Β. Καλοπήτας: Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να μάχεται μέχρι να αποκτήσει ξανά φωνή η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Β. Καλοπήτας: Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να μάχεται μέχρι να αποκτήσει ξανά φωνή η Τοπική Αυτοδιοίκηση

- Η ανάγκη να επανέλθει το δημοκρατικό κεκτημένο των παρατάξεων της μειοψηφίας στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια ώστε να μπορούν να θέτουν εκτός ημερησίας διάταξης θέματα στις συνεδριάσεις τους χωρίς περιορισμούς, αναδεικνύεται από τις επαφές των μελών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με στελέχη της Αυτοδιοίκησης του Α’ και του Β΄ Βαθμού.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ουσιαστικά επιβάλλει δια Νόμου σιωπητήριο στις παρατάξεις της αυτοδιοίκησης αφαιρώντας το δικαίωμα να θέτουν έκτακτα ζητήματα προς συζήτηση. Το χρονικό όριο των 48 ωρών πριν από την πρόσκληση που δίδεται στους επικεφαλής των παρατάξεων για να μπορούν να υποβάλουν το αίτημά τους, αποτελεί «φίμωτρο» που παραπέμπει σε «σκοτεινές» εποχές της χώρας.

Η φίμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ισοδυναμεί με φίμωση της κοινωνίας. Ο «ελιγμός» της κυβέρνησης με την δήθεν νομοτεχνική βελτίωση αποτελεί εμπαιγμό καθώς δεν αναιρεί την αντιδημοκρατική βάση της ρύθμισης η οποία ξεκάθαρα υποβιβάζει την αξία της συζήτησης των προ ημερησίας διάταξης θεμάτων, αφού ο πρόεδρος του σώματος θα αποφασίζει αν αυτά θα συζητηθούν ή όχι στο τέλος της συνεδρίασης, ή αν θα τα αναβάλει και θα γίνει ειδική έκτακτη συνεδρίαση σε 15 μέρες.

Η απαξίωση και η φίμωση των παρατάξεων της μειοψηφίας από την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, με την επίκληση μάλιστα λόγων «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου»,  είναι ενδεικτικά στοιχεία του πώς αντιλαμβάνεται η ΝΔ τη θεσμική και αναπτυξιακή δυναμική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 ρητώς είχε διασφαλίσει το δικαίωμα των παρατάξεων της μειοψηφίας να θέτουν εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα στην παρ.7 του Άρθρου 67 του Καλλικράτη (ν.3852/2010), καθώς εμείς πιστεύουμε στην αξία του διαλόγου και σεβόμαστε την προστασία των δικαιωμάτων όλων των αιρετών, που οι πολίτες επιλέγουν με την ψήφο τους στις δημοτικές κάλπες.

Ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής συμμεριζόμαστε την αγωνία των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε μέχρι να αποκτήσουν ξανά φωνή και να αποκατασταθεί ο δημοκρατικός διάλογος στα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...