"Όσο και αν αντιλαμβάνομαι το πνεύμα του Θεόδωρου Πάγκαλου, ούτε όλοι μαζί τα φάγαμε ούτε όλοι μαζί έχουμε τις ίδιες ευθύνες" είπε χαρακτηριστικά η Βάσω Παπανδρέου στην ομιλία της στο συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι για την ανασυγκρότηση της χώρας είναι προαπαιτούμενο ένας σοβαρός διάλογος.
"Οι ευθύνες είναι τεράστιες, το τίμημα βαρύ και πολύ άδικα κατανεμημένο", επεσήμανε, σημειώνοντας ότι αυτό σε συνδυασμό με την μη απόδοση ευθυνών και την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις. Η κυρία Παπανδρέου έκανε λόγο για "ισοπεδωτική κριτική" που έχει γίνει κυρίως από "εκείνους που συνέβαλαν καθοριστικά στην δημιουργία του στρεβλού συστήματος" . Μίλησε επίσης για πλήρη απενοχοποίηση της ΝΔ και για ανεξίτηλο στιγματισμό του ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ήταν μια "αναγκαιότητα για να μην κατάρρευσει η χώρα".
"Δεν πρέπει να αθωώσουμε όλους όσους ισοπέδωσαν την επιτυχία του ΠΑΣΟΚ", υπογράμμισε, κάνοντας λόγος λάθη που έγινα πολύ περισσότερο την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.
"Η Ελλάδα έγινε αποδιοπομπαίος τράγος γιατί ανέδειξε τις αδυναμίες του ευρώ. Το πρόγραμμα που έχει επιβληθεί πέρα από τις δικές μας αδυναμίες δεν οδηγεί σε λύση του προβλήματος αλλά επιτείνει τα αδιέξοδα. Η χώρα διαλύεται. Η εξίσωση για το χρέος δεν βγαίνει. Χρειάζεται διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του δημόσιους χρέους για να κάνει η χώρα μια νέα αρχή", συνέχισε στην ομιλία της, λέγοντας ότι κάποιοι που το έλεγαν τότε, στην αρχή (σ.σ. για τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους) είχαν χαρακτηριστεί "προδότες".
"Τότε είχαμε πολύ μεγαλύτερη δύναμη διαπραγμάτευσης. Απλά δεν είχαμε, και ούτε θεωρώ ότι αποκτήσαμε, σχέδιο για τη χώρα", συμπλήρωσε.
"Μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και πολλά έπρεπε να έχουν γίνει από χρόνια. Οι μεταρρυθμίσεις όμως χρειάζονται σχέδιο. Δεν μπορούμε να αυτοσχεδιάζουμε και βαφτίζουμε μεταρρύθμιση την εξυπηρέτηση συμφερόντων" ανέφερε, τονίζοντας ότι δεν πρέπει ο νόμος να εφαρμόζεται μόνο στα λόγια.
"Το ξεπέρασμα της κρίσης δεν σημαίνει επιστροφή στο παρελθόν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε με δανεικά. Δεν μπορούμε να βαφτίζουμε μνημονιακή υποχρέωση την ανεπάρκεια μας", είπε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αντιπαράθεση μνημονιακών-αντιμνημονιακών πρέπει να δώσει τη θέση της σε ένα δημόσιο διάλογο. "Είναι εγκληματικό εδώ που φτάσαμε να είναι το πολιτικό σύστημα προσκολημένο σε απόψεις και νοοτροπίες του παρελθόντος. Απαιτείται αλλαγή. Ούτε να στηρίζουμε άκριτα, ούτε να διαφωνούμε κάθετα", σημείωσε.
Κάποιοι, είπε, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ωραιοποιούν την κατάσταση με στόχο την κομματική εξυπηρέτηση, όμως "όποιος εξετάζει το κομματικό συμφέρον κινδυνεύει να βρεθεί στη θέση του ΠΑΣΟΚ το 2009, υπό πολύ χειρότερες συνθήκες".
Αναφερόμενη στην Κεντροαριστερά, η Βάσω Παπανδρέου τόνισε ότι "δεν μπορούμε να καθόμαστε σε ένα τραπέζι και να αθροίζουμε ποσοστά. Πρέπει να αναζητήσουμε το δρόμο και μετά να καλέσουμε τους υπόλοιπους να ακολουθήσουν".
"Δεν είναι ώρα για πολιτικά παιχνίδια που εξυπηρετούν μόνο τους ακραίους. Τα κόμματα του συνταγματικού τόξου πρέπει να στηρίξουν μια κυβέρνηση αποφασισμένη να οδηγήσει στην ανόρθωση τη χώρα", πρόσθεσε.
"Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση-δεν θέτω θέμα Πρωθυπουργού, θέτω θέμα ευρύτητας και ποιότητας του σχήματος-που θα κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της χώρας, που θα εμπιστευτεί άξια στελέχη πέρα από κόμματα. Η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία αρκεί να το πιστέψουμε και να το παλέψουμε", κατέληξε η κυρία Παπανδρέου.
ΠΗΓΗ: enikos.gr