Απόρρητες επικοινωνίες – Του Βαγγέλη Παυλίδη

Διαβάζω πως οι Ρώσικες μυστικές υπηρεσίες αποφάσισαν να χρησιμοποιούν γραφομηχανές γιατί, λέει, κάθε είδους ηλεκτρονική επικοινωνία είναι ευάλωτη. Μπράβο στους Ρώσους κι εμένα δεν μου πέφτει λόγος. Θυμήθηκα όμως ένα ανέκδοτο πραγματικό, που τ’άκουσα απ’ τον πατέρα μου. Ο πατέρας μου το ήξερε πρώτο χέρι αφού στην περίοδο της Ιταλοκρατίας το σπίτι μας υπήρξε προξενείο της Ελλάδας, κέντρο εθνικό για όλη την υπόδουλη Δωδεκάνησο.

Κάποια στιγμή, λοιπόν, οι Ελληνικές υπηρεσίας διαπίστωσαν πως οι Ιταλοί παραβίαζαν τους διπλωματικούς σάκους με την αλληλογραφία του προξενείου με το Ελληνικό Υπ. Εξωτερικών. Την λύση έδωσε μια γραφομηχανή – μια γραφομηχανή που ένα απο τα γράμματα/πλήκτρα της (το “Ε”, νομίζω) ήταν ελατωματικό και δεν τύπωνε καλά. Συμφωνήθηκε λοιπόν πώς μόνο τα έγγραφα τα γραμμένα με την γραφομηχανή αυτήν ήταν αυθεντικά και όλα τα άλλα, ψεύτικα και παραπλανητικά.

Όταν κάποια στιγμή, καθώς πλησίαζε ο πόλεμος, τα πράγματα έγιναν σκούρα και το προξενείο απόχτησε μόνιμη φρουρά καραμπινιέρων ώστε να μήν μπορεί να μπαινοβγαίνει απαρατήρητος κανείς ή περίφημη γραφομηχανή φυγαδεύτηκε από το προξενείο για να συνεχίσει την μετάδοση απόρρητων πληροφοριών.

Αξίζει νομίζω να αναφερθεί πως η μυστική φυγάδευση της μηχανής έγινε απο τον αείμνηστο Γαβριήλ Χαρίτο.

Αυτά για να μη μας κάνουν τους έξυπνους οι Ρώσοι. Νομίζω; pavlidiscartoons.com/blog

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...