Βραβείο «Ευρωμεσογειακής Πρωτεύουσας Διαλόγου» - Διεθνές Βραβείο βασισμένο σε πρόταση της Αλίκης Μοσχή

Βραβείο «Ευρωμεσογειακής Πρωτεύουσας Διαλόγου»

- Διεθνές Βραβείο βασισμένο σε πρόταση της Αλίκης Μοσχή

- Το Βραβείο «Ευρωμεσογειακής Πρωτεύουσας  Διαλόγου» που καθιερώθηκε  από το Ίδρυμα Anna Lindh και απονεμήθηκε για πρώτη φορά στις 30 Νοεμβρίου 2021, βασίζεται στην πρόταση που κατέθεσε στο  Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του  Διεθνούς   Οργανισμού Anna Lindh ως μέλος του, το 2016 η Αλίκη Μοσχή και η οποία έκτοτε εργάστηκε άοκνα για την υλοποίησή του. 

Το Βραβείο έχει επίσης τη στήριξη του  Συμβούλιου της Ευρώπης, της UNESCO,  του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ΟΟΣΑ OECD, του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών  Ανθρωπίνων Οικισμών UN-Habitat,  της Ευρωμεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών ARLEM, και των διεθνών οργανισμών  United Cities and Local Goverments USLG, Eurocities, MedCities και  CMI.

Τον τίτλο της «Ευρωμεσογειακής Πρωτεύουσας  Διαλόγου» έλαβαν η πόλη της Λεμεσού της Κύπρου και  η  πόλη Μόσταρ της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και η επίσημη απονομή του 1ου Βραβείου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τρίτη  30 Νοεμβρίου 2021. Συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων φορέων ενώ μεταδόθηκε σε lifestreaming -διαδικτυακα.

Η Διεθνής Επιτροπή του Βραβείου, μέλος της οποίας είναι και η Αλίκη Μοσχή, επέλεξε, βάσει των κριτηρίων του διαγωνισμού, τις δύο  βραβευθείσες πόλεις ανάμεσα στις 5  που προκρίθηκαν, μεταξύ των οποίων και οι δύο ελληνικές πόλεις, τα Ιωάννινα και η Τρίπολη.

Στην ομιλία της η Αλίκη Μοσχή αφού ευχαρίστησε το Ίδρυμα για την υιοθέτηση της πρότασής της, απευθυνόμενη στους δημάρχους των πόλεων που βραβεύθηκαν, είπε μεταξύ άλλων:

 «Αυτό το βραβείο πέραν της αναγνώρισης και της επιβράβευσης της  αξιόλογης δράσης σας  για την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου, αποτελεί και ένα εξαιρετικό εργαλείο στη διάθεσή σας για την  περαιτέρω ενίσχυση και επιτάχυνση των πολιτικών ενσωμάτωσης που έχετε ήδη υιοθετήσει. Είναι ακριβώς αυτές οι πολιτικές  που επιτρέπουν στις τοπικές κοινωνίες να εξελίσσονται μέσω της αλληλεπίδρασης και  ανταλλαγής  σε πιο συνεκτικές, δημιουργικές και αλληλέγγυες κοινωνίες. Αποτελεί όμως και μια αποστολή: Να οικοδομήσετε γέφυρες διαλόγου μεταξύ των δύο ακτών  της Μεσογείου. Σας προσκαλώ λοιπόν να δημιουργήσετε το  Δικτύου «Πρωτευουσών  Διαλόγου», στο οποίο να συμμετάσχουν και οι υποψήφιες πόλεις, προκειμένου να επιταχυνθούν οι ανταλλαγές, η μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος ανάμεσα σε πόλεις  της Ευρωμεσογειακής Ζώνης.

«Το βραβείο αυτό, πολύ περισσότερο από ένα Τρόπαιο, είναι μια Δάδα, μία Φλόγα που πρέπει να μεταλαμπαδεύσετε και η οποία  μεταφέρει  σε ολόκληρη τη Μεσόγειο μνήματα Διαλόγου, Αλληλεγγύης και Ειρήνης» κατέληξε η Αλίκη Μοσχή.

Η Αλίκη Μοσχή ήταν επίσης ομιλήτρια σε στρογγυλή τράπεζα που ακολούθησε την τελετή βράβευσης, με θέμα «Προκλήσεις και ευκαιρίες που προκύπτουν από την κλιματική κρίση και την πανδημία της Covid 1, για την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου στην Ευρωμεσογειακή ζώνη. Προτάσεις για τη στήριξη του κοινωνικού και πολιτισμικού διαλόγου σε τοπικό επίπεδο».

Οι  βραβευθείσες πόλεις

Με αφορμή τη διάκριση της πόλης του, ο Δήμαρχος  Λεμεσού  Νίκος Νικολαΐδης, δήλωσε μεταξύ άλλων: « Η Λεμεσός, ως μια πόλη στρατηγικά τοποθετημένη μεταξύ τριών ηπείρων, μέσα από την μακρά ιστορία της αποτέλεσε σημείο συνάντησης ανθρώπων από διάφορους πολιτισμούς και θρησκείες, κάτι που αποδεικνύουν τα ιστορικά μνημεία και οι χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς της. Η πολιτιστική διαφορετικότητα των κατοίκων αναγνωρίζεται ως πλεονέκτημα αντί για αρνητικό δεδομένο και παρά το γεγονός ότι οι διαπολιτισμικές δραστηριότητες έχουν βαθιά τη ρίζα τους στην κοινωνία της πόλης, η συνέχιση και περαιτέρω ανάπτυξη τους, αποτέλεσε μια από τις προτεραιότητες των τελευταίων χρόνων. Η Λεμεσός θα συνεχίσει να αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα διαπολιτισμικής πόλης και πρεσβευτή της διαφορετικότητας και του διαλόγου μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και ανθρώπων».

Ο Δήμαρχος της Μόσταρ, Mario Kordic δήλωσε: «Οι άνθρωποι σε αυτή την πόλη έζησαν ανενόχλητοι για αιώνες με αυτό που  θα μπορούσε να ονομαστεί δύο επίπεδα πολιτιστικής ταυτότητας: ένα από αυτά που σχετιζόταν με την προσχώρηση σε μια θρησκευτική ομάδα, ορίστηκε από τα μέσα του 19ου αιώνα ως εθνότητα. Αλλά, το άλλο επίπεδο, ίσως ακόμη πιο σημαντικό, στην πρακτική, καθημερινή και οικονομική ζωή είναι το διαπολιτισμικό επίπεδο συλλογικότητας, όπου οι αξίες που μοιραζόταν η πόλη και η αίσθηση του ανήκειν σε μια αστική και πολιτιστική ενότητα υπερίσχυσε των διαφορών. Ο διαπολιτισμικός σεβασμός σε συγκεκριμένα θρησκευτικά ήθη και ιδιαιτερότητες των συμπολιτών ήταν απλά μια πολιτισμική και πολιτιστική αξία. Ως αποτέλεσμα, ο κοινωνικός, πολιτικός ,συλλογικός και πολιτιστικά γόνιμος πυρήνας της Πόλης ως μονάδα υπάρχει εδώ και αιώνες. Αυτό είναι που κοσμεί την Μόσταρ για αιώνες και σήμερα αναζητούμε μια νέα διάσταση και μια νέα αξία μιας τέτοιας ζωής και τη θεωρούμε τη μεγαλύτερη αξία μας».

 

Το Βραβείο

Το Βραβείο «Ευρωμεσογειακής Πρωτεύουσας Διαλόγου» έχει στόχο να ρίξει φως σε καινοτόμες και διεπιστημονικές πρακτικές που εμπλέκουν διαφορετικούς παράγοντες, από τις τοπικές αρχές έως την κοινωνία των πολιτών, τους εκπαιδευτικούς, τους δημοσιογράφους, τους  ακαδημαϊκούς, την κοινωνία των πολιτών και ιδιωτικούς φορείς για την προώθηση της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και καλλιτεχνικής παραγωγής, της κοινωνικής συνοχής  και της διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης, την  καταπολέμηση των στερεοτύπων και της μισαλλοδοξίας.

Το βραβείο στοχεύει στην αναγνώριση πολυπολιτισμικών πόλεων και πόλεων που έχουν όραμα, το οποίο υλοποιούν μέσα από διαπολιτισμικές πολιτικές και υποστήριξη  διαπολιτισμικών πρωτοβουλιών και κοινωνικών και πολιτιστικών συνεργασιών στην Ευρωμεσογειακή ζωνη.

 Συγκεκριμένοι Στόχοι του Βραβείου

Το Βραβείου «Ευρωμεσογεικής Πρωτεύουσας Διαλόγου» έχει ως στόχο την:

• Αναγνώριση των συνεχιζόμενων πρακτικών  και ένα όραμα για το μέλλον σε επίπεδο πόλης, για την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και των ανταλλαγών στην Ευρωμεσογειακή  ζώνη.

• Ενθάρρυνση της ανταλλαγής καλών πρακτικών για τη διαχείριση της πολιτιστικής πολυμορφίας και την προώθηση του διαλόγου και σε όλη την ευρωμεσογειακή περιοχή.

• Εορτασμό της ποικιλομορφίας  των πολιτισμών στην ευρωμεσογειακή περιοχή και  ανάδειξη  των κοινών  χαρακτηριστικών και αξιών  που μοιράζονται.

•  Υποστήριξη του πολιτιστικού εγγραμματισμού, την αύξηση της ευαισθητοποίησης για διαφορετικούς πολιτισμούς καθώς και για διαπολιτισμικές ικανότητες και συμπεριφορές.

• Ανάδειξη των καλών πρακτικών διαλόγου  και των  πόλεων που δεσμεύονται να προωθήσουν διαπολιτισμικές πολιτικές και πρακτικές.

• Ενθάρρυνση της συνεργασίας  μεταξύ των τοπικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών στην υλοποίηση διαπολιτισμικών πολιτικών.

• Προώθηση της ανάπτυξης διαπολιτισμικών πολιτικών για βιώσιμη και συνεκτική ανάπτυξη μιας πόλης.

• Ενθάρρυνση της ανάπτυξης συνεργασιών EuroMed και αξιοποίησης του πολιτισμού της πολιτιστικής ποικιλομορφίας  σε επίπεδο πόλης.

• Υποστήριξη της εμπλοκής νέων, γυναικών, μεταναστών και προσφύγων στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την προώθηση των διαπολιτισμικών σχέσεων εντός της πόλης.

 

 

 



 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...