Βασίλης ΚΙνούς: Ναι στον καθολικό εμβολιασμό αλλά αν ισχύσει η υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς, το Νοσοκομείο της Ρόδου θα έχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας

Παρότι δηλώνει υπέρμαχος του καθολικού εμβολιασμού ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών γιατρών Βασίλης Κινούς, υποστηρίζει ότι είναι ακραίο μέτρο η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς. Κρούει μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν ισχύσει αυτό από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τότε αρκετές νευραλγικές κλινικές του Νοσοκομείου Ρόδου θα αναγκαστούν η να κλείσουν η να υπολειτουργήσουν.

«Η κυβέρνηση αν και ζήτησε την άποψη της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, εν τούτοις δεν την έλαβε υπόψιν της στο τέλος. Είναι παρά πολύ σοβαρό θέμα γιατί μέχρι στιγμής έχουμε πάνω από 80 νοσηλευτές που δεν έχουν εμβολιαστεί  στο νοσοκομείο μας και ένα μεγάλο αριθμό που δουλεύουν στο παραϊατρικό κομμάτι και ελάχιστους γιατρούς. Το θέμα είναι τι θα γίνει από 1η Σεπτεμβρίου" ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν.Αιγαίου.

Στο ερώτημα γιατί γιατροί, εστω σε μικρό ποσοστό και νοησλευτές παρότι είναι μέσα στο πρόβληαμα αρνούνται τον εμβολιασμό ο κ. Κινούς εδωσε την παρακάτω απάντηση:

“Υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης ενός κομματιού της κοινωνίας απέναντι στην πολιτεία και τους θεσμούς , ακόμη και σε αυτή την κυβερνητική διαχείριση η οποία δεν έχει γίνει σωστά. Η κρίση εμπιστοσύνης απαιτεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης , θα έπρεπε να γίνει κάτι ώστε να μην φθάσουμε σε αυτό το ακραίο σημείο. Δεν είναι ότι μιλάμε εμείς, συμφωνούν όλοι, συμφωνεί και η Ομοσπονδία, είναι στην ίδια γραμμή. Φαίνεται ότι θα πυροδοτήσει μια φοβερή αντίδραση μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολιάστων, θα υπάρξει μια κοινωνική αγριότητα την οποία εμείς προσπαθούμε να την σταματήσουμε".

Ο κ. Βασίλης Κινούς καταθέτει την αποψη του για το τι θα έπρεπε να είχε γίνει: "Θα έπρεπε όλα αυτό το διάστημα να είχαν γίνει αυτά που τους είπε η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, να γίνουν εκστρατείες ενημέρωσης, να κατέβουν ειδικοί να μιλήσουν σε αυτούς τους ανθρώπους , να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους, στους φόβους τους, σε όλα αυτά. Μιλώ για το νοσηλευτικό προσωπικό . Σε άλλα νοσοκομεία αυτό έχει γίνει και έχει φέρει αποτέλεσμα. Θα έπρεπε να είχε γίνει αυτό για να μην φθάσουμε στο σημερινό σημείο. Μιλάμε για 80 νοσηλευτές στο νοσοκομείο Ρόδου  αν δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, τι θα γίνει;. Το νοσοκομείο λειτουργεί εντελώς οριακά και βασικά τμήματα πρώτης γραμμής δεν μπορούν να χάσουν ούτε μισό νοσηλευτή. Θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο B, τι θα γίνει από τη στιγμή που έχει ψηφιστεί και έχει γίνει νόμος του κράτους η υποχρεωτικότητα. Και αυτοί οι άνθρωποι που πάνε στην ακραία κόντρα, θα χάσουν την εργασία τους, θεωρώ ότι θα αντιδράσουν. Θα πρέπει εμείς να βρούμε μια ισορροπία, μια ηρεμία. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια ανοσοποίηση στο 45% του πληθυσμού ενώ έλεγαν οι αρμόδιο ότι στις αρχές του καλοκαιριού θα έφθανε στο 70%. Έχουμε αυτό το εξωφρενικό , ένα 30% μεγάλων ανθρώπων να είναι ανεμβολίαστοι διότι καθυστέρησε τραγικά να οργανωθεί ο κατ οίκον εμβολιασμός , δεν χρησιμοποιήθηκε η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Προσπαθούσαν να βρουν ιδιώτες που δεν ανταποκρίθηκαν και φυσικά δεν γίνεται καμία ουσιαστική παρέμβαση στους χώρους εργασίας και διασκέδασης, το βλέπουμε καθημερινά. Δεν έχει γίνει και καμία ενδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εμείς στο τμήμα της Εντατικής ήμασταν 4 γιατροί και παραμένουμε 4, 10 νοσηλευτές και παραμένουν 10, οι αναισθησιολόγοι, το ίδιο, την ξέρουμε όλοι την τραγικότητα της υποστελέωσης του εν λόγω τμήματος. Όταν τμήματα πρώτης γραμμής που τα έχει τόσο ανάγκη το νοσοκομείο και δεν εχει γίνει τίποτα, πηγαίνουμε και σε μια κόντρα με αυτούς τους ανθρώπους που για διάφορους λόγους  έχουν ένα φόβο. Εμείς ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε υπέρ του καθολικού εμβολιασμού, η θέσης μας είναι ξεκάθαρη αλλά πρέπει να δοθεί λύση για μετά τον Σεπτέμβριο".

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...