Απάντηση του Δήμου Καρπάθου για ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                          Κάρπαθος , 19/01/2022

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξη                                                                     Προς

Πληρ. Ιωάννης Κ. Λαχανάς                                                              Υπογράφοντες  Επιστολή  Καταγγελία

ΤΗΛ:  22453 – 60159                                                                                        με ημερομηνία 21-12-21

Email : y.lachanas@karpathos.gr                                                                                                                                                                                    

                 

 

 

                                                                                                   Κοιν : Κα Έπαρχο Καρπάθου  -

                                                                                                           Ηρωϊκής Νήσου Κάσου

 

 

Κυρίες/Κύριοι,

    Απαντώντας  στην επιστολή σας αλλά και σε άλλες ανακοινώσεις που κυκλοφόρησαν  με αφορμή αυτή την επιστολή, σας γνωρίζουμε ότι τα παρακάτω τα οποία θα διαβάσετε, ο Δήμος Καρπάθου, πολλάκις τα έχει κάνει γνωστά με ενημερώσεις και ανακοινώσεις σε παρελθόντα χρόνο σε όλες τις υπηρεσίες του τόπου μας  και στα αρμόδια Υπουργεία.

    Οι Δήμοι της χώρας είναι αρμόδιοι και υπεύθυνοι μόνο  για τη περισυλλογή , εκποίηση, σφαγή ανεπιτήρητων  παραγωγικών ζώων.(νόμος 4056/2012 , αριθ.17)

   Οι Δήμοι δεν είναι αρμόδιοι για τους βοσκότοπους από το έτος 2015.

   Οι Δήμοι δεν μπορούν  να επιβάλλουν  πρόστιμα παρά μόνο στους ιδιοκτήτες ζώων  που θα περισυλλεγούν,  αν  φυσικά τα ζώα αυτά έχουν ενώτια για να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους.

  Οι Δήμοι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν  ελέγχους στα ποιμνιοστάσια, όπως μπορεί η επιτροπή σταβλισμού  της Περιφερειακής  Ενότητας  σύμφωνα με το άρθρο 4. του νόμου 4056/12.

   Οι Δήμοι  δεν έχουν καμία σχέση με τις επιδοτήσεις κτηνοτρόφων.

   Ο Δήμος Καρπάθου  προ εξαετίας κατασκεύασε   ποιμνιοστάσιο  στη θέση Πλατύολο Πηγαδίων για να σταβλιστούν  προσωρινά τα περισυλλεγέντα  ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα.

   Προσπάθησε ο Δήμος Καρπάθου να σχηματίσει εθελοντικές ομάδες περισυλλογής, χωρίς αποτέλεσμα. Τότε η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου ερευνώντας  βρήκε ότι μπορεί  να αναλάβει  την περισυλλογή «εργολάβος» ο οποίος θα είναι  γνώστης και να πληρωθεί από το Δήμο .

   Συντάχθηκε οικονομοτεχνική μελέτη, αφού πρώτα είχαν δεσμευθεί  στον προϋπολογισμό του Δήμου  το ποσό των 20.000 Ευρώ.  Η μελέτη αυτή ήταν   για 250 ζώα με 50 Ευρώ ανά ζώο.(ημερομηνία μελέτης 07-02-2020).  Δημοσιεύτηκε χωρίς κανένα ενδιαφέρον από κάποιον.

   Αναπροσαρμόστηκε η μελέτη  και έγινε 80 Ευρώ ανά ζώο. Η ανακοίνωση του Δήμου Καρπάθου  για αυτή τη μελέτη εκτός από την Κάρπαθο δημοσιεύτηκε και στην Κρήτη. Επικοινώνησαν 15 Κρητικοί με την Υπηρεσία μας. Όλοι θεωρούσαν ότι τα ζώα είναι αγρίμια. Όταν τους ενημερώσαμε  ότι τα ζώα έχουν ιδιοκτήτη  αλλά είναι ανεπιτήρητα , όλοι απαντούσαν  με την ίδια φράση « Δε θα έλθω να τσακωθώ  με τους Καρπάθιους κτηνοτρόφους».

  Και πάλι ο Δήμος  αναπροσάρμοσε  τη μελέτη  και την έκανε 100 Ευρώ ανά ζώο. Δημοσιεύτηκε ξανά χωρίς καμία ανταπόκριση.

   Ο Δήμος Καρπάθου  και η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου  μετά από αλλεπάλληλες επιστολές προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης (11-09-20 και 15-09-20)) του εξέθεσαν το τεράστιο πρόβλημα  της ανεπιτήρητης  βόσκησης με αποτέλεσμα το Δεκέμβριο  του ίδιου έτους (2020) να συμπεριληφθεί στο νόμο  4760/20 το άρθρο  38 το οποίο επιτρέπει  στην Αστυνομία  και στην αρμόδια  Υπηρεσία της Περιφέρειας ( Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης) να επιβάλλουν  διοικητικά πρόστιμα  στους παραβάτες κτηνοτρόφους χωρίς δικαστήρια και χρονοτριβή. Οι υπηρεσίες αυτές  δεν εφαρμόζουν  το συγκεκριμένο  άρθρο  διότι δεν μπορούν να ταυτοποιήσουν  τα ανεπιτήρητα  ζώα σε ποιον κτηνοτρόφο ανήκουν εάν δεν φέρουν ενώτια.

    Ο Δήμος Καρπάθου και η αρμόδια υπηρεσία του όμως δεν  σταμάτησαν εκεί. Συμμετείχε  σε τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό Αγροτικής  Ανάπτυξης  κύριο Στύλιο, ο οποίος επισκέφθηκε την Ρόδο το Νοέμβριο του 2021 και του ανέφερε   το  μεγάλο πρόβλημα της ανεπιτήρητης βόσκησης. Ακόμη, ο Δήμος Καρπάθου  συντόνισε την προσπάθεια οχτώ(8) νησιωτικών  Δήμων  του Νοτίου Αιγαίου  που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα (ανεπιτήρητη βόσκηση) και έστειλαν επιστολές  με προτάσεις ώστε να αλλάξει  το νομοθετικό πλαίσιο  και να επιλυθεί  το πρόβλημα. Οι παραπάνω Δήμοι είναι  της Καρπάθου, Ρόδου, Κω, Σύμης, Κάσου, Σίφνου, Σερίφου και  Αμοργού.  

   Οι επιστολές αυτές εστάλησαν στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας  και το ΓΕΩΤ. Ε. Ε., τις διαβίβασε στα τρία Υπουργεία, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών  και Περιβάλλοντος.

   Αγαπητοί συμπατριώτες,  θέλουμε να γνωρίζετε ότι οι προσπάθειές μας  θα συνεχιστούν και θα ενταθούν περισσότερο για την επίλυση  της μάστιγας αυτής.

 

                                                         Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης

                                                                            Δήμου Καρπάθου

  

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...