Β. Κικίλιας: Το Υπουργείο Υγείας έχει ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης και πρωτοκόλλων για όλα τα νησιά μας

Ο Υπουργός Υγείας βασίλης Κικίλιας παραχώρησε συνέντευξη στον ΑΛΦΑ και στην εκπομπή "Εκτός Γραμμής" του Τάκη Χατζή και ξεκαθάρισε οτι το Υπουργείο Υγείας έχει ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης και πρωτοκόλλων για όλα τα νησιά μας

Το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Κικίλιας είπε τα εξής:

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Θα πάω κατευθείαν και παρακαλώ θέλω την προσοχή σας, για να συζητήσουμε τα βασικά, τα πολύ σοβαρά με τον κύριο Κικίλια, τον Υπουργό Υγείας. Καλημέρα κύριε Υπουργέ.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κύριε Χατζή καλημέρα σας. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη φιλοξενία.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πάμε προς την έξοδο. Φαίνεται σιγά-σιγά η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, της οποίας είστε Υπουργός Υγείας, αποφασίζει να βγει ο κόσμος προς τα έξω. Πράγματι είμαστε ασφαλείας ή αυτό γίνεται και με βάση τα οικονομικά δεδομένα για να μη βουλιάξει η οικονομία; Είμαστε δηλαδή εντάξει με τον κορονοϊό σε αυτή τη φάση;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εύλογη ερώτηση κύριε Χατζή και ενδιαφέρει όλους. Κοιτάξτε, είναι προφανές ότι όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Ο πρώτος κύκλος της αντιμετώπισης του κορονοϊού που περιελάμβανε πρόληψη, οργάνωση, σχέδιο και αντιμετώπιση το χειμώνα και την άνοιξη, στέφθηκε με επιτυχία.

Και χαιρόμαστε πάρα πολύ που προστατεύσαμε και σώσαμε ανθρώπινες ζωές. Εδώ υπάρχει μια πολύ μεγάλη πρόκληση μπροστά μας. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε τον κόσμο για πάντα κλεισμένο μέσα στα σπίτια του, την οικονομία για πάντα σε «φρένο».

Πρέπει να δημιουργήσουμε αυτές τις υγειονομικές συνθήκες, έτσι ώστε με ασφάλεια ο κόσμος να επιστρέψει στην εργασία του και να έχουμε και τουρισμό, να έχουμε και κίνηση, γιατί αυτή είναι η φυσιολογική ζωή.

Αυτό γίνεται όπως βλέπετε λελογισμένα, με κανόνες. Με έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση και αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει με την κοινωνία, θέλουμε να τη συνεχίσουμε και να την ενδυναμώσουμε.

Άρα, καταλαβαίνω ότι το ερώτημα είναι, τι θα γίνει το καλοκαίρι έτσι; Τι θα γίνει με τα νησιά μας, τι θα γίνει με την οικονομία.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Γιατί φαίνεται ότι δώσατε την άδεια να έρθουν οι τουρίστες και έρχονται οι περισσότεροι. Βεβαίως θα υπάρχει μια λευκή και μια μαύρη Βίβλος, από ποιες χώρες θα έρχονται και ποιες χώρες δεν θα μπορούν να έρθουν τουρίστες στην Ελλάδα. Το αντιλαμβάνομαι αυτό και σωστό είναι. Από την άλλη μεριά όμως δεν θα υπάρχουν τα αυστηρά μέτρα για να έρθουν στη χώρα μας. Ούτε καραντίνες, ούτε τίποτα. Αυτό πόσο σωστό είναι…

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εγώ μία Βίβλο ξέρω και θέλω να πω ότι το Υπουργείο Υγείας έχει ένα ενιαίο σύστημα πρωτοκόλλων και διαχείρισης για όλα τα νησιά μας.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όταν λέτε ενιαία βίβλο, ξέρετε, ποια εννοείται; Τη Βίβλο; Την Παλαιά Διαθήκη;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μόνο.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δεν σας βλέπω και πολύ διαβασμένο στο θέμα το θεολογικών ζητημάτων, αλλά εν πάση περιπτώσει, θα το αφήσω εγώ έτσι. Δεν θα περάσει έτσι, αλλά…

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μια που το θέτετε, εγώ πιστεύω βαθιά. Αλλά, θέλω να σας πω για να ξεκαθαρίσω – και είναι μία είδηση αυτή σήμερα από την εκπομπή σας.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης και πρωτοκόλλων για όλα τα νησιά μας. Όπως αντιμετωπίσαμε τον κορονοϊό το χειμώνα και την άνοιξη, έτσι και το καλοκαίρι.

Αυτό το σύστημα περιλαμβάνει ενδυνάμωση και διασύνδεση όλων των δομών υγείας, Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων.

Επαρκή Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς σε όλα τα νησιά.

687 επιπλέον προσλήψεις υγειονομικών στα νησιά μας από 1.100 εγκρίσεις που αναμένεται να δρομολογηθούν.

Επιπλέον διαγνωστικά τεστ και ένα σχέδιο διακομιδών με πλωτά και εναέρια μέσα, υπό την επίβλεψη του ΕΚΑΒ.

Και επίσης, περαιτέρω εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας από τον ΕΟΔΥ.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Μισό λεπτό. Κατά συνέπεια, μου λέτε τώρα, λοιπόν, κύριε Υπουργέ ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνες ζώνες, λιγότερο επικίνδυνες και καθόλου επικίνδυνες. Δεν χωρίζετε, δηλαδή, τα ελληνικά νησιά, σε νησιά υψηλού κινδύνου, σε λιγότερο ή σε καθόλου. Αυτό μου λέτε τώρα.

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Νομίζω ότι έχετε παρατηρήσει, κύριε Χατζή, ότι βγαίνω να μιλήσω με φειδώ και όταν θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχουν πράγματα τα οποία πρέπει να επικοινωνηθούν σωστά στην ελληνική κοινωνία και στους πολίτες, στους νησιώτες μας, στους Δημάρχους, στους τουρίστες μας, σε όλο τον κόσμο. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, μιλάμε για ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης και πρωτοκόλλων για να τα νησιά μας, το οποίο θα παρουσιαστεί αναλυτικά.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Άρα δεν υπάρχει διαχωρισμός δηλαδή στα νησιά. Δεν τα διαχωρίζετε.

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Φυσικά και όχι. Εγώ δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ωραία, εντάξει. Αυτό μας αρκεί γιατί έχουμε συνέχεια σε αυτή την ιστορία και θα δούμε. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία τώρα. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση; Έπρεπε να έχουν ανοίξει όλες οι κατηγορίες, όλες οι βαθμίδες των σχολείων; Δηλαδή τώρα θα ανοίξουν και τα Δημοτικά, θα ανοίξουν και οι παιδικοί σταθμοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και πάει λέγοντας. Έπρεπε να γίνει αυτό; Και βεβαίως με δεδομένο ότι πάμε σε ένα Σεπτέμβριο που δεν ξέρουμε τι θα γίνει.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κατ’ αρχάς ο Σεπτέμβριος είναι μακριά ακόμα για εμάς. Ξέρετε ότι αγωνιζόμαστε και παλεύουμε βήμα-βήμα. Έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Θέλω να πω ότι τυχαίνει, κύριε Χατζή, να είμαι γιατρός, ορθοπεδικός χειρουργός και άρα να έχω μια συνάφεια με την Επιστήμη. Παρόλα αυτά, λοιμωξιολόγος και επιδημιολόγος δεν είμαι. Για αυτό και επέλεξα και επιλέξαμε, να έχουμε μια Επιτροπή λοιμωξιολόγων–επιδημιολόγων, 28 εκλεκτούς Έλληνες επιστήμονες, να εκπροσωπούνται και το Υπουργείο μας από τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Και όλοι αυτοί να παίρνουν ως κοινή συνισταμένη λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά και τα επιστημονικά στοιχεία, να εισηγούνται τις αποφάσεις τις οποίες παίρνει η Κυβέρνηση. Πήρε τις αποφάσεις η Επιτροπή, ξεκάθαρα και ομόφωνα, και αυτό ερχόμαστε να υλοποιήσουμε.

Σκεφτείτε εάν ο Υπουργός Υγείας έκανε άλλο επάγγελμα, που αυτό είναι θεμιτό και μπορεί να συμβεί αύριο-μεθαύριο, ήταν δημοσιογράφος, ήταν δικηγόρος, ήταν μηχανικός, δηλαδή θα έπρεπε να πάρει πολιτικά την απόφαση για το εάν θα ανοίξουν ή όχι τα σχολεία; Να μην ακούσει τους ειδικούς;

Νομίζω ότι αυτό έγινε τεκμηριωμένα, δομημένα και σοβαρά. Θα μετριέται με τους κανόνες ατομικής υγιεινής, με τη μέριμνα και την προσπάθεια, ειδικά για τα παιδιά μας που υπάρχει ευαισθησία και αναλόγως θα αξιολογηθεί στο σύνολό του και θα παρεμβαίνουμε εκεί που πρέπει.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Μας δώσατε μια πάρα πολύ σημαντική είδηση σε ό,τι αφορά τα νησιά και τώρα για να ολοκληρώσουμε αυτή τη συζήτηση η οποία είναι σύντομη σήμερα επειδή ακριβώς μετά έχετε Υπουργικό Συμβούλιο σε λίγη ώρα, στις 11:00..

Τώρα, το Σεπτέμβρη τι θα γίνει, τι περιμένετε το Σεπτέμβρη; Ακούω διάφορες απόψεις, αντιφατικές ενίοτε. Δηλαδή θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα, δεν θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα. Ελπίζουμε να είναι καλύτερα, μπορεί να είναι και χειρότερα. Θα δούμε τι θα κάνουμε όταν συμβεί αυτό. Όταν συμβεί αυτό και δεν ξέρουμε τι περιμένουμε θα είναι χειρότερα τα πράγματα βέβαια εννοείται. Άρα έχετε οργανωθεί έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη περίοδο;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εσείς το θέτετε πολύ σωστά, κύριε Χατζή, δημοσιογραφικά. Και εγώ θέλω να πω, ότι προτάσσοντας για μια ακόμη φορά τους ειδικούς, όρισα Επιτροπή επιστημόνων με επικεφαλής την εντατικολόγο, την κυρία Κοτανίδου, εξαίρετη επιστήμονας, και προχωράμε στην υλοποίηση του project μας εντός του καλοκαιριού και μέσα στους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες για 1200 ΜΕΘ στη χώρα, δηλαδή στο μέσο ευρωπαϊκό όρο 12 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους.

Με οργάνωση και τεκμηριωμένα, με τη δυνατότητα να μπορούμε να κρίνουμε τι πήγε σωστά την προηγούμενη περίοδο, τι πρέπει να ενισχύσουμε, τι πρέπει να ενδυναμώσουμε και τι πρέπει να διορθώσουμε. Προφανώς θα είμαστε πιο έτοιμοι το φθινόπωρο.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ναι, για να μου το λέτε όμως αυτό, εντάξει ΜΕΘ χρειαζόμαστε ούτως ή άλλως γιατί..

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πρέπει να μείνει και μια παρακαταθήκη στο Ε.Σ.Υ., δεν πρέπει, κύριε Χατζή;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Θα ρωτήσω για αυτό, αλλά επειδή το καλοκαίρι έχουμε και τα ατυχήματα και υπάρχουν νέοι άνθρωποι που μένουν στους διαδρόμους γιατί δεν υπάρχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας να μπουν μέσα να γίνουν καλά, νέα παιδιά από ατυχήματα δυστυχώς υπάρχουν και αυτά. Λοιπόν, τώρα άρα περιμένετε ένα δεύτερο κύμα, αυτό κατάλαβα εγώ για να ολοκληρώσουμε αυτό το κομμάτι.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Οι επιστήμονες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, μας λένε ότι θα υπάρχει ένα δεύτερο κύμα. Το ύψος του κύματος και την έντασή του, το αν θα μεταλλαχθεί ή όχι ο ιός και πώς αυτό θα έρθει στη χώρα μας έναντι άλλων χωρών αυτό μένει να το δούμε.

Εγώ είμαι υποχρεωμένος να ετοιμάσω το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας για όλα τα σενάρια.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...