Ασθενοφόρα Καρπάθου Vs Ελγίνεια - Tου Μανώλη Δημελλά

Πως, με πιο τρόπο, να μοιραστείς μια τέτοια απίθανη ιστορία και να μην πιστέψουν ότι πρόκειται για παραμύθι ή μια κακόγουστη φάρσα!

Μια παρέα ξενοχωριανών, από τη Γερμανία και την Ολλανδία, γνωρίζουν και αγαπούν την Κάρπαθο.

Αναγνωρίζουν πως το νησί υποφέρει, στο ζήτημα της υγείας.

Γιατρούς δεν μπορούν να φέρουν, ωστόσο προγραμμάτισαν και έστειλαν δύο ασθενοφόρα.

1.  ∆ιασωστικό ασθενοφόρο μάρκας MERCEDES sprider 416,    

αρ.πλαισίου: WDB9046121R388863. (Πετρέλαιο, 3300κ.ε.).

2. ; Ασθενοφόρο μάρκας      CHEVROLET–2007,

αρ.πλαισίου: 1GCGG25U771141055. (Αέριο και βενζίνη, 5000 κ.ε.).

Οι Ευρωπαίοι δεν καταλαβαίνουν, δεν νιώθουν στο πετσί τους, τι θα πει Ελληνική γραφειοκρατεία, ούτε θα μπορούσαν να φανταστούν την εξέλιξη που θα είχε το θέμα.

Ο Δήμος παραλαμβάνει τα δύο ασθενοφόρα και τα κάνει Δωρεά, (απ. 162/28-8-2012), στο Κέντρο Υγείας Καρπάθου. Έτσι τα ασθενοφόρα καταλήγουν στο νοσοκομείο Ρόδου, που είναι η υπεύθυνη αρχή, για το ΚΥ Καρπάθου.

Την 30/11/2012, το νοσοκομείο Ρόδου έκανε δεχτή τη δωρεά από το Δήμο Καρπάθου, πιο συγκεκριμένα το Νοσοκομείο Ρόδου αναφέρει:

"Η αποδοχή της δωρεάς των δυο ασθενοφόρων από τον ∆ήμο Καρπάθου στο Κ.Υ. Καρπάθου με τα εξής στοιχεία

ο αριθμ. πρωτ. 26597/27.11.2012, απόσπασμα πρακτικού με αριθμό 17/2012, του ∆ημ. Συμβ. Καρπάθου με το οποίο αποφασίστηκε ομόφωνα η δωρεά δυο ασθενοφόρων από τον ∆ήμο Καρπάθου, λαμβάνοντας υπόψη ότι τη διαδικασία έκδοσης πινακίδων, το πέρασμα του οχήματος από το ΚΤΕΟ και λοιπά διαδικαστικά θα αναλάβει η 2η ∆.Υ.Πε. Πειραιώς & Αιγαίου, όπως διαβεβαίωσε ο υποδιοικητής κ. Πλάτσης Χαράλαμπος".

Τα Ασθενοφόρα ταξίδεψαν στην Αθήνα και στη περιοχή της Αμφιάλης. Για χώρο αποθήκευσης, όπως και για την ασφάλεια τους, φρόντισε το σωματείο αποδήμων Ολυμπιτών "Δήμητρα".

Οι πρώτες προσπάθειες εκτελωνισμού έπεσαν στο κενό!

Έλλειπαν ορισμένα χαρτιά και από τα δύο ασθενοφόρα.

Το 1. Το ∆ιασωστικό ασθενοφόρο MERCEDES, δεν βρέθηκε  η μικρή άδεια κυκλοφορίας! (στην Γερμανία υπάρχουν 2 άδειες κυκλοφορίας, η μεγάλη υπάρχει).

Το 2. Ασθενοφόρο  μάρκας  CHEVROLET, δεν υπάρχει το δωρητήριο από τον Γερμανό φίλο, που δεν πρόλαβε να το συγγράψει, γιατί στο μεταξύ πέθανε!

Παρόλα αυτά, κάποιοι κύκλοι επιμένουν ότι αν δίναμε τις 12.000 ευρώ, που κόστιζε ο εκτελωνισμός και των δύο ασθενοφόρων, κάποιοι θα το φρόντιζαν, και θα περνούσαν Ελληνικές πινακίδες στα οχήματα.

Λόγω της γνωστής Ελληνικής στενότητας,  τα χρήματα για τον εκτελωνισμό δεν βρέθηκαν από τη 2η ΔΥΠΕ, και τα δωρισμένα ασθενοφόρα παρέμεναν κλειδωμένα στην Αμφιάλη του Πειραιά.

Μετά από μεγάλη κινητικότητα του Δημάρχου Καρπάθου, Μ. Χανίωτη, αλλά και των βουλευτών Δωδεκανήσου, και να μην ξεχνάμε τη διεθνή δημοσιότητα, που δόθηκε από τους δωρητές (Alex van der Wegen), κάτι φαίνεται να ξύπνησε και να κουνήθηκε στο σύστημα.

Μάλλον άνοιξε το ένα μάτι, ο γίγαντας του Ελληνικού δημοσίου, και αναγνώρισε το σφάλμα.

Ο υφυπουργός Α. Μπέζας, δήλωνε τον Νοέμβρη 2013, ότι γνώριζε καλά το θέμα, αφού παρόμοιο πρόβλημα υπήρχε και στην περιοχή του, την Θεσπρωτία, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο υποδιοικητής της 2ης ΔΥΠΕ, Καρπάθιος κ. Λάμπης Πλάτσης, είχε προσπαθήσει και ήταν σίγουρος για την αλλαγή του νόμου. Που τελικά ήρθε στις  17 Φλεβάρη 2014, (δύο χρόνια μετά τη δωρεά), το υπ. οικονομικών κατέθεσε τροπολογία στον νόμο 4238, στο άρθρο 27 που αναφέρει:

 "Η παράγραφος 10 του άρθρου 132 του ν. 2960/2001 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας», η οποία προστέθηκε με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4138/ 2013 «Επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και άλλες διατάξεις», τροποποιείται και αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης και τους πάσης φύσεως φόρους και τέλη, πλην εισαγωγικού δασμού και Φ.Π.Α., τα πλωτά μέσα, τα αυτοκίνητα οχή− ματα, τα ασθενοφόρα και οι ειδικές κινητές μονάδες, καινούρια ή μεταχειρισμένα, τα οποία παραχωρούνται κατά κυριότητα με δωρεά στην Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό Σώμα − Ελληνική Ακτοφυλακή, τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα που λειτουργούν με τη μορφή Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ., τις Δ.Υ.Πε. του Π.Ε.Δ.Υ. και το Ε.Κ.Α.Β. για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους, εφόσον έχει προηγηθεί αποδοχή της δωρεάς από τον οικείο Υπουργό".

Και ναι τα δύο ασθενοφόρα Καρπάθου απαλλάσσονται από δασμούς (πλην εισαγωγικού δασμού και ΦΠΑ), ωστόσο πέρασαν τρεις μήνες μέχρι σήμερα, και κανένα χαμπέρι.

Τα ασθενοφόρα μετακόμισαν σε κλειστό πάρκιγκ του σωματείου Ολυμπιτών και κρατάμε τη διαβεβαίωση από τον υπεύθυνο της "Δήμητρας", κ. Μιχάλη Αντιμησιάρη, ότι δεν έχει αφαιρεθεί κανένα εξάρτημα από τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα. Μάλιστα τονίζει ότι  "δεν λείπει ούτε βίδα, από τα δύο ασθενοφόρα.

Μονάχα η μακροχρόνια ακινησία τα δυσκολεύει και θα χρειαστούν ένα γερό σέρβις".

Σύμφωνα με τον διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ, κ. Λάμπη Πλάτση "στις αμέσως επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος και θα τελειώσει το θέμα του ασθενοφόρου της Ολύμπου. Το αυτοκίνητο θα ταξιδέψει  άμεσα για το νησί. Όσο για τα δύο ασθενοφόρα στα Πηγάδια, έπειτα από την αλλαγή της νομοθεσίας που με συντονισμένες προσπάθειες καταφέραμε, απομένει να επαναπροωθήσουμε τον φάκελο, του κάθε ενός ασθενοφόρου και έπειτα να ξεπεράσουμε ένα τελευταίο εμπόδιο με το ΦΠΑ που ζητά το υπουργείο Οικονομικών".

Υπάρχουν και κάποιες προφητικές φωνές που φέρνουν αντιρρήσεις, χωράνε αυτά τα αυτοκίνητα στους Καρπάθικους δρόμους;  μα ποιός θα πληρώνει τα καύσιμα σε τέτοιες φαγάνες;

Στις 27 Μαϊου 2014 υπογράφτηκε η σύμβαση δημιουργίας Νοσοκομείου στην Κάρπαθο από την εταιρία Πρίσμα-Δομή, εταιρία που έχει ξαναδουλέψει στο νησί, αφού είχε αναλάβει την επέκταση του κτιρίου αεροδρομίου. Σύμφωνα με τη διακήρηξη του έργου από την ΔΕΠΑΝΟΜ, πρόκειται για νοσοκομείο συνολικής δυναμικότητας  22 κλινών και η συνολική του έκταση θα είναι  3013,42 τ.μ.

Το έργο είναι νέο διώροφο κτίριο με ισόγεια πτέρυγα βοηθητικών και Η-Μ χώρων.

Για την εκτέλεση του έργου, όπως περιγράφεται στη σύμβαση, ορίζεται συνολική προθεσμία 20 μηνών. Η προθεσμία αυτή περιλαμβάνει και την πλήρη διενέργεια των δοκιμών και ρυθμίσεων, τον καθαρισμό του εργοταξίου και γενικά την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων του αναδόχου.

Σε είκοσι μήνες από την εκκίνηση του έργου θα παραδοθεί το  Νοσοκομείο Καρπάθου! Θα έχουμε καινούριο κτήριο.

Μέχρι τότε θα έχουν επιστρέψει άραγε τα δύο ασθενοφόρα στο νησί;

 Manolis DImellas
 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...