Βασίλης Υψηλάντης: Δυσάρεστη εξέλιξη θα είναι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ένα κομμουνιστικό κόμμα στο τιμόνι της χώρας....

Ως «κίνηση ύψιστης θεσμικής και συνταγματικής σημασίας» χαρακτηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Δωδεκάνησο Βασίλης Υψηλάντης σε συνέντευξη του στην Γνώμη και συμπληρώνει: «Είναι η απάντηση στην πολιτικά σχιζοφρενική και επικίνδυνη προσέγγιση του κομμουνιστικόστροφου ΣΥΡΙΖΑ στο ελληνικό πρόβλημα».
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου μιλά για τα σαράντα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας: «Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της εθνικής ευθύνης. Ο αείμνηστος Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία πέτυχαν την αναίμακτη μετάβαση  από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία αντιμετώπισε την πετρελαϊκή  κρίση στα τέλη του εβδομήντα, είναι εκείνη που έβαλε τη χώρα στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και πριν από δύο χρόνια κλήθηκε να κυβερνήσει εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βιώσαμε μεταπολεμικά και να κρατήσει τη χώρα ζωντανή, μακριά από την άτακτη χρεωκοπία και την έξοδό μας από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο κ. Υψηλάντης συμφωνεί με τον πρωθυπουργό ότι τελειώνει το μνημόνιο: « Κάναμε ότι έπρεπε και τώρα βρισκόμαστε προς το τέλος του. Τίποτα δεν έχουμε να φοβηθούμε από κανένα. Πολύ δε περισσότερο από τους δανειστές μας. Η Ελλάδα δοκιμάστηκε αλλά άντεξε. Περήφανα μπορούμε πλέον να αντιμετωπίζουμε και τους δανειστές μας. Γιατί η Ελλάδα φάνηκε για μια ακόμα φορά, στα δύσκολα, συνεπής».
Τοποθετείται πάνω στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής όπου αποτυπώνεται η φτώχεια και η εξαθλίωση ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού: «Αυτή είναι η τραγική κατάληξη ενός πολέμου. Ενός πολυετούς  πολέμου  που είχε ως συνέπεια σε σημαντικό βαθμό την αποδιάρθρωση του κοινωνικού ιστού της χώρας. Τα αίτια αυτού του πολέμου είναι γνωστά. Συνιστώ καρτερικότητα, αισιοδοξία και δουλειά. Και βέβαια όχι πισωγυρίσματα. Μόνον έτσι θα πετύχουμε και ένα αξιοπρεπές εγγυημένο εισόδημα και για τον Έλληνα».
Αναφέρεται στην εκλογή του πρόεδρου της Δημοκρατίας και στο σενάριο της εξέρευσης 180 βουλευτών από την συγκυβέρνηση: «Κάθε δημοκράτης και ιδιαίτερα κάθε δημοκράτης βουλευτής τίθεται ενώπιον των ευθυνών του. Είναι πολύ επικίνδυνο, άλλωστε, να προστεθεί μια πολιτειακή κρίση στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, μόνο και μόνο επειδή κάποιοι  θεωρούν ότι έχουν μια ευκαιρία να αναρριχηθούν στην εξουσία. Πιστεύω  ότι η απαιτούμενη πλειοψηφία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν θα έχει τελικά διαφορετική άποψη από εμένα».
Μιλά τέλος για το ενδεχόμενο να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σενάριο που και αυτός το ξορκίζει… «Αν πράγματι συνέβαινε κάτι τέτοιο θα ήταν μια εξέλιξη δυσάρεστη πρωτίστως για την Ελλάδα. Ένα κομμουνιστικό στην ουσία κόμμα στο τιμόνι της χώρας... Αυτή την ώρα πρωθυπουργός της χώρας, της σωτηρίας της και της προοπτικής της είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Τώρα  όταν έλθει η ώρα της κάλπης, οι πολίτες με πιο ξεκάθαρη εικόνα των επιλογών  τους και με υπευθυνότητα θα αποφασίσουν . Τότε θα φανεί καθαρά ότι η επιλογή Τσίπρα δεν είναι διαφορετική από την αντίδραση της αγελάδας που κλωτσάει την καρδάρα με το γάλα…».






ΕΡ.) Σαράντα χρόνια Νέα Δημοκρατία με γενικό προσκλητήριο εντός και εκτός γαλάζιας πολυκατοικίας απο τον Σαμαρά...Νέα πορεία; Με ποιές πολιτικές;

ΑΠ.) Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της εθνικής ευθύνης.Το κόμμα που τα τελευταία σαράντα χρόνια έχει κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε μετεμφυλιακά. Ο αείμνηστος Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία πέτυχαν την αναίμακτη μετάβαση  από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία αντιμετώπισε την πετρελαϊκή  κρίση στα τέλη του εβδομήντα, είναι εκείνηπου έβαλε τη χώρα στις Ευρωπαικές Κοινότητες και πριν από δύο χρόνια κλήθηκε να κυβερνήσει εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βιώσαμε μεταπολεμικά και να κρατήσει τη χώρα ζωντανή, μακριά από την άτακτη χρεωκοπία και την έξοδό μας από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτές τις περγαμηνές, οδηγώντας τον τόπο σταδιακά αλλά με γνώση και σιγουριά μακριά από τα βαρίδια που κληρονομήσαμε από την κρίση,  επανορθώνοντας όλα τα λάθη που προκάλεσε η μεγάλη πίεση για την άμεση λήψη σοβαρών αποφάσεων στήριξης της χώρας, πορευόμαστε το δρόμο που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Με πολιτικές που θα διασφαλίζουν την αποφυγή μιας νέας εκτροπής, που οδηγούν στη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης και σμίκρυνσης της ανεργίας και οι οποίες σε κάθε περίπτωση διαφέρουν εκείνων με κομμουνιστικό πρόσημο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΡ.)  Ο κ. Σαμαράς συχνά -πυκνά δηλώνει οτι το μνημόνιο τελείωνει...Εμείς εκείνο που βλέπουμε είναι να έρχεται η τρόικα στην Αθήνα με άγριες διαθέσεις...Τι μας περιμένει;

ΑΠ.)Ο Αντώνης Σαμαράς είχε πάντα ως στόχο να απαλλαγεί η χώρα από το μνημόνιο. Αυτό δεν θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί με ρητορείες, αερολογίες  και δήθεν εναλλακτικές πολιτικές που η χώρα έχει πληρώσει στο παρελθόν και έχει σαν πολιτική του ο ΣΥΡΙΖΑ. Για να απαλλαγείς από το μνημόνιο πρέπει να έχεις καταφέρει να ελέγξεις τις δημόσιες δαπάνες, να έχεις πείσει ότι μπορείς να οδηγήσεις την χώρα στην ανάπτυξη και όχι να την ξαναγυρίσεις στην επαναδημιουργία των προβλημάτων που την έφεραν στο μνημόνιο και βέβαια να είσαι συνεπής στις δεσμεύσεις της χώρας έναντι όλων εκείνων που μας δάνεισαν για να αποφύγουμε την άτακτη χρεωκοπία. Έτσι μπορείς να στηριχτείς στις αγορές, ώστε να μην εξαρτάσαι από τις διαθέσεις του καθενός. Τέλος στο μνημόνιο δεν έρχεται αγνοώντας την πραγματικότητα, αλλά αντιμετωπίζοντάς την. Αυτά πράξαμε και για τους λόγους αυτούς βρισκόμαστε προς το τέλος του. Τίποτα δεν έχουμε να φοβηθούμε από κανένα. Πολύ δε περισσότερο από τους δανειστές μας. Η Ελλάδα δοκιμάστηκε αλλά άντεξε. Περήφανα μπορούμε πλέον να αντιμετωπίζουμε και τους δανειστές μας. Γιατί η Ελλάδα φάνηκε για μια ακόμα φορά, στα δύσκολα, συνεπής.

ΕΡ.)Το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής σύμφωνα με στοιχεία που έχει, υπολογίζει οτι 6.5 εκ πολίτες ζουν στο όριο της φτώχειας...Τι μπορεί να πει ένας βουλευτής σε εξαθλιωμένους ανθρώπους;

ΑΠ.) Η διαπίστωση αυτή αφορά έκθεση του συγκεκριμένου γραφείου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όπου γίνεται σύγκριση με όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Γραφείο Προϋπολογισμού αναφέρεται στην περίπτωση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 2,5 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας, με βάση το εισόδημα του μεσαίου νοικοκυριού (το 60%), ενώ επιπλέον 3,8 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας – συνολικά, δηλαδή, 6,3 εκατομμύρια Έλληνες απειλούνται από τη φτώχεια ή ζουν ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας.
Αυτή είναι η τραγική κατάληξη ενός πολέμου. Ενός πολυετούς  πολέμου  πουείχε ως συνέπεια σε σημαντικό βαθμό την αποδιάρθρωση του κοινωνικού ιστού της χώρας. Τα αίτια αυτού του πολέμου είναι γνωστά. Ο ομιλών βουλευτής δεν υπήρξε όμως μέρος αυτών, αλλά κομμάτι της λύσης του. Δεν είναι εκείνος που καταχράστηκε ή εκμεταλλεύτηκε θέσεις που έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας και που ευτυχώς τελικά δεν ζήσαμε. Και δεν ζήσαμε γιατί ο Έλληνας στάθηκε υπερήφανα στα δύσκολα.  Μαζί με την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά που κλήθηκε να αντιμετωπίσει συσσωρευμένα προβλήματα τριάντα και πλέον ετών και έν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης και ανακατατάξεων. Η αναγκαία εδώ και καιρό μετάβαση από μία επίπλαστη και αδιέξοδη δήθεν ανάπτυξη μέσω κρατικών παροχών  που η χώρα δεν άντεχε σε μία πραγματική  αειφόρα  ανάπτυξη βασισμένη στην ίδια δυναμική της πατρίδας μας, δεν ήταν δυνατόν να γίνει χωρίς  δυσκολίες. Αυτές τις θυσίες του Ελληνικού λαού δεν πρέπει  να μηδενίσουμε. Γι' αυτό συνιστώ καρτερικότητα, αισιοδοξία και δουλειά. Και βέβαια όχι πισωγυρίσματα. Μόνον έτσι θα πετύχουμε και ένα αξιοπρεπές εγγυημένο εισόδημα και για τον Έλληνα.

ΕΡ.)  Πιστεύετε οτι με τέτοιο κλίμα μπορεί η συγκυβέρνηση να βρει τους 180 βουλευτές για την εκλογή προέδρου;

ΑΠ.) Το "κλίμα"το φτίαχνουν, δυστυχώς, εκείνοι που δεν φρόντισαν ποτέ να είναι καλό. Ούτε τη δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας. Ήμουνα και είμαι από εκείνους που υποστηρίζουν ότι η εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας είναι η ύψιστη στιγμή για το Πολίτευμά μας και τον Κοινοβουλευτισμό. Κάθε δημοκράτης και ιδιαίτερα κάθε δημοκράτης βουλευτής τίθεται ενώπιον των ευθυνών του.Είναι πολύ επικίνδυνο, άλλωστε, να προστεθεί μια πολιτειακή κρίση στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, μόνο και μόνο επειδή κάποιοι  θεωρούν ότι έχουν μια ευκαιρία να αναρριχηθούν στην εξουσία. Πιστεύω  ότι η απαιτούμενη πλειοψηφία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν θα έχει τελικά διαφορετική άποψη από εμένα.

ΕΡ.)  Ο "συνέταιρος "σας, το ΠΑΣΟΚ άρχισε ήδη να μιλά για κυβέρνηση με θετικό πρόσημο μετά τις εκλογές... Πως το σχολιάζετε;

ΑΠ.) Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για το προοδευτικό πρόσημο που θα επιθυμούσε για ένα συνασπισμό της κεντροαριστεράς. Μίλησε όμως και για τις λεβέντικες δημαγωγίες. Εγώ δεν θα μπω στη συζήτηση αυτή. Οφείλω όμως να τονίσω ότι η συγκυβέρνηση που έχουμε σήμερα προέκυψε αβίαστα από τη θέληση του Ελληνικού λαού για να κυβερνήσει για μια τετραετία. Η κυβέρνηση αυτή έχει τη δεδηλωμένη της Βουλής και εκ νέου αναζητεί με την ψήφο εμπιστοσύνης να καταδείξει, κατά τον πλέον θεσμικό και συνταγματικό τρόπο, ότι εξακολουθεί αυτή και σήμερα να υπάρχει. Θεωρώ τέλος ότι όποτε και αν γίνουν εκλογές ο Ελληνικός λαός θα φράξει το δρόμο στο κομμουνιστικόστροφο ΣΥΡΙΖΑ να έλθει στην εξουσία. Αυτό θα είναι πραγματικά ένα θετικό πρόσημο για την Ελλάδα.

ΕΡ.) Επισκεφθήκατε αρκετά νησιά το τελευταίο διάστημα...Οι πολίτες πως αντιδρούν; Τι λένε  για τον ΕΝΦΙΑ;


ΑΠ.) Και οι νησιώτες μας αντιλαμβάνονται ότι εκεί που έφθασαν τα πράγματα, μόνο με θυσίες θα μπορούσαμε να αναστρέψουμε την κατρακύλα. Έχω τονίσει επίσης ότι στην περίοδο αυτή, υπό το κράτος της πίεσης, έγιναν και λάθη. Ένα από αυτά είναι ακόμα και με τις σημερινές διορθώσεις ο ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ έχει ακόμα λάθη στην επιβολή του και το μεγαλύτερο είναι ότι εξακολουθεί να υπολογίζεται με εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε και αυτά να διορθώσει. Μέχρι τότε ο ΕΝΦΙΑ θα παραμένει ένας φόρος με προφανείς αδικίες.

ΕΡ.) Το σενάριο των πρόωρων εκλογών είναι πάλι στο τραπέζι...Αν κρίνουμε απο τις δημοσκοπήσεις φαίνεται οτι ο Σαμαράς φεύγει και έρχεται ο Τσίπρας...Πως θα σχολιάζατε μια τέτοια εξέλιξη;

ΑΠ.) Αν πράγματι συνέβαινε κάτι τέτοιο θα ήταν μια εξέλιξη δυσάρεστη πρωτίστως για την Ελλάδα. Ένα κομμουνιστικό στην ουσία κόμμα στο τιμόνι της χώρας... Ακούστε τα σενάρια πνίγουν την ουσία και το μέλλον αυτής της χώρας. Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι αυτή την ώρα πρωθυπουργός της χώρας, της σωτηρίας της και της προοπτικής της είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Ο λαός βάσει του Συντάγματος τον έχει εκλέξει για μια τετραετία. Τώρα  όταν έλθει η ώρα της κάλπης, οι πολίτες με πιο ξεκάθαρη εικόνα των επιλογών  τους και με υπευθυνότητα θα αποφασίσουν . Τότε θα φανεί καθαρά ότι η επιλογή Τσίπρα δεν είναι διαφορετική από την αντίδραση της αγελάδας που κλωτσάει την καρδάρα με το γάλα. Ο Ελληνικός Λαός είναι νοήμων. Καταλαβαίνει λοιπόν ότι η έλλειψη πολιτικής δεν είναι πολιτική, ότι η υποβάθμιση  των προβλημάτων δεν βοηθά στην αντιμετώπισή τους, ότι  η αντίληψη πως η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πολιτική ώστε εμείς να επιστρέψουμε στις πολιτικές του παρελθόντος δεν είναι ρεαλιστική, και ότι η παροχολογία είναι αίτιο του προβλήματος της χώρας και δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης. Δεν πρόκειται λοιπόν οι Έλληνες πολίτες να ακυρώσουν τις θυσίες τους για χάρη του Τσίπρα.  Είτε με πρόωρες είτε στο χρόνο τους εθνικές εκλογές.

ΕΡ.) Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά η κυβέρνηση με την κατάθεση του προϋπολογισμού την Δευτέρα..Πώς σχολιάζετε αυτή την κίνηση;

ΑΠ.) Κίνηση ύψιστης θεσμικής και συνταγματικής σημασίας αποτελεί η πράξη της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Σε μια καθοριστική για τη χώρα ώρα εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια. Απάντηση στην πολιτικά σχιζοφρενική και επικίνδυνη προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ στο ελληνικό πρόβλημα.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...