Ρόδος, 8 Οκτωβρίιου 2022
- Θέμα: Αντ. Γιαννικουρής: «Η συμβολή μας στο μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού στην Κω, αποτελεί την ελάχιστη ένδειξη τιμής και σεβασμού»
- Στα αποκαλυπτήρια του μνημείου Ποντιακού Ελληνισμού που έγιναν στην Κω την περασμένη Τετάρτη, παραβρέθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κος Αντώνης Γιαννικουρής.
Την συγκινητική αλλά και ιστορική παράλληλα εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου καθώς επίσης και οι εκπρόσωποι φορέων και αρχών του νησιού.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κος Αντώνης Γιαννικουρής, απευθυνόμενος στον πρόεδρο κ. Χαράλαμπο Ναβροζίδη αλλά και τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Κω «ο ΞΕΝΙΤΕΑΣ», εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση μιας σπουδαίας πρωτοβουλίας. Μια προσπάθεια με ιδιαίτερη ιστορική σημασία όχι μόνο για το σύλλογο, αλλά για όλους του Έλληνες, αφιερωμένη στα 100 και πλέον χρόνια από την τέλεση των τραγικών αυτών γεγονότων στην ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού.
«Να είστε βέβαιοι, ότι η πόντια ξεριζωμένη μάνα και το «πάρκο του ποντιάκου ελληνισμού» είναι πλέον ένα νέο σημείο αναφοράς του νησιού μας. Η σημερινή ημέρα, είναι μια ημέρα σταθμός, που πρέπει να οπλίσει τον σύγχρονο κόσμο... με την ευχή να μην ζήσουμε ποτέ ξανά τέτοιες θηριωδίες» – επισήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου στην ομιλία του.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κος Αντώνης Γιαννικουρής, τόνισε επίσης, ότι η παρουσία όλων στην εκδήλωση αυτή είναι η ένδειξη τιμής και σεβασμού στην ιστορική μνήμη και στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού, που σφαγιάσθηκαν και εκτοπίσθηκαν.
Ταυτόχρονα, σημοτοδοτεί τη σταθερή προσπάθεια να αναγνωριστεί η θυσία τους αλλά και την αταλάντευτη επιλογή, το πνεύμα του Πόντου να εξακολουθεί να διαπερνά την ιστορία μας και να παραμένει ζωντανή η φλόγα του ξεριζωμένου ελληνισμού.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, υπήρξε αρωγός σε κάθε βήμα της προσπάθειας του συλλόγου, συνδράμοντας στην ολοκλήρωση των διαδικασίων αδειοδότησης και τον σχεδιασμό, για την υλοποίηση του μνημείου.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου επισήμανε ότι, «ο τεχνικός κόσμος έχει την πεποίθηση, ότι η ιστορική μνήμη πρέπει να ταυτίζεται με ένα κομμάτι του πολεοδομικού ιστού της πόλης. Υπό αυτό το πρίσμα, προτείναμε την ονομασία του πάρκου σε ''Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού'', πρόταση που έγινε αποδεκτή, με την ομόθυμη και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω.
Είναι η ελάχιστη ένδειξη τιμής στα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού και σεβασμού στους συμπατριώτες μας Ποντίους που ζουν στην Κω και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Κωακής κοινωνίας.
Με την ανέγερση του εν λόγω μνημείου και τη μετονομασία του πάρκου σε ''Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού'' συστρατευόμαστε στην ενιαία εθνική γραμμή, για την παγκόσμια αναγνώριση της γενοκτονίας ενός σημαντικού τμήματος του ελληνικού πληθυσμού, που δεν διεκδικεί ούτε περιουσίες ούτε επαναπατρισμό, αλλά επιμένει ειρηνικά για το δίκαιο αίτημα της ανάπαυσης και της δικαίωσης των χιλιάδων ψυχών, που έχασαν τη ζωή τους».