Αρχάγγελος Ρόδου: Γιορτή Κουλουρίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαγγέλου "Αίθωνας" σας προσκαλεί στη Γιορτή Κουλουρίας την Κυριακή 21Ιουλίουστις 20.00 στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Αρχαγγέλου.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου. Στηρίζει η Δημοτική Κοινότητα Αρχαγγέλου.

Στη Γιορτή Κουλουρίας θα τραγουδήσει η Χριστίνα Κόζα. Μαζί της οι μουσικοί: Γιάννης Κλαδάκης - λύρα, Τάσος Κολιός - τύμπανα, Μιχάλης Σαββάκης - ακορντεόν, Γιώργος Παπουράς - μπουζούκι & λαούτο, Κώστας Ρούφας - βιολί. Συμμετέχει το χορευτικό εργαστήρι του Αίθωνα. Χοροδιδάσκαλος Μερκούρης Σαλονικιός.

Στον Αρχάγγελο ο γάμος ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της κοινωνικής ζωής συνοδεύεται από μια πλειάδα εθίμων πολλά από τα οποία συνεχίζουν να αναβιώνονται από την πλειονότητα των ζευγαριών επιδεικνύοντας πως η συγκεκριμένηκοινότητα συμβάλει δυναμικά στη διάσωση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς δημιουργώνταςμια μοναδική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Οι προετοιμασίες της κουλουρίας, του παραδοσιακού φαγητού του αρχαγγελίτικου γάμου, αρχίζουνμέρες πριν το γάμο, οι γυναίκες συγγενείς του ζευγαριού συγκεντρώνονται και πλάθουν την κουλουρία τραγουδώντας ευχές για το ζευγάρι. Την απλώνουν σε πανιά πάνω στις ταράτσες των σπιτιών για να στεγνώσει. Ανήμερα του γάμου, μαγειρεύουν τηνκουλουρία σε μεγάλα καζάνια που περιέχουν ζωμό κρεάτων. Αποτελεί το πρώτο πιάτο στο γαμήλιο τραπέζι. Χωρίς την κουλουρίαγάμος δε γίνεται.

Σας περιμένουμε για να περάσουμε μαζί ένα όμορφο βράδυ.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Οχτώ το πρωί, σήμερα και το δημαρχείο της Ρόδου δείχνει την απόλυτη παρακμή που βιώνει το νησί εδώ...
Με φωτογραφίες εξαιρετικές, όπως πάντα,  ο Βασίλης Καυμένακης απεικονίζει δυστυχώς την...
Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...