Αυτά μου είπαν, αυτά ανακοινώνω - Του Γιώργου Ζωγραφίδη, γραμματέα του Π.Σ Νοτίου Αιγαίου

ΑΥΤΑ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ, ΑΥΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΩ

Γράφει ο Γραμματέας του Περιφερειακού  Συμβουλίου, Γιώργος Η. Ζωγραφίδης

Η 23η Νοεμβρίου 2013  έμεινε ,δυστυχώς, στην ιστορία της Ρόδου ως αποφράδα ημέρα.
Εξ αιτίας  νεροποντής που γνωρίζαμε την έλευση της, χάθηκαν άδικα τέσσερις συνάνθρωποί μας  , δεκάδες νοικοκυριά , επιχειρήσεις και δημοτικές υποδομές έπαθαν μεγάλες υλικές ζημιές, ενώ πολλά αυτοκίνητα χάθηκαν ή αχρηστεύθηκαν .
Εκφράζω κατ’ αρχάς τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων συνανθρώπων και φίλων μου, συμμετέχοντας στη μεγάλη τους θλίψη.
Αυτές τις δύσκολες ώρες και ενώ η θεομηνία δεν έχει οριστικά παρέλθει   δεν είναι η ενδεδειγμένη ώρα για να στραφούμε προς τους υπεύθυνους και σε εκείνους που για πάρα πολλά χρόνια διοικούν δημαγωγικά  τις τύχες του νησιού και της Δωδεκανήσου.
Πάντως, ας γνωρίζουν ότι η πολιτική και οι πολιτικοί κρίνονται από τα αποτελέσματα και όχι από τα βαρύγδουπα λόγια και από την έντεχνη προπαγάνδα τους.
Επισκέφτηκα τις πληγείσες περιοχές εν σιγή και άκουσα τον πόνο και την αγανάκτηση των συμπολιτών μας. Δεν δικαιούμαι ,λοιπόν, να σιωπήσω  και να μην δημοσιοποιήσω αυτά που με πόνο ψυχής λένε ,πιστεύουν και προτείνουν:

1ον  Αποδίδουν σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες στους διοικούντες το Δήμο και την Περιφέρεια θεωρώντας τους πολιτικούς πρωταίτιους της συμφοράς .
2ον  Το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας του Δήμου και της Περιφέρειας δεν συνήλθαν έγκαιρα , ώστε να θωρακίσουν το νησί από την θεομηνία, όπως  δεν προστάτευσαν ποτέ τα πανέμορφα δάση της Δωδεκανήσου.
Πάντα συνέρχονται εκ των υστέρων για να ανακοινώσουν τα  πικρά αποτελέσματα των συμφορών.
3ον Η  κατασκευή του παράλληλου με τη γέφυρα της Κρεμαστής δρόμου, μέσα στο χείμαρρο, ήταν πράξη απερίσκεπτη και εγκληματική.
Η μη ρύθμιση της κυκλοφορίας στη γέφυρα  αυτή με φωτεινούς σηματοδότες  ήταν αυτονόητη και εκ των ων ουκ άνευ.
Τόσα εκατομμύρια διαχειρίστηκαν οι διαχρονικά διοικούντες τον τόπο, τόσα Κ.Π.Σ., δεν περίσσεψε κάτι τι για να κατασκευάσουν ένα γεφύρι  που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της Ρόδου και μάλιστα σε ένα σημείο που είναι η είσοδος της πόλης από το αεροδρόμιο ;
4ον Η κάλυψη του ποταμού της Ιαλυσού και η δύσκολη υπόγεια πρόσβασή του για καθαρισμό ήταν ενέργεια που συνετέλεσε στο πλημμύρισμα του οικισμού και το βύθισμά του στη λάσπη.
Ο μη έγκαιρος καθαρισμός των χειμάρρων, των ρεμάτων και των φρεατίων δείχνει την έλλειψη σεβασμού προς τους πολίτες.
5ον Η μη έγκαιρη αποκατάσταση της ύδρευσης και του ηλεκτρικού ρεύματος και η έλλειψη χώρου συγκέντρωσης τυχόν αστέγων δείχνει την ανοργανωσιά και την παντελή έλλειψη πλάνου και προγραμματισμού.
6ον Τις πρώτες  δύσκολες πραγματικά ώρες, οι εθελοντές ήταν εκείνοι που έτρεξαν αμέσως , αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες  και βοήθησαν  υπερήλικες και ασθενείς που είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους.
7ον Θεωρούν ότι η παρουσία του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη στις πληγείσες περιοχές , με σκούπες και φτυάρια , έγινε για λίγα δευτερόλεπτα τηλεοπτικής ηδονής τους .
Οι Πολιτικοί πρέπει να λειτουργούν επιτελικά. Τα οχυρά  πρέπει να κατασκευάζονται σε καιρό ειρήνης και όχι όταν ο εχθρός βρίσκεται  προ των πυλών.
Οι Ιταλοί κατακτητές  στα  χρόνια που έμειναν στη Ρόδο, χωρίς τα μέσα της εποχής μας , δημιούργησαν έργα  που  ξεχωρίζουν για την αισθητική και την αντοχή τους, ενώ κάποιοι άλλοι  , που είχαν και έχουν τα τεχνικά μέσα και πακτωλούς χρημάτων , το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο λαϊκισμός, οι δημόσιες σχέσεις , η προβολή, οι κουμπαριές, τα άχρηστα μικροέργα, το συνεχές ράβε ξήλωνε και πάνω από όλα η επανεκλογή τους.
9ον Θεωρούν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις στις σύγχρονες δημοκρατικές πολιτείες οι έχοντες την πολιτική ευθύνη υπεύθυνοι αιρετοί άρχοντες παραιτούνται.
10ον Θεωρούν ότι μέχρι να καταγραφούν οι ζημιές ,να πάρει μπρος η γραφειοκρατία προκειμένου  να δοθούν κάποια ποσά για την ανακούφισή τους, οι διοικούντες θα εκμεταλλευτούν τον χρόνο και ύστερα περιφερόμενοι θα μοιράζουν επιταγές ως προεκλογικούς μποναμάδες στους ανυποψίαστους απλούς ανθρώπους.
11ον Θεωρούν , τέλος, ότι ο Εισαγγελέας πρέπει να αναζητήσει τις τυχόν ποινικές ευθύνες , για τις παραλείψεις, τις παρανομίες που έγιναν από ιδιώτες και Υπηρεσίες και συνέβαλαν στο μέγεθος της καταστροφής και της απώλειας των συνανθρώπων μας.

Η θεομηνία συνεχίζεται δυστυχώς και αυτές τις ώρες που γράφουμε αυτές τις γραμμές  αποκαλύπτοντας παραλήψεις και λάθη των διοικούντων στο Φαληράκι στο Αφάντου , στην Ψέριμο και Κύριος είδε που θα φτάσει. Ας βάλει ο θεός το χέρι του …

 Εμείς παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε πολύ καλά πως λειτουργούν οι γνωστοί σύντροφοι του ΠΑΣΟΚ που διαφεντεύουν διαχρονικά  τον  δημοκρατικό κόσμο της Δωδεκανήσου , δεν πρόκειται να  τους αφήσουμε να ξαναπαίξουν κομματικά και παραταξιακά παιχνίδια σε βάρος τώρα των σημερινών θυμάτων. Το επισημαίνουμε αυτό γιατί το ίδιο έργο το βιώσαμε στις πλημμύρες της 19 Οκτωβρίου 1994 στο Διαφάνι της Καρπάθου…Δηλώνουμε ότι θα συμβάλουμε θεσμικά  στα όποια θετικά θα προγραμματίσουν και θα υλοποιήσουν οι διοικούντες. Αλλά  ας γνωρίζουν ότι δεν θα ανεχθούμε , αποκλεισμούς,  μεροληπτικές  συμπεριφορές και αδικίες και ότι θα ξεσκεπάσουμε αμέσως οτιδήποτε  τυχόν διανοηθούν να  κρύψουν ή να κουκκουλώσουν.  

 

   

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...