Βιβλιοφιλικές δράσεις στο φεστιβάλ «Γεύσεις από τον Τόπο μας»

Βιβλιοφιλικές δράσεις στο φεστιβάλ «Γεύσεις από τον Τόπο μας»
-Στα πλαίσια του Φεστιβάλ “Γεύσεις από τον τόπο μας” που θα διεξαχθεί  στις 29, 30, 31 Μαΐου, η ομάδα φίλων βιβλίου και ανάγνωσης ΒΟΟΚ ΙΝ συμμετέχει συνδυάζοντας με ευφάνταστους τρόπους τη γεύση με τη λογοτεχνία:
    Την Κυριακή 31 Μαΐου στο café  Θέρμαι στις 5 το απόγευμα, θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Μακριά Μυρωδιά. Η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου», ένα βιβλίο - στολίδι, απαραίτητο για κάθε ροδίτικο σπίτι (κι όχι μόνο) που σέβεται τις παραδόσεις του. Το βιβλίο θα το παρουσιάσει ο Δημήτρης Κονταράτος, τεχνολόγος τροφίμων-chef, foodblogger και ιδρυτής των DirtyDishes.

    Επίσης η ομάδα βιβλίου "ΒookIN", σας καλεί να γράψετε ένα μικρό διήγημα με θέμα τη γεύση, τα αρώματα των τοπικών προϊόντων και τα εδέσματα της παράδοσης.
Το διήγημα θα πρέπει να μην υπερβαίνει τις 120 λέξεις.
Ολα τα διηγήματα θα αναρτηθούν στο φεστιβάλ γεύσης σε σημεία όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να τα διαβάσουν και να τα απολαύσουν. Οι τρεις ιστορίες που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες προτιμήσεις, θα δημοσιευτούν στην επόμενη έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού Λωτός. Ο πρώτος θα κερδίσει ένα αντίτυπο του βιβλίου "Μακριά μυρωδιά" των Γιώργου Τρουμούχη και Κώστα Καψανάκη.
Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό διηγήματος μπορούν να το αποστείλουν με μήνυμα στη σελίδα της ομάδας ΒookIN στο -->www.facebook.com/bookinrhodes?fref=ts έως και την Πέμπτη 28 Μαΐου.

    Παράλληλα με τις εκδηλώσεις, στις 6 το απόγευμα της Κυριακής 31/5, θα διεξαχθεί κουίζ με θέμα τη γεύση στη λογοτεχνία. Δοκιμάστε τις γνώσεις σας και διεκδικήστε ένα απολαυστικό δώρο έκπληξη!

ΜΑΚΡΙΑ ΜΥΡΩΔΙΑ. Η ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια καταγραφής και έρευνας πάνω στη ροδίτικη κουζίνα για να δημιουργηθεί το νέο βιβλίο μαγειρικής με τίτλο «Μακριά Μυρωδιά. Η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου».
Την έρευνα έκαναν οι Γιώργος Τρουμούχης και Κώστας Καψανάκης, ενώ οι φωτογραφίες είναι των Παπατσή Ανδριάνα, Ανδρουλάκη Κώστα (ο οποίος έκανε και τη φωτογραφία του εξώφυλλου)  και Ζάβαλη Κώστα.
Την έκδοση του βιβλίου ανέλαβε η ΚΑΠΑ Εκδοτική με έδρα την Αθήνα ενώ τον σχεδιασμό και τη  σελιδοποίηση έκανε εταιρεία MagentainDesign. Η επιμέλεια των κειμένων έγινε από την Γιαντσίδη Δήμητρα και την Ευρυδίκη Κοβάνη. Επίσης ο Θεοφάνης Μπογιάννος βοήθησε με τις γνώσεις του παραθέτοντας αρκετά ιστορικά στοιχεία.
Γυρνώντας χωριό-χωριό, μαγειρεύοντας και συνομιλώντας με γιαγιάδες, συνελέγησαν και φωτογραφήθηκαν πάνω από 280 Ροδίτικες συνταγές. Οι συνταγές αυτές καταγράφονται στο βιβλίο, αυθεντικές, όπως ακριβώς μαγειρεύτηκαν από τις ίδιες τις ηλικιωμένες νοικοκυρές των χωριών.  
Συνολικά  Συμμετείχαν
151 γιαγιάδες-νοικοκυρές από όλα τα χωριά της Ρόδου οι οποίες και υπογράφουν τις συνταγές τους.
12 πολιτιστικοί Σύλλογοι
110 άτομα επιπλέων, βοήθησαν με τις πληροφορίες που μας έδωσαν και αυτοί αναφέρονται στο βιβλίο.
Όλο αυτά τα χρόνια που κράτησε η έρευνα είχαμε την υποστήριξη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων και του Προέδρου τους κ. Νίκου Χριστοφόρου.
Το βιβλίο περιλαμβάνει:
-  Εισαγωγή στην κουζίνα της υπαίθρου της Ρόδου.
-  Σύντομα ιστορικά στοιχεία από κάθε χωριό και διατροφικές  συνήθειες των αρχαίων Ρόδιων.
- Αναφορά με φωτογραφίες και πληροφορίες από 30 χόρτα της Ρόδου.
- Φωτογραφίες και πληροφορίες από 65 παλιά σκεύη και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν για το φαγητό.
- Κυρίως θέμα και έρευνας είναι οι αυθεντικές-παραδοσιακές Ροδίτικες συνταγές από όλα τα χωριά της Ρόδου – αλφαβητικά (44 χωριά + Συνταγές από την Παλιά πόλη της Ρόδου). Τα φαγητά μαγειρεύτηκαν στα χωριά από παλιές Ροδίτισσες νοικοκυρές, καταγράφηκαν (με την τοπική τους διάλεκτο), βιντεοσκοπήθηκαν  και φωτογραφήθηκαν επί τόπου.  
- Σε κάθε χωριό αναφέρονται πολύ σύντομα ιστορικά στοιχεία, φαγητά και συνήθειες των παλιών κατοίκων του. Επίσης όπου είναι απαραίτητο πάνω από κάθε συνταγή αναγράφονται διάφορα ιστορικά στοιχεία, ανάλογα με την περίσταση που προσφέρονταν το φαγητό αυτό (Χριστούγεννα, Πάσχα, γάμοι, γιορτές κτλ.) συνδέοντας έτσι την παράδοση με την γαστρονομία.   
- Επίσης υπάρχει σύντομη αναφορά στη σούμα (τρόπος παρασκευής, σερβιρίσματος), στο τυρί, σε τοπικά προϊόντα, στους τρόπους συντήρησης των τροφίμων, στο αμπέλι και τα προϊόντα του κτλ.
- Στο τέλος υπάρχουν βασικές παραδοσιακές συνταγές (τραχανάς, πλιγούρι, αμπελόφυλλα, πάστα ντομάτας, κάπαρη, ελιές κτλ). Τα πάντα συνοδεύονται από φωτογραφίες.
Μερικές χαρακτηριστικές ξεχασμένες Ροδίτικες συνταγές (από τις 285) που περιλαμβάνονται είναι:
• Κουκουμάρια (Απόλλωνα)
• Σκαμπάφλια με λεμονάτη σκορδαλιά (Άγιος Ισίδωρος)
• Καθούρια, Κουφαλάκια (Ασκληπειό)
• Δροσοπίτια (Απολακκιά, Αρνίθα)
• Κατιμέρια σε διάφορες παραλλαγές (Απόλλωνα)
• Στριφτά σκορδομακάρουνα (Αρνίθα)
• Πιτιές- πιταρούδια με μανιτάρια (Μαλώνα)
• Λαγός με βόλους (Αρχίπολη)
• Λαούρκια (Λάερμα)
• Πετσιά του χοίρου (Καλυθιές)
• Βοϊδόγλωσσα με σκορδαλιά (Τριάντα)
• Πακαμάς (Απολακκιά)
• Λουριά (Δαματριά) κτλ. κτλ.
Επίσης καταγράφονται προϊόντα και συνταγές για πρώτη φορά όπως το ξεχασμένο τυρί Σύνορο, τα καπνιστά Πετσιά του χοίρου, τα  Καθούρια κτλ.
Φυσικά στο β­ιβλίο υπάρχουν και όλες οι χαρακτηριστικές Ροδίτικες συνταγές όπως: Γιαπράκια, Κουλουρία, Μελεκούνι, Σουπιόριζο, Κολοσαφάδες κτλ. κτλ.

Το βιβλίο πωλείται από το κατάστημα Επαγγελματικής ένδυσης και Αξεσουάρ 4Chef στην οδό Ταρπον Σπρινγκς 6.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...