Απολογισμός της θητείας του απερχόμενου Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρόδου

Απολογισμός της θητείας του απερχόμενου Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρόδου

Προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της Δ.Κ.Β.Ρ. δημιουργεί η καθυστέρηση ορισμού  νέου Εφορευτικού Συμβουλίου

Στις 29/12/2022 το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρόδου,έπειτα από μια περίπου6ετή άμισθη θητεία υπέβαλε την παραίτησή του. Είχε προηγηθεί μερικούς μήνες νωρίτερα η γνωστοποίηση της πρόθεσης υποβολής παραίτησηςμε σχετικό έγγραφό του προς το Υπαι.Π.Θ., Τμήμα Γ΄ Βιβλιοθηκών. Ο προϊστάμενος του Τμήματος, αφού ευχαρίστησε το Ε.Σ. για την έγκαιρη προειδοποίηση, διαβεβαίωσε ότιεπρόκειτο σύντομα να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία ορισμού του νέου Ε.Σ. Τα μέλη του απερχόμενου Συμβουλίουπαρέμενανστη θέση τους, καθ΄ υπέρβαση της προβλεπόμενης από το νόμο 3ετούς θητείας,προκειμένου να μπορέσει η Βιβλιοθήκη να συνεχίσει να προσφέρει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες της στον Ροδιακό λαό.

Στη συνέχεια παρατίθεται ένας συνοπτικός απολογισμός της θητείας του Ε.Σ. κατά το χρονικό διάστημα «2 Μάρτιου 2016- 29 Δεκεμβρίου 2022», που καταδεικνύει τον σημαντικό θεσμικό του ρόλο για την εύρυθμη λειτουργία της Βιβλιοθήκης και τη συμβολή του στην ανάδειξη της σε μορφωτικό και πολιτιστικό φορέα της τοπικής κοινωνίας.

  • Το Εφορευτικό Συμβούλιο ως πρώτο βήμα, ανέλαβε την πρωτοβουλία να προσκαλέσει εκπροσώπους της σχολικής και πανεπιστημιακής κοινότητας και των επιστημονικών συλλόγων της περιοχής με στόχο την ενημέρωσή τους για τη λειτουργία της, αλλά και συζητώντας μαζί τους να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συστηματικότερης συνεργασίας η οποία θα εναρμονίζεται, τόσο με τους στόχους της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρόδου όσο και της σχολικής και ακαδημαϊκής κοινότητας
  • Υποστήριξε σχετικά αιτήματα της διεύθυνσης προς το υπουργείο Παιδείας για προσλήψεις, μετατάξεις και αποσπάσεις προσωπικού- όπως προβλέπεται από το οργανόγραμμα λειτουργίας της Βιβλιοθήκης- για  αναβαθμισμένες υπηρεσίες με εξωστρεφή μορφωτική/πολιτιστική δραστηριότητα. (επέκταση των ημερών ανοιχτής λειτουργίας για το κοινό, επαναλειτουργία κινητής βιβλιοθήκης κ.α.).
  • Έθεσε σε προτεραιότητα το θέμα της επαναλειτουργίας της «Κινητής Βιβλιοθήκης».
  • Διαπίστωσε την άμεση ανάγκη να αποσυμφορηθεί η Βιβλιοθήκη, με την απομάκρυνσησυσσωρευμένου μη χρησιμοποιούμενου υλικού από τους χώρους της, και την ασφαλή αποθήκευσή του σε κάποιον χώρο εκτός του κτιρίουτης,προκειμένου να διαμορφωθεί αίθουσα αναγνωστηρίου για δραστηριότητες Φιλαναγνωσίας με στόχο τη δημιουργία Παιδικού Τμήματος. Για τον σκοπό αυτό οργανώθηκαν συναντήσεις με θεσμικούς υπεύθυνους της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες δυστυχώς απέβησαν άκαρπες.

Παράλληλα,  κατά το διάστημα αυτό, διοργανώθηκε, σε συνεργασία με τη διεύθυνση της Βιβλιοθήκης, μια σειρά από δράσεις με μορφωτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο.Αναφέρουμε ενδεικτικά:

  • Εκδήλωση με θέμα «Βιβλιοθήκη και Λογοτεχνία» στον ξενώνα της Αγίας Αικατερίνη με ομιλητές τον κ. Γιώργο Παπαντωνάκη αν. καθηγητή Παν/μίου Αιγαίου και τον  κ. Γιάννη Σ. Παπαδάτο, αν. καθηγητή Παν/μίου Αιγαίου.
  •  Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της κ. Εριφύλλης Κανίνια από το μέλος ΕΔΙΠ του Παν/μίου Αιγαίου και  αντιπρόεδρο του Ε.Σ. κ. Δημήτρη Κόκκινο στο βιβλιοπωλείο ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ.
  • Ομιλία του ψυχιάτρου-ψυχοθεραπευτή κ. Δημήτρη Καραγιάννη με θέμα: «Έρωτας ή τίποτα»,έπειτα από εισήγηση του μέλους του Ε.Σ. κ. Μαρίας Ιωάννου.
  • Παρουσίαση του βιβλίου του εκπαιδευτικού/συγγραφέακ. Χάρη Παπακυριακού, «Οι τουρκικές λέξεις στη Νέα Ελληνική Γλώσσα» με ομιλητές τον καθηγητή κ. Δημήτρη Γρηγοριάδη και τον Ρόδιο ποιητή κ. Σουλεϊμάν Αλάγιαλη -Τσιαλίκ.
  • Υποστήριξη εκδήλωσης, έπειτα από πρόταση του μέλους του Ε.Σ. και συντονίστριας του ρ/σ «στο κόκκινο 103, 7» κ Πόλυ Χατζημάρκου, με  θέμα: ««Από πού κρατάει η σκούφια μας;», με ομιλητή τον δημοσιογράφο κ. Παύλο Μεθενίτη και συμμετέχοντες στο πάνελ  τους κκ. Μανώλη Αντώνογλου, Γιώργο Κατσαδώρο, Δημήτρη Κυπριώτη  και Αντώνη Χατζηιωάννου, σημαίνοντα πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας
  • Υποστήριξη εκδήλωσης για την ίδρυση και λειτουργία της Λέσχης Ανάγνωσης «Ν. Κάσδαγλης».
  • Κατάρτιση εκπαιδευτικού προγράμματοςΦιλαναγνωσίας, υπό την επιμέλεια του κ. Δημήτρη Κόκκινου, με συγκεκριμένες προτάσεις για «φιλαναγνωστικές δράσεις», οι οποίες στάλθηκαν για αξιοποίηση από τους/τις εκπαιδευτικούς  σε όλες τις σχολικές μονάδες Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Η τοποθέτηση του νέου Εφορευτικού Συμβουλίου εκκρεμεί μέχρι σήμερα,και προφανώς θα καθυστερήσει, έτι περισσότερο, ενόψει της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας. Ωστόσο,καθώς μερικές από τις αρμοδιότητες του Ε.Σ. είναι ανελαστικές, η μη άσκησή τους δημιουργεί  σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Βιβλιοθήκης. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το Ε.Σ.:

  •  Εγκρίνει τις δαπάνες, μεριμνά για την πιστή τήρηση του προϋπολογισμού και γενικώς εξασφαλίζει τον αποτελεσματικό έλεγχο της περιουσίας και της οικονομικής διαχείρισης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με αποκλειστικό στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών.
  • Εγκρίνει τον προϋπολογισμό, απολογισμό και ισολογισμό.
  • Εποπτεύει την εύρυθμη λειτουργία της Βιβλιοθήκης

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό, πως η απουσία Εφορευτικού Συμβουλίουαπό τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου εδώ και πέντε μήνες, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα  στην «εύρυθμη» λειτουργία της, αφού δεν επιτρέπει στη διεύθυνσή της να ασκήσει οποιοδήποτε έργο σχετίζεται με την υλοποίηση του προϋπολογισμού, την έκδοση ενταλμάτων πληρωμής λογαριασμών Κοινής Ωφέλειας(ΔΕΗ, ΔΕΥΑΡ), την προμήθεια νέων βιβλίων και κάθε είδους οικονομικές συναλλαγές, όταν σύμφωνα με το νόμο, για τις πράξεις αυτές απαιτούνται αποφάσεις του Δ.Σ. του Ε.Σ. και υπογραφή του προέδρου του.

Σήμερα,έπειτα την πρόσφατη συνταξιοδότηση του επί σειρά ετών διευθυντή της κ. Αντώνη Αγγελή και τον αδόκητο θάνατο της μόνιμης υπαλλήλου Ειρήνης Νικολή, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου λειτουργεί έχοντας στο δυναμικό της τον αναπληρωτήδιευθυντή, κ. Χρήστο Τερνέζη,μία εργαζόμενη στην καθαριότητα,έναν οδηγό  επιφορτισμένο για τη συντήρηση και χρήση του αυτοκινήτου της «Κινητής Βιβλιοθήκης», και δύο αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, των οποίων η απόσπασήτουςλήγει 31 Αυγούστου του τρέχοντος έτους. Απασχολεί δηλαδή τρεις μόνιμους υπαλλήλους,όταν οι οργανικές θέσεις του προσωπικού των Δημόσιων Κεντρικών Βιβλιοθηκών που λειτουργούν ή ιδρύονται ανέρχονται σε δώδεκα! (Ν. υπ΄αρθμ.3149, άρθρο 8, 10/6 2003, «Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, Δημόσιες Βιβλιοθήκες και άλλες διατάξεις).

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης δημιουργεί προσκόμματα τόσο στην επανενεργοποίηση της «Κινητής Βιβλιοθήκης», ενός θεσμού που για χρόνια αγκαλιάστηκε θερμά από τα σχολεία και τους κατοίκους των κοινοτήτων του νησιού μας, όσο και στηδιεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας κατά τις απογευματινές ώρες, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί έναν μεγάλο αριθμό αναγνωστών που, λόγω εργασίας, αδυνατεί να την επισκεφθεί κατά τις πρωινές ώρες. Σε διάφορες περιστάσεις, κατά το παρελθόν, είχε επισημανθεί η υποστελεχωμένη λειτουργία της και  διατυπώθηκαν εγγράφως αιτήματα προς το υπουργείο Παιδείας του διευθυντή της και του Ε.Σ.με κοινά διαβήματα για τοποθέτηση προσωπικού, έτσι όπως προβλέπεται από την προαναφερθείσα νομοθεσία. Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, μαζί με την υποστελέχωση η έλλειψη επαρκών χώρων δυσχεραίνει την οργάνωση και υποστήριξη φιλαναγνωστικών και άλλων εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων. 

Η παρούσα επιστολή, πέρα από τον οφειλόμενο απολογιστικό της χαρακτήρα, έχει ως κύριο στόχο να ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς αλλά και την ίδια την τοπική κοινωνία γύρω απότα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία της η Βιβλιοθήκη μας. Ο ρόλος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρόδου, διανύοντας το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα, εκτείνεται στην κάλυψη των, ολοένα και περισσότερο αυξανόμενων, αναγκών των κατοίκων της Δωδεκανήσου για έρευνα, πληροφόρηση, ενημέρωση, επικοινωνία, εκπαίδευση και τεκμηρίωση. Έναζήτημα το οποίο, ιδίως έπειτα από την παύση της λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης,θα έπρεπε να αποτελεί άμεση προτεραιότητα για μια κοινωνία που επενδύει στην σημασία του μορφωτικού αγαθού, σέβεται την πολιτιστική της κληρονομιά κι έχει όραμα για μια πολύπλευρη ανάπτυξη στο μέλλον.

Μια σύγχρονη βιβλιοθήκη στις μέρες μας οφείλει να λειτουργεί ως μια πολυσύνθετη πνευματική κυψέλη.Πέραν του δανειστικού της τμήματος, προϋποθέτει την επαρκή της στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό και τη λειτουργία κατάλληλα διαμορφωμένωνχώρων που να υποστηρίζουνεκπαιδευτικά προγράμματα και μαθητικές δραστηριότητες Φιλαναγνωσίας, και ταυτόχρονα  οφείλει να φιλοξενεί και να αναπτύσσει με εξωστρέφεια ποικίλες πολιτιστικές δράσεις (εκδόσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις, σεμινάρια, ημερίδες, συζητήσεις), έτσι ώστε να καταστεί ουσιαστικός μορφωτικός και πολιτιστικός φορέας της τοπικής κοινωνίας με το βλέμμα στραμμένο προς τον κόσμο και το αύριο.

Για τους παραπάνω λόγους απαιτείται ευαισθητοποίηση και συστράτευση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων με απώτερο σκοπό να προσφέρουμε στη Ρόδο μια Βιβλιοθήκη αντάξια της Ιστορίας και του Πολιτισμού της.

Ρόδος, 15/5/2023

Το προεδρείο του απερχόμενου Εφορευτικού Συμβουλίου

Πέτρος Σπανός, πρόεδρος

Δημήτριος Κόκκινος, αντιπρόεδρος

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...