίωση των εργαζομένων αλλά και της τοπικής οικονομίας.
Οι εκπρόσωποι αθλητικών σωματείων, στη συνέχεια του προγράμματος των συναντήσεων, ανέδειξαν τα θέματα που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του αθλητισμού στα ακριτικά νησιά μας, και τα οποία οφείλονται κυρίως στην υποχρηματοδότηση των σωματείων από τον ΟΠΑΠ και το δυσβάσταχτο κόστος μετακίνησης. Η έκπτωση που παρέχεται, δεν επαρκεί λόγω των πολύ συχνών αναγκών μετάβασης των ομάδων.
Σημαντική ήταν επίσης η συνάντηση με μερίδα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του νησιού, όπου οι γονείς μετέφεραν την αγωνία τους για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση σε τοπικό επίπεδο, με τις πάγιες πλέον ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, τα κτηριακά προβλήματα ορισμένων σχολείων και τη μειωμένη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων της περιοχής, αλλά και τον προβληματισμό τους για τις πρόσφατες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, ειδικά στο Νέο Λύκειο.
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συνάντηση με το Σύλλογο ΑμΕΑ Κω, όπου ο Βουλευτής ενημερώθηκε για τα σοβαρά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του στη διαβίωσή τους στο νησί, με κυρίαρχα τις δυσκολίες πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα, τις ελάχιστες θέσεις πάρκινγκ που προβλέπονται για ΑμΕΑ, τη μηδενική οικονομική στήριξη της Πολιτείας, αλλά και για τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία από τα ΚΕΠΑ, όπου ο μέσος χρόνος αναμονής για εξέταση της κάθε περίπτωσης κυμαίνεται στους 8 – 10 μήνες.
Εποικοδομητική υπήρξε η συνάντηση με το Διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης, όπου τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σώμα, ιδίως με τη συνεχιζόμενη υποστελέχωσή του σε όλη τη Β. Δωδεκάνησο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Στο ίδιο καλό κλίμα και η συνάντηση με τον Ταξίαρχο της 80 ΑΔΤΕ, ο οποίος περιέγραψε  τα προβλήματα των στελεχών Εθνοφυλακής που υπηρετούν στο νησί, και ιδίως της υποστελέχωσης και του μεγάλου οικονομικού κόστους μετακινήσεων των υπηρετούντων προς την ηπειρωτική Ελλάδα.
Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, όπου σε συνομιλίες με το διευθυντή και τους εργαζόμενους τέθηκαν τα ζητήματα των μεγάλων ελλείψεων σε εξοπλισμό, της ενεργειακής ανεπάρκειας και του πεπαλαιωμένου δικτύου, προβλήματα που ταλανίζουν το νησί και σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, η οποία είναι έντονη στο σύνολο της εταιρίας, δημιουργούν μια ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση του δικτύου στα νησιά της Β. Δωδεκανήσου. Η τουριστική ανάπτυξη στο νησί όπως και η παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, απαιτούν επάρκεια ισχύος και φθηνή ενέργεια.
Παρόμοιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού διαπιστώθηκε για άλλη μία φορά στον επίσης κρίσιμο τομέα της Υγείας, με την επίσκεψη στο Νοσοκομείο της Κω και την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε  από το Διοικητή και τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Επίσης, ο Δημ. Γάκης παρευρέθηκε και συμμετείχε στην εκδήλωση Λαμπαδηδρομίας που διοργάνωσαν οι Κώοι Αιμοδότες σε συνεργασία με αδελφό σωματείο από την Γένοβα Ιταλίας, σε μία ενέργεια  στήριξης των εθελοντών αιμοδοτών, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας .
Τέλος, σε συνάντηση με το Δήμαρχο της Κω, κ. Καΐσερλη, και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, τέθηκαν τα ζητήματα που αφορούν τον τομέα ευθύνης της δημοτικής αρχής, από την οποία ο Δ. Γάκης ζήτησε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση και ταχύτερη λύση τους.

Σε κάθε μία από τις συναντήσεις με τους φορείς, τους θεσμικούς αντιπροσώπους και προϊσταμένους υπηρεσιών, ο Βουλευτής, συνοδευόμενος πάντοτε από τοπικά στελέχη του κόμματος και της Νομαρχιακής Επιτροπής, ανέλυσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ  σε κάθε τομέα του κοινωνικού βίου που ασφυκτιά κάτω από τον ζυγό της Τρόικας.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ μεταξύ των άλλων ο Δημ. Γάκης τόνισε:  «Ο ΣΥΡΙΖΑ  στηρίζει και αγωνίζεται καθημερινά για τον πολίτη σε όλα τα επίπεδα. Πάγια θέση μας είναι η Δημόσια Παιδεία και Υγεία, η φθηνή και ποιοτική παροχή ενέργειας και νερού, αγαθά και υπηρεσίες που θα πρέπει να είναι προσβάσιμα από όλους. Ιδιαίτερα για τους ακρίτες της Δωδεκανήσου, που θα πρέπει να απολαμβάνουν τις ίδιες παροχές, ισότιμα με τους άλλους πολίτες της χώρας, χωρίς να νιώθουν αποκομμένοι. Η προσιτή οικονομικά και απρόσκοπτη μετακίνηση όλων ανεξαιρέτως των κατοίκων καθώς και των ενστόλων πολιτών είναι  προαπαιτούμενο. Μετά την απόσυρση της Aegean Airlines από τις γραμμές της Κω και της Ο.Α. από τις γραμμές της Ρόδου, διαμορφώνονται μονοπωλιακές συνθήκες με αποτέλεσμα την επιπλέον αύξηση του κόστους μετακίνησης. Η μέριμνα της πολιτείας προς τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως είναι τα ΑμΕΑ, επιβάλλεται να έχει προτεραιότητα. Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα ειδικά στην παραμεθόριο είναι αναγκαία για την επιβίωση και ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, ενώ η παροχή κινήτρων στην άθληση και τις πολιτιστικές δραστηριότητες συνεισφέρει στην ισότιμη ανάπτυξη των νησιών».
Κοινή διαπίστωση όλων, πολιτών και εκπροσώπων, που συναντήθηκαν και μίλησαν με τον Βουλευτή είναι ότι τα προβλήματα που διογκώνονται συνεχώς είναι αποτέλεσμα της ακραίας, νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζουν οι τελευταίες κυβερνήσεις – υπηρέτες της Τρόικας. Κοινή παραδοχή είναι ότι ενώ ζητείται από όλους τους πολίτες να κάνουν ό, τι καλύτερο για να αντιμετωπίσουν την καθημερινή κόλαση, λύσεις δεν δίνονται. Η μόνη ουσιαστική λύση  είναι η αλλαγή πολιτικής  από  νέα λαϊκή εντολή, για να βάλουμε τέλος στα Μνημόνια και να οργανωθεί η αναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων και του χρέους. Με μια πολιτική, με σαφείς αναπτυξιακούς και παραγωγικούς προσανατολισμούς, που θα ανορθώσει και θα ανασυγκροτήσει τη χώρα.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
-.-

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η ΣΥΜΗ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ. ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΥ ΦΑΡΜΑΚΙΔΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ Η Σύμη γεωπολιτικά...
Οχτώ το πρωί, σήμερα και το δημαρχείο της Ρόδου δείχνει την απόλυτη παρακμή που βιώνει το νησί εδώ...
Με φωτογραφίες εξαιρετικές, όπως πάντα,  ο Βασίλης Καυμένακης απεικονίζει δυστυχώς την...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...