Από τύχη δεν σκοτώθηκαν άνθρωποι στον τσιγγάνικο καταυλισμό του Αγίου Βασιλείου στην Κω - Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της ΕΡΑ Ρόδου

«Στο Χριστό και στην Παναγία χρωστάμε που δεν σκοτώθηκαν άνθρωποί μας »  μας είπαν  οι τσιγγάνοι  που διαμένουν στη περιοχή του Αγίου Βασιλείου όταν τους επισκεφθήκαμε για να διαπιστώσουμε τη καταστροφή από τους ισχυρούς προχθεσινούς ανέμους. Η καλύβα που αποτελεί το «κεραμίδι» τους να έχει μείνει η μισή!!!  Όλη η οροφή ένα σωρός λίγο πιο πέρα. Το εσωτερικό; Ρημάδι.  Και οι ίδιοι  Γλιτώσανε το θάνατο για λίγους πόντους… Λίγο πιο κάτω αναποδογυρισμένο το τροχόσπιτο που φιλοξενούσε άλλη οικογένεια και  οι «ένοικοι» πατέρας και μωρό παιδί, λες και «κάτι τους φώτισε» όπως μας είπαν, τελευταία στιγμή αποφάσισαν να κοιμηθούν σε άλλη καλύβα. «Ξυπνήσαμε γύρω στις 2 τη νύχτα από τον αέρα που άρχισε να παίρνει ότι έβρισκε μπροστά του. Οι άνθρωποι τρέχανε και δεν ξέρανε πού να πάνε να κρυφτούνε. Μαζεύαμε τα παιδάκια για να πάμε να μπούμε κάπου για να σωθούμε. Σήμερα έχουμε πάει τόσες φορές να βρούμε κάποιον υπεύθυνο, τίποτα, κανέναν δεν μπορούμε να βρούμε από το πρωί» μας δήλωσε ο κ. Νεκτάριος Βασιλείου. Αυτό που ήθελαν από το δήμο ήταν, να σηκωθεί το τροχόσπιτο «για να δουν και να μη νομίζουν ότι, εμείς το σπάσαμε» και να τους βοηθήσουν με κάποια λίγα μέσα, να ξανασκεπάσουν τα «σπίτια» τους.

Ο υπεύθυνος του εργοταξίου του δήμου μετά από ειδοποίηση μας, επισκέφθηκε το χώρο και υποσχέθηκε ότι,   σήμερα το πρωί συνεργείο του δήμου θα επιληφθεί.

Η κατάσταση στον «καταυλισμό» όμως είναι απελπιστική ακόμα και χωρίς τους σφοδρούς ανέμους και τις βροχές. Οι αρουραίοι κάνουν περίπατο… τα δε σκουπίδια, ολόγυρα από τις αυτοσχέδιες άθλιες αλλά νοικοκυρεμένες καλύβες.

Δυστυχώς η ευαισθησία αυτής της δημοτικής αρχής τελείωσε πριν από τρία χρόνια όταν  η ίδια εγκατέστησε μεν τις οικογένειες των συμπολιτών μας τσιγγάνων στη περιοχή χωρίς όμως τις απαραίτητες υποδομές και χωρίς να διαθέσει και ένα λεωφορείο για να πηγαίνουν τα δέκα περίπου παιδιά, που είχαν παρακολουθήσει το πρόγραμμα του Παν/μίου Αιγαίου, στο σχολείο. Δεν έχουν την αρμοδιότητα μας είπαν προ ημερών. Για εμβόλια  στα παιδιά ούτε λόγος.

Εάν η δημοτική αρχή ήθελε ειλικρινά να βοηθήσει, τότε  όφειλε να εξασφαλίσει. μια ποιότητα ζωής για τους Τσιγγάνους. Κύρια για τα μικρά παιδιά τα οποία δικαιούνται ένα καλύτερο αύριο, ένα αύριο χωρίς ρατσισμό.
Reportaz era rodou
Πίτσα Βερβέρογλου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...