Βλαντιμίρ Γιακούνιν: Η εξουσία και η ισχύς πρέπει να χρησιμοποιούνται για την προστασία του κόσμου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με πλειάδα ομιλιών από εκλεκτούς προσκεκλημένους ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα των εργασιών του Διεθνούς Φόρουμ 'Διάλογος Πολιτισμών' που διεξάγεται στην Ρόδο στο ξενοδοχείο 'Άλντεμαρ Παραντάις'.

Η 2η μέρα άνοιξε με την βιντεοσκοπημένη συνέντευξη του Προέδρου της Τσεχίας κ. Μίλος Ζέμαν, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης ειρήνης στον κόσμο και έδωσε το μήνυμα της εξεύρεσης λύσεων μεταξύ των κρατών μέσω του διαλόγου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του προέδρου του Φόρουμ και προέδρου των κρατικών σιδηροδρόμων κ. Βλαντιμίρ Γιακούνιν ο οποίος μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσει ο κόσμος σε μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση της εποχής που ζούμε και ειδικά για την επόμενη δεκαετία. Σε δηλώσεις του, τόνισε ότι 'βρισκόμαστε εδώ και καταθέσαμε προτάσεις για το τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο. Πρέπει να δούμε τον κόσμο μέσα από ένα άλλο πρίσμα, μια άλλη οπτική γωνία, γιατί αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη ιστορική περίοδος που διανύουμε αφού μπορεί από στιγμή σε στιγμή να ξεσπάει πόλεμος όπως στη Συρία ή άλλες χώρες που τους επιτρέπεται να ασκούν την δύναμή τους κατά το δοκούν. 'Η εξουσία και η ισχύς θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ώστε να προστατεύουν τον κόσμο. Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα της 1ης μέρας των εργασιών του Φόρουμ' όπως είπε ο κ. Γιακούνιν.  

Ο κ. Γιακούνιν μίλησε με σκληρή γλώσσα για τους Ευρωπαίους ηγέτες και ειδικά για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την Ρωσία, η οποία είναι μια μεγάλη χώρα και ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας, όπως τόνισε. 'Δεν μπορώ να αλλάξω το γεγονός ότι είμαι Ρώσος αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν βλέπουν παραπέρα από την εξουσία τους και τους ενδιαφέρει η πολιτική μόνον κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τους! Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ έλεγε ότι ο πολιτικός πρέπει να βλέπει μπροστά και να δουλεύει για το καλό των επόμενων γενεών και όχι μόνον της ιστορικής περιόδου στην οποία ζει. Αυτό και μόνο τα λέει όλα, όπως τόνισε. Παράλληλα ζήτησε από τους συμμετέχοντες να προωθήσουν την διεθνή προσπάθεια για προστασία των παιδιών που υποφέρουν σε όλο τον κόσμο και πρέπει να αποτελέσουν μια 'προστατευμένη μειονότητα'.

Ερωτηθείς αργότερα από τους δημοσιογράφους, για το αν υπάρχει ενδιαφέρον από την Ρωσική κυβέρνηση για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, όντας Πρόεδρος των κρατικών Ρωσικών Σιδηροδρόμων, κατέστησε σαφές ότι η διεθνής κοινότητα των σιδηροδρόμων είναι πολύ ενωμένη. Στο πλαίσιο αυτό κάθε μορφή οικονομικής συνεργασίας είναι θετική για οποιαδήποτε χώρα -στην λογική της οικονομικής ανάπτυξής της προώθησης της ειρηνικής συνύπαρξης. Ο κ. Γιακούνιν είπε πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση είναι σε εξέλιξη για το θέμα των σιδηροδρόμων.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση και ομιλία του υπουργού Μεταφορών κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ο οποίος βρέθηκε στην Ρόδο για την έναρξη των εργασιών και αποχώρησε αμέσως μετά την ομιλία του. Ο κ. Χρυσοχοϊδης κατέστησε σαφές ότι 'είναι πολύ σημαντικό να φιλοξενεί η Ρόδος ένα Φόρουμ τέτοιου επιπέδου' και μίλησε για τον ρόλο της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας στη λεκάνη της Μεσογείου. Υπογράμμισε κατηγορηματικά δε, ότι η Ελλάδα είναι σταθερή περιοχή και είναι σημαντικό να το καταλάβουν αυτό οι ξένοι επενδυτές. Ο κ. Χρυσοχοϊδης έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Γιακούνιν για την διοργάνωση και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του Φόρουμ. Ο κ. Γιακούνιν με την σειρά του, έδωσε στον κ. Χρυσοχοϊδη το βιβλίο του με τον τίτλο '22 τρόποι να σώσουμε τον κόσμο' το οποίο θεωρήθηκε συμβολική χειρονομία.

Η πρώτη ημέρα, ολοκληρώθηκε με συζητήσεις και στρογγυλά τραπέζια.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...