Αποτελεσματικοί τρόποι για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού - Του διατροφολόγου Μανώλη Μοράρη

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ

Πολλά άτομα έχουν την εντύπωση  πώς  ο μεταβολισμός τους έχει αδρανοποιηθεί. Αυτό συμβαίνει όταν συνήθως προσπαθείς μόνη σου να χάσεις βάρος και όχι με την βοήθεια ειδικού. Όταν παραλείπεις πολλά από τα γεύματά σου και πολύτιμα σε θρεπτική αξία τρόφιμα και φυσικά όταν δεν υπάρχει η φυσική δραστηριότητα.

 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε για να πετύχετε την ενεργοποίηση του μεταβολισμού σας είναι η καθημερινή πρόσληψη θερμίδων. Γι' αυτό έχετε υπόψη ότι το διατροφολόγιό σας θα πρέπει να περιέχει σχετικά περιορισμένες θερμίδες, δηλαδή περίπου 1.300-1.500. Δεύτερη αλλά καθόλου αμελητέα στην προσοχή σας πρέπει να έρχεται η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του διατροφολογίου σας σε μονάδες ORAC βάσει των αναγκών σας. Η μέση σύσταση για τον γενικό πληθυσμό είναι 3000-5.000 μονάδες. Αυτό σημαίνει πως, βάσει των προσωπικών σας απαιτήσεων, πρέπει να προσλαμβάνετε τις απαραίτητες μονάδες ORAC από τρόφιμα ανώτατης βιολογικής αξίας. Κατά περίπτωση το διατροφολόγιό σας μπορεί να περιέχει 4.000-7.000 μονάδες ORAC. Έτσι επιτυγχάνεται η καλή λειτουργία των κυττάρων και του μεταβολισμού σας.

 

Τι είναι ο δείκτης ORAC;
Ο δείκτης ORAC αποτελεί το αντιοξειδωτικό -νόμισμα- του οργανισμού μας. Με λίγα λόγια, είναι η μονάδα μέτρησης των αντιοξειδωτικών που έχουμε ανάγκη και που προσλαμβάνουμε, όπως ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση της ενέργειας (θερμίδων) που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα. Όπως δηλαδή μετράμε τις θερμίδες των τροφίμων σε Kcal και Kjoule, έτσι μετράμε και τα αντιοξειδωτικά σε ORAC. Αυτό σημαίνει σε... ελεύθερη μετάφραση ότι ο δείκτης ORAC αποτελεί τη «θερμίδα» των αντιοξειδωτικών. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι oτι όσο πιο υψηλός είναι ο δείκτης ORAC ενός τροφίμου τόσο πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικό είναι και αυτό.

 

Με μια δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά το σώμα επανακτά τη βιολογική του ισορροπία και το περιττό βάρος μειώνεται σταδιακά, γεγονός που αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη και υγιεινή διαδικασία απώλειας βάρους.

 

Τρία βασικά βήματα για να ξεκινήσει η απώλεια κιλών είναι: 

1) Μικρά και τακτικά γεύματα κάθε τρεις με τέσσερις ώρες.

2) Σωστή επιλογή τροφίμων. Επιλέγουμε τρόφιμα  με υψηλή θρεπτική άξια από όλες τις ομάδες τροφίμων  όπως φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, άσπρο κρέας και κόκκινο με μέτρο. Τέλος, δημητριακά ολικής αλέσεως και αποφυγή τηγανητών και πολύ λιπαρών τροφίμων.

3) Αρκετή ποσότητα νερού και συστηματική φυσική δραστηριότητα.
 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...