Β.Καλοπήτας: Με οικολογική συνείδηση μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στα νησιά μας!

Β.Καλοπήτας: Με οικολογική συνείδηση μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στα νησιά μας!

 

-Οι διαχειριστές αποβλήτων έστειλαν 73.655 τόνους προς ανακύκλωση στη Ρόδο το 2022, διπλάσιους από το 2021!

-Πάνω από 2.000 πολίτες και επιχειρήσεις απευθύνθηκαν στην ΔΑΝΑΕΚΚ στα δύο χρόνια λειτουργίας του συστήματος

Τον πλούσιο απολογισμό δράσης για το έτος 2022 και τον σχεδιασμό της ΔΑΝΑΕΚΚ για το έτος 2023 παρουσίασε ο ιδρυτής του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης, Διπλωματούχος Μηχανικός Περιβάλλοντος MSc κ. Βάιος Καλοπήτας, κατά την εκδήλωση για την περιβαλλοντική Ενημέρωση των δράσεων της Δωδεκανησιακής Ανακύκλωσης ΑΕΚΚ, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Βάιος Καλοπήτας, ενώπιον παρευρισκόμενων, συνεργατών του συστήματος σε όλα τα στάδια ανάκτησης αδρανών, αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες ανάπτυξης και στον σχεδιασμό της ΔΑΝΑΕΚΚ για το έτος 2023 ενώ παρουσίασε και τον απολογισμό του 2022.

Πάνω από 2.000 πολίτες και επιχειρήσεις απευθύνθηκαν στην ΔΑΝΑΕΚΚ για πληροφορίες όσον αφορά στη διαχείριση των αποβλήτων τους, στα δύο χρόνια λειτουργίας του συστήματος. Οι διαχειριστές αποβλήτων εκσκαφών κατασκευών όπως εργολάβοι, ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις έστειλαν 73.655 τόνους προς ανακύκλωση στη Ρόδο το 2022!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΑΝΑΕΚΚ

• Ενημέρωση πολιτών για την λειτουργία με τη συμμετοχή του συστήματος στην 57η Έκθεση Κρεμαστής.

•  Βράβευση από φορείς του νησιού για την δράση της ΔΑΝΑΕΚΚ ως καλύτερος πράσινος  φορέας στην Ρόδο.

•   Σύνταξη σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, οδηγού παρακολούθησης διαχείρισης των Α.Ε.Κ.Κ. και τρόπο σύνταξης Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (Σ.Δ.Α.). Με τον οδηγό αυτό δίνεται μια πλήρη εικόνα για τον ορθό τρόπο διαχείρισης των Α.Ε.Κ.Κ.

•   Υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με φορείς, τουριστικούς ομίλους και συλλόγους προστασίας Περιβάλλοντος κ.α.

•  Συγγραφή εκπαιδευτικού παραμυθιού για μικρά παιδιά.

•  Επισκέψεις σε σχολεία για ευαισθητοποίηση μαθητών.

•  Εκπόνηση μελετών για ορθή περιβαλλοντική διαχείριση επιχειρήσεων, όπως ξενοδοχεία.

•  Εκπόνηση ενημερωτικού φυλλαδίου δράσεων. Η Δωδεκανησιακή Ανακύκλωση ΑΕΚΚ εγκαινίασε έναν νέο άμεσο τρόπο επικοινωνίας με τη μορφή «ενημερωτικού δελτίου» ώστε να ενημερώνονται τακτικά οι ενδιαφερόμενοι και οι συνεργάτες μας για τις νέες μας δράσεις και δραστηριότητες.

«Έχουμε ξεκινήσει στην πράξη την ανάπτυξη του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας με απώτερο στόχο την πράσινη οικονομική ανάπτυξη και την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός στα νησιά. Η Ρόδος και συλλήβδην ο ροδιακός λαός έδωσαν το καλύτερο παράδειγμα αγκαλιάζοντας και συμβάλλοντας στο όραμα αυτό. Με την δική σας συμβολή η ΔΑΝΑΕΚΚ κατάφερε και ξεπέρασε τους στόχους που έθεσε η πολιτεία για το νησί της Ρόδου κι έτσι από την λειτουργία της έχουν πάει προς ανακύκλωση χιλιάδες τόνοι αποβλήτων. Όμως η επιτυχία της ΔΑΝΑΕΚΚ και των πολιτών της Ρόδου δεν συνίσταται μόνο στην επίτευξη ενός στόχου, αλλά κυρίως στο αποτέλεσμα, σε μία καθαρότερη Ρόδο. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Με οικολογική συνείδηση μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στα νησιά μας, να αντιστρέψουμε την κλιματική αλλαγή και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας», ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βάιος Καλοπήτας καλώντας τους παρευρισκόμενους να ενισχύσουν τόσο ατομικά όσο και συλλογικά την προσπάθεια για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα, σημειώνοντας ότι η υλοποίηση του οράματος για ένα καθαρό περιβάλλον ξεκινάει πρώτα από το σπίτι μας.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...