Αριστερό σχήμα Αιγαίου: Πανεπιστήμιο η ΕΛΑΣ! Ζητάμε χρήματα για την Παιδεία, δίνουν face control και αστυνομία!

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΣΧΗΜΑ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΑΡΙ.Σ.)

-Πανεπιστήμιο η ΕΛΑΣ!
Ζητάμε χρήματα για την Παιδεία, δίνουν face control και αστυνομία!
16 Δεκεμβρίου 2020

Τις προηγούμενες ημέρες η Υπουργός Παιδείας και ο Υπουργός Προ.Πο. παρουσίασαν στην Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) αναλυτικά τα σχέδιά τους για τη λεγόμενη φύλαξη των Πανεπιστημίων. Είχε προηγηθεί σύντομη παρουσίαση από τον Πρωθυπουργό στην Σύνοδο των Πρυτάνεων, όπου για μια ακόμη φορά είχαν χαρακτηριστεί τα πανεπιστήμια ως κέντρα ανομίας και ορμητήρια βίας. 

Τα σχέδια σύμφωνα με την Υπουργό περιλαμβάνουν: Δημιουργία αστυνομικού σώματος στα πανεπιστήμια, που θα διαθέτει χειροπέδες και γκλοπς, και θα υπάγεται κατευθείαν στην ΕΛΑΣ, με άμεση προκήρυξη 1000 οργανικών θέσεων αστυνομικών. Η εκπαίδευση, ο εξοπλισμός και η αμοιβή τους θα επιβαρύνει τα δημόσια πανεπιστήμια.  Χορήγηση 30 εκατ. € στα πανεπιστήμια για εγκαταστάσεις κυκλώματος παρακολούθησης, ελέγχου εισόδου και πρόσβασης καθώς και για περιφράξεις. Αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα που αφορά στην παρεμπόδιση λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών ώστε να μπορεί να εφαρμοσθεί ανεμπόδιστα ειδικά στα ΑΕΙ. Δημιουργία Εσωτερικού Κανονισμού σε κάθε ΑΕΙ με ειδικές προβλέψεις για επιχειρησιακά σχέδια ασφάλειας. Παράλληλα, αυστηροποίηση του πειθαρχικού κώδικα, ειδικά για φοιτητές και φοιτήτριες.

Σε μια χρονική στιγμή που η χώρα συγκλονίζεται από τους συνεχείς καθημερινούς θανάτους συνανθρώπων μας στα νοσοκομεία, που οι υγειονομικοί βγάζουν κραυγές αγωνίας για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και απαιτούν νέες προσλήψεις, που οι εργαζόμενοι αγωνιούν για το μέλλον το δικό τους και των οικογενειών τους, που η εργασιακή αβεβαιότητα και ανεργία χτυπούν όλο και περισσότερες πόρτες, τη στιγμή που επιβάλλεται lock-down στη χώρα, που σχολεία και πανεπιστήμια είναι κλειστά με μαθητές και φοιτητές να βρίσκονται εκτός αιθουσών διδασκαλίας και με αρκετούς μαθητές ακόμη και φοιτητές να μην διαθέτουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για να παρακολουθούν τα μαθήματα από απόσταση, η κυβέρνηση της ΝΔ εκτιμά ότι τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να προσλάβει 1000 με 1500 αστυνομικούς που θα αναλάβουν τη «φύλαξη» των πανεπιστημίων! 

Η κυβέρνηση δεν μας ξαφνιάζει με τις επιλογές και τα σχέδιά της. Είναι η επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη», που είχε εξαγγείλει προεκλογικά και τώρα, την εποχή της πανδημίας και της επιβολής μέτρων προστασίας, βρίσκει την ευκαιρία να το εφαρμόσει. Είναι ο Νόμος και η Τάξη, όπως αυτή τα καταλαβαίνει. Και αυτό που καταλαβαίνει δεν είναι απλά και μόνο η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Με πρόσχημα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, απαγορεύει συναθροίσεις άνω των 3 ατόμων ειδικά στην επέτειο του Πολυτεχνείου, όπως και στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου (όπου απαγορεύει ακόμη και να αφήσουν λουλούδια στον τόπο δολοφονίας του), συλλαμβάνει φεμινίστριες στο Σύνταγμα την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Βασικά «Νόμος και Τάξη» για την κυβέρνηση της ΝΔ σημαίνει απαγόρευση και ποινικοποίηση οποιασδήποτε ενέργειας που μπορεί να σημαίνει διεκδίκηση, διαμαρτυρία, αντίσταση και κυρίως οτιδήποτε παραπέμπει σε αριστερό και ριζοσπαστικό λόγο. Σημαίνει προσαγωγές και συλλήψεις και όλα αυτά με πρόσχημα την πανδημία και τα μέτρα προφύλαξης που η ίδια και τα όργανά της καταπατούν, από το Σύνταγμα, κατά τις συλλήψεις και προσαγωγές, μέχρι τους χώρους κράτησης στην Αστυνομία.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα σχέδια για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων, την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα που θα ισχύει μέσα στα πανεπιστήμια. Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μόνο ο περιορισμός, αλλά η καταστολή  κάθε δυνατότητας οργανωμένης και συλλογικής διαμαρτυρίας, η καταστολή ανάπτυξης φοιτητικού και πανεπιστημιακού κινήματος. Ενός κινήματος που τις τελευταίες δεκαετίες πάλεψε για δημόσια και δωρεάν παιδεία, ενάντια στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εμποδιστεί με κάθε μέσο ακόμη και η διαμαρτυρία ενάντια στη συνεχή εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου. 

Για μια ακόμη φορά η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού οργάνου των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) συντάσσεται με τα κυβερνητικά σχέδια. Διαφοροποίηση του τύπου «το  σώμα των αστυνομικών στα πανεπιστήμια να υπάγεται στις πρυτανικές αρχές και όχι στην ΕΛΑΣ» δείχνει πως η ίδια αντιλαμβάνεται το έργο των πανεπιστημιακών αρχών, στις οποίες αναθέτει και ρόλο αστυνομικού διευθυντή! Γιατί με την αστυνόμευση και την αστυνομοκρατία μέσα στα πανεπιστήμια δεν διαφωνούν. 

Εμείς οι πανεπιστημιακοί του Αριστερού Σχήματος Αιγαίου επαναλαμβάνουμε τη πάγια θέση του Συλλόγου μας, για την οποία αγωνιζόμαστε:

Η ανάπτυξη των επιστημών, της έρευνας και της διδασκαλίας που διεκδικούμε δεν έχει ανάγκη από σώματα καταστολής εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Έχει ανάγκη νέων θέσεων διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, ανθρώπινων συνθηκών εργασίας και οικονομικών απολαβών, εκσυγχρονισμού της υλικοτεχνικής υποδομής, στήριξης της λαϊκής οικογένειας για να σπουδάσει τα παιδιά της, ποιοτικής φοιτητικής μέριμνας, στελέχωσης των πανεπιστημίων με το απαραίτητο μόνιμο διοικητικό, τεχνικό προσωπικό και, στη φάση που τώρα διανύουμε, άμεσα μέτρα ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...