Β. Καλοπήτας: Από το κακό στο χειρότερο η κατάσταση στον-ΕΦΚΑ Δωδεκανήσου εξαιτίας της υποστελέχωσης - Δεν αντέχουν άλλο οι εργαζόμενοι!

Β. Καλοπήτας: Από το κακό στο χειρότερο η κατάσταση στον-ΕΦΚΑ Δωδεκανήσου εξαιτίας της υποστελέχωσης - Δεν αντέχουν άλλο οι εργαζόμενοι!

-Από το κακό στο χειρότερο οδεύει η κατάσταση στον e-ΕΦΚΑ Δωδεκανήσου εξαιτίας της υποστελέχωσης της υπηρεσίας και της αδιαφορίας της κυβέρνησης να καλύψει τις κενές θέσεις.

Το διοικητικό και υπαλληλικό προσωπικό, παρότι έχουν κατ΄επανάληψη ζητήσει την στελέχωση της υπηρεσίας χωρίς αποτέλεσμα, αναγκάζονται να υπερβάλλουν εαυτόν για να ανταποκριθούν στον τεράστιο όγκο εργασίας, την ίδια ώρα που οι ασφαλισμένοι στα Δωδεκάνησα έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των αιτημάτων τους, γιατί πολλοί υπάλληλοι μετακινήθηκαν σε νέες δομές και τμήματα του Φορέα χωρίς να αντικατασταθούν.

Τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η υποστελέχωση του e-ΕΦΚΑ στα Δωδεκάνησα, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε το μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Βάιος Καλοπήτας, με τον Σύλλογο των εργαζομένων του Φορέα.

Όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι, πριν τη σύνταξη του ενοποιημένου φορέα στη Ρόδο λειτουργούσαν τα τ. ταμεία ΙΚΑ – ΟΑΕΕ – ΤΣΑΥ – ΤΜΕΔΕ – ΤΑΞΥ– επικουρικά και απασχολούσαν 128 εργαζομένους, πλέον 20 ωφελούμενους ΟΑΕΔ. Σήμερα υπηρετούν μόλις 49 στην τοπική διεύθυνση με τα ίδια αντικείμενα εργασίας.

Επιπλέον, ο ΟΓΑ δεν διέθετε υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο, ωστόσο τα δικαιολογητικά και τα αιτήματα τα συγκέντρωναν περισσότεροι από 45 ανταποκριτές που υπηρετούσαν στους Δήμους των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Παράλληλα, δεν υπήρχαν ορισμένες νέες υπηρεσίες οι οποίες συστάθηκαν μετά την ενοποίηση, όπως:   

-ΠΥΣΥ Νοτίου Αιγαίου (απορρόφησε 13 υπαλλήλους– απέμειναν 11) 

-ΚΕΑΟ ΡΟΔΟΥ (απορρόφησε 16 υπαλλήλους – απέμειναν 9)   

-ΠΕΚΑ βορείου και νοτίου Αιγαίου (απορρόφησε 14 υπαλλήλους– απέμειναν 13)

Ο ενοποιημένος φορέας e-EΦΚΑ άρχισε να παρέχει «νέες υπηρεσίες»:

-ΟΓΑ (Μητρώο, Εισφορές, Παροχές, Ασφαλιστικός Βίος κλπ) 

-Συντάξεις ΟΑΕΕ

-Συντάξεις ΟΓΑ

-Συντάξεις όλων των λοιπών ταμείων 

-Ανακεφαλαίωση Ασφαλιστικού Βίου Ελεύθερων Επαγγελματιών 

-Επιδόματα θανάτου τ. ΟΓΑ ήρθαν χιλιάδες αιτήματα σε τσουβάλια 

-Ψηφιακό δωμάτιο 

-my efka life

-Υπηρεσιακές επιτροπές 

-Ομαδες Εργασίας.

Οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ναι μεν αποτρέπουν τους ασφαλισμένους να προσέλθουν στις δομές του e-EΦΚΑ, ωστόσο όλα τα αιτήματα και τα συνημμένα πρέπει να εκτυπώνονται και οι εργαζόμενοι να διαχειρίζονται τα αιτήματα, αυξάνοντας τον όγκο εργασίας τους.   

Πολλοί υπάλληλοι συνταξιοδοτήθηκαν, λόγω στρες, άγχους και συνθηκών εργασίας!  Πολλοί εργαζόμενοι παρουσίασαν προβλήματα υγείας και δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στα καθήκοντά τους.  

Το Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης της Καρπάθου – Κάσου αναβαθμίστηκε σε Αποκεντρωμένο Τμήμα Κοινωνικής ασφάλισης, ωστόσο έχει μόνο τρεις υπαλλήλους!  Η Τοπική Διεύθυνση της Καλύμνου είναι δραματικά υποστελεχωμένη! 

Το Γ.Κ.Α. Αρχαγγέλου έχει δύο υπαλλήλους και ο ένας από τους δύο ήδη κατάθεσε αίτημα συνταξιοδότησης. Τίθεται πλέον θέμα για το κλείσιμο του Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης Αρχαγγέλου.

Οι Τοπικές Δομές του e-ΕΦΚΑ αντιμετωπίζουν και ένα ακόμα πρόβλημα το οποίο δυσχεραίνει τη ζωή των εργαζομένων και των συναλλασσόμενων: "Το κτιριακό". Οι εργαζόμενοι, όπως ανέφεραν στον κ. Βάιο Καλοπήτα, είναι αντίθετοι με τη λύση του ιδιόκτητου κτηρίου που βρίσκεται στο κέντρο της Ρόδου και μάλιστα στην είσοδο και την έξοδο της πόλης. «Η λύση αποκατάστασης του κτηρίου αυτού, η οποία θα στοιχίσει πολλά εκατομμύρια και θα δημιουργήσει τεράστια συγκοινωνιακά προβλήματα στην πόλη και στάθμευσης των οχημάτων. Η λύση άλλωστε που μεθοδεύεται από τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, βρίσκει απολύτως αντίθετη την Τοπική Αυτοδιοίκηση και του κατοίκους της πόλης», επισήμαναν.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανέδειξαν κι άλλα λειτουργικά προβλήματα του Φορέα (συστημικά προβλήματα, τα οποία είναι αιτία καθυστέρησης έκδοσης των συντάξεων, θέματα επικουρικής ασφάλισης και συντάξεων, ηλεκτρονικών υπηρεσιών κ.α.)  

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι υποχρεωμένοι να διασφαλίσουν την ομαλή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους υπαλλήλους του φορέα, που δίνουν καθημερινή μάχη με τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και της υποστελέχωσης, που προκαλούνται από την αδιαφορία των αρμοδίων να εξασφαλίσουν λύσεις.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Εξελέγησαν χθες τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου για την επόμενη...
Σήμερα η νέα δημοτική αρχή, δήμαρχος Αλέξης Κολιάδης, αντιδήμαρχος Οικονομικών Κώστας Χαλκιάς και ο...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...