Αντώνης Χατζηιωάννου: Απαιτείται σύνεση και προσοχή - Συνέντευξη στη Γνώμη

Ο αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Χατζηιωάννου σε συνέντευξη του στη Γνώμη εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για το ενδεχόμενο να χωριστεί ξανά το νησί σε περισσότερους από ένα δήμο και ζητά σύνεση και προσοχή με γνώμονα τη στήριξη της τοπική κοινωνίας. « Το όλο ζήτημα δεν είναι καθόλου απλό. Πως θα γίνει η νέα γεωγραφική- πληθυσμιακή σχηματοποίηση; Πως θα γίνει η κατανομή του προσωπικού; Ποια θα είναι τα έσοδα των νέων ΟΤΑ;» διερωτάται και δικαιολογημένα… Ο κ. Χατζηιωάννου ήταν από αυτούς που παρακολούθησαν την πολύωρη σύσκεψη με τον υπουργό εσωτερικών και δηλώνει ότι για το ενεργειακό «είμαστε σε αναμονή» και προσθέτει ότι από τύχη φέτος γλυτώσαμε το black out

Μιλά για το «παχύδερμο και τους ψύλλους» ένα κείμενο που έγραψε με αφορμή την εν λόγω σύσκεψη. Το παχύδερμο (κράτος) όλο και χοντραίνει η πέτσα του και «κουφίζει»… Είμαστε κατά γενική διαπίστωση το πιο συγκεντρωτικό κράτος στην Ευρώπη με όλα τα κόμματα και τις κυβερνήσεις.

 

«Δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή από το να πολεμούμε και να ‘γκαρίζουμε’ προς το κουφό παχύδερμο και ως ‘ψύλλοι’ να του προκαλούμε ενοχλητικό και επίμονο κνησμό» αναφέρει με την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να γίνει…

Αναφέρεται στην παραγωγή του πρωτογενή τομέα στο Νότιο Αιγαίου που πρέπει να αυξηθεί και δηλώνει ότι αν αξιοποιηθούν τα νέα κοινοτικά προγράμματα αυτό μπορεί να γίνει.

Όσο για τις νέες περιφερειακές εκλογές μάλλον βλέπει τον Μαχαιρίδη να ξαναδιεκδικείσει τη περιφέρεια και ο ίδιος δηλώνει ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει.

 

 

 

 

 

 

 

1. Να ξεκινήσω από τη σύσκεψη με τον υπουργό εσωτερικών  στη Ρόδο. Θα πάμε σε τρεις δήμους; Τι καταλάβατε;

 

ΑΧ: Εσείς τι καταλάβατε;

Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει όντως πρόθεση για μεταβολή της γεωγραφικής σχηματοποίησης και δημιουργία τριών(3)Δήμων στο νησί της Ρόδου πως φαντάζεσθε ότι μπορεί να γίνει και με ποια κριτήρια ; 

Πληθυσμού; έκτασης; οικονομικής Βιωσιμότητας; προφίλ απασχόλησης ανά περιοχή;  Αναπτυξιακής προοπτικής;

Στο νησί (δείτε την απογραφή του 2011) στο βόρειο τρίγωνο των πέντε (5) Δημοτικών Ενοτήτων (ΔΕ) Άφαντου , Καλλιθέας , Πεταλούδων , Ιαλυσού , και Πόλεως Ρόδου ο λεγόμενος ‘μόνιμος’ πληθυσμός φτάνει στις  93.204 από τις 115.490 που είναι όλος ο πληθυσμός  στο νησί και η έκταση 208.330 στρέµµατα (στρ) από τα 1.400.720 που είναι συνολικά.

Στο υπόλοιπο νησί,  στις πέντε (5)  ΔΕ,  Αρχαγγέλου, Λινδίων , Νοτίας Ρόδου , Αταβύρου και Καμείρου έχουμε πληθυσμό   22. 286 και έκταση 1.121.468 στρ.

            Πως θα γίνει η νέα γεωγραφική - πληθυσμιακή σχηματοποίηση;  

     Με δεδομένη την δημοσιονομική κατάρρευσης της χώρας και τον αλλήθωρο συγκεντρωτισμό της δημόσιας διοίκησης ποια θα είναι τα έσοδα των νέων ΟΤΑ και τι υπηρεσίες θα παρέχονται στους συμπατριώτες μας αν στο βόρειο τρίγωνο του νησιού μας στο 14,87% της έκτασης  συγκεντρώνεται το 80,7% του πληθυσμού;

Με το προσωπικό των νέων ΟΤΑ τι σχέδιο υπάρχει για την ανακατανομή του και την διασπορά τους στους νέους δήμους;

Το όλο ζήτημα δεν είναι διόλου απλό και απαιτείται σύνεση και προσοχή με καθοριστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμπατριωτών μας και την στήριξη της κοινωνίας μας.        

 

2. Με το ενεργειακό είχαμε καμιά πρόοδο;

    

ΑΧ: Όπως γνωρίζετε στο Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΣ)  του περασμένου Αυγούστου στην Ρόδο ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΠΝΑ εισηγήθηκα μαζί με τον Πάνο ΒΕΝΕΡΗ προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας μας,  την νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τον Θερμοηλεκτρικό Σταθμό (ΘΗΣ) στην Κατταβιά η οποία  πέρασε ομόφωνα από το ΠΣ.

     Αναμένουμε όπως ενημέρωσε και ο πρόεδρος της ΔΕΗ στην συνάντηση της περασμένη Τρίτης στο Δημαρχείο την έκδοση των νέων περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΚΑ και την άρση της διακοπής εργασιών της εγκατεστημένης εργολαβίας από την Πολεοδομία.

     Κατά τα λοιπά κρατώ αυτά που είπαν στο ΠΣ του Αυγούστου  τα τοπικά στελέχη της ΔΕΗ Ρόδου ΣΑΛΒΑΡΗΣ και ΠΛΑΤΗΣ ότι φέτος από τύχη γλυτώσαμε Black Out τύπου Σαντορίνης. 

     Οι όποιες νέες επενδύσεις στο νησί , πχ στο Golf Άφαντου ,  μαρίνα , νέα ξενοδοχεία , μεταποιητικές μονάδες κλπ απαιτούν ενεργειακή κάλυψη. 

     Χωρίς ενεργειακή επάρκεια δεν είναι δυνατό να σχεδιαστεί και να προγραμματισθεί τίποτα.

     Παράλληλα οι σύγχρονη τεχνολογία παρέχει την δυνατότατα στους παραγωγούς ενέργειας για την μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και επ’ αυτού οφείλουμε να επιμένουμε σταθερά και απαιτητικά.         

 

3. Λίγες ώρες μετά γράψατε ένα κείμενο για το "παχύδερμο με τους ψύλλους"...Αλήθεια γιατί τόσο χρόνια το "παχύδερμο" παραμένει το ίδιο;

 

     ΑΧ: Ναι, και συνεχώς χοντραίνει η πέτσα του και ‘κουφίζει’….

     Λες και χορεύει ανάποδο ταγκό , ενε βήμα εμπρός και δύο πίσω.

     Κυριαρχεί σταθερά η κατάρα της υπαναχώρησης σ’ ότι σχεδιάζεται να εκχωρηθεί στην λεγόμενη ‘αυτοδιοίκηση’ που είναι στην ουσία οι τοπικές κοινωνίες και τελικώς παραμένει στο κεντρικό κράτος. 

     Η χώρα μας είναι όντως η πιο συγκεντρωτική σ’ όλη την Ευρώπη και της αρέσει.

     Κανένα μα κανένα πολιτικό κόμμα δεν εννοεί πραγματικά την δημιουργία και συγκρότηση αυτοδιοίκησης στην χώρα  , τύπου Ιταλίας , Γερμανίας , Βελγίου κλπ

     Μετά την μεταπολίτευση η δημιουργία Αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης το 1994, έμεινε λειψή και ως έρωτας ανολοκλήρωτος.

     Ο ‘Καποδίστριας’ από το 1998 έως το 2010 , με φράκο μεν (ως ο Ιωάννης Καποδίστριας) αλλά κουτσός με πατερίτσες.

     Ο ‘Καλλικράτης’  από το 2010 τράκαρε στην κρίση πρώτα μυαλών και μετά οικονομική και……. ούτω βοήσωμεν αλί και τρισαλί ωιμέ και αμάν – αμάν.

     Κατά τον Αϊνστάιν ηλίθιος είναι εκείνος που κάνει συνεχώς την ιδία πράξη με τα ιδία δεδομένα και περιμένει διαφορετικό αποτέλεσμα !  

Ακόμη και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) ‘αναμορφωτής’ Χόρστ Ράϊχενμπαχ, (βλ, ομοιότητες  στο ποίημα του Κ.Π.Καβάφη ,’Εν μεγάλη Ελληνική αποικία, 200 π.X.’),τα πήρε στο κρανίο με την ανοησία του υπερσυγκεντρωτισμού στην χώρα μας          

Δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή από το να πολεμούμε και να ‘γκαρίζουμε’ προς το κουφό παχύδερμο και ως ‘ψύλλοι’ να του προκαλούμε ενοχλητικό και επίμονο κνησμό.

Το οφείλουμε στον τόπο μας και στα παιδιά μας.

Όταν οχλείς κάτι, έστω λίγο,κερδίζεις.

 

4. Με την αγροτική ανάπτυξη τι γίνεται; Νομίζω ότι ολοκληρώσατε ένα κύκλο ενημερωτικών ημερίδων σε νησιά και στην ύπαιθρο της Ρόδου. Είχε ανταπόκριση;

    

ΑΧ: Με τα στελέχη των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας , Κτηνιατρικής & Αλιείας της ΠΝΑ , που με την ευκαιρία θέλω να τους ευχαριστήσω και από τις γραμμές της ‘Γνώμης’ για την συνεργασία μας , συνεχίζοντας μια προσπάθεια που οργάνωσε και ξεκίνησε ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης ΠΑΜΠΑΚΑΣ , με την στήριξη του ‘ΚΕΚ Γενημματάς’ και της αγαπημένης μου συναδέλφου Λίνας ΠΑΤΑΤΣΗ , προέδρου του κέντρου, ενημερώνουμε παραγωγούς καλλιεργητές , μεταποιητές κλπ για ότι συμβαίνει σήμερα στο πεδίο της γεωργικής , κτηνοτροφικής και αλιευτικής προσπάθειας.

Ενημερώνουμε για την βελτίωση των βασικών καλλιεργειών και αποδοτικών νέων , τον εκσυγχρονισμό της κτηνοτροφίας την διαφοροποίηση της αλιείας με γνώμονα την προστασία της θάλασσας και του ιχθυαποθέματος κλπ  

Η ανταπόκριση είναι εξαιρετική.

Για να έχουμε όμως αποτέλεσμα χρειαζόμαστε Περιφερειακά χρηματοδοτικά εργαλεία και όχι να κάνουμε τον τροχονόμο μεταξύ παραγωγών και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.     

 

5. Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση πόσο και πως έχει επηρεάσει την αγροτική παραγωγή στα νησιά;

    

ΑΧ: Η τομεακή διάρθρωση της απασχόλησης στο  Νότιο Αιγαίο  (στοιχεία 2003)

  1. Πρωτογενής 8%
  2. Δευτερογενής 19.5%
  3. Τριτογενής 72,5%

 

Η μέση ετήσια παραγωγή των σημαντικότερων προϊόντων μας που μπορούν να μεταποιηθούν, είναι:

 

ΛΑΔΙ

(τόνοι)

ΚΡΑΣΙ

(εκατόλιτρα)

ΤΥΡΙ

(τόνοι)

ΜΕΛΙ

(τόνοι)

ΨΑΡΙΑ

(τόνοι)

3.000

42.500

17.000

1.100

17.000

 

και το ζωικό κεφάλαιο μας είναι,  415.000 αιγοπρόβατα.

 

Πάσχουμε όμως στην μεταποίηση και την τυποποίηση.

Στην Ρόδο π.χ. από τους 2.000 τόνους (κατά μέσο όρο)

παραγόμενο λάδι τυποποιούνται μόνο 50 τόνοι.

Το μέλι, από τους 400 τόνους μέσης ετήσιας παραγωγής στο

νησί, τυποποιείται περίπου κατά 15 %

Παράγουμε βέβαια και κηπευτικά προϊόντα στα μεγαλύτερα

νησιά, που όμως δεν καλύπτουν την εγχώρια ζήτηση και ιδίως το καλοκαίρι.

     Οι λεγόμενες δενδρώδεις καλλιέργειες μας είναι περιορισμένες όπως πορτοκάλια – μανταρίνια (μόνο του χειμώνα) λίγα λεμόνια και τα τελευταία χρόνια, ρόδια.

     Η αγροτική μας παραγωγή δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά και εξακολουθούμε να έχουμε το μικρότερο ποσοστό απασχολούμενων στην γεωργία και κτηνοτροφία ως κύριο επάγγελμα.

Στην αλιεία έχουμε μεν 2.050 σκάφη (μεγαλύτερο στόλο στην χώρα)αλλά είναι κυρίως μικρά της παράκτιας αλιείας.

Έρχονται τα σιδερένια σκάφη πχ Ιταλικά,  στην περιοχή μας και ψαρεύουν πρώτο μπόι γαρίδα στα πεντακόσια (500) μέτρα βάθος,  την τυποποιούν στα σκάφη τους και μας την πωλούν στα λιμάνια μας.   

Εμείς δεν έχουμε ακόμη την εμπειρία και τα μέσα.   

            

6. Τι προοπτικές υπάρχουν μέσω προγραμμάτων για όσους θα ήθελαν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα;

     ΑΧ: Αν υπάρχει που δημιουργεί ελπίδα στον πρωτογενή τομέα , αρκεί να μην αλλάξει πάλι γνώμη το παχύδερμο,  είναι η  μέχρι στιγμής απόφαση της σημερινής κυβέρνησης, φυσικά μετά από ‘πρέσσινγκ’ των Περιφερειαρχών και όπως το ανακοινώσε τόσον  ο υπουργός Ανάπτυξης ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών 20 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα , αλλά και ενωρίτερα υπουργός γεωργίας ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ , το 1/3 τουλάχιστον του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης(ΠΑΑ)  2014-20 θα υλοποιηθεί από τις Αιρετές Περιφέρειες.

Θυμίζω ότι το ΠΑΑ 2014-20 θα είναι το μεγαλύτερο που θα υλοποιήσει ποτέ η χώρα μας και θα φθάσει στο ποσό των                3 δις 720 εκατ. €,  εάν προσθέσει κανείς και τα αναμενόμενα από το Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας , τότε θα φτάσουμε στα 4 δις € στο πρωτογενή τομέα  και την μεταποίηση.

Στο Νότιο Αιγαίο κατά την τρέχουσα περίοδο εκπονούμε Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 με ίδιες δυνάμεις.

 Το πρόγραμμα εκπονούν τα στελέχη των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας , Κτηνιατρικής & Αλιείας Δωδεκανήσου και Κυκλάδων της ΠΝΑ, με την καθοδήγηση του Γενικού Διευθυντή Γεωπόνου Γιάννη ΠΟΥΛΗ και την ταπεινή μου συνεισφορά και ζητούμε από το ΥΠΑΑΤ να μας εκχωρηθούν και τα σχέδια βελτίωσης.

Στόχος μας να αναλάβουμε την υλοποίηση όλου ανεξαιρέτως το ΠΑΑ 2014-20 από το ΥΠΑΑΤ και επ’ αυτού ζητούμε τη συστράτευση και την υποστήριξη όλης της κοινωνίας του Νοτίου Αιγαίου.

     Η ιστορική παραγωγική βάση του Αιγαίου ήταν από την νεολιθική εποχή η γεωργία , η κτηνοτροφία και η αλιεία.

     Η ναυτιλία και το εμπόριο αναπτύχθηκαν για να φθάσουμε αυτά τα προϊόντα στις άκρες της μεσογείου και του Ευξείνου Πόντου.

Σήμερα ακόμα και τα φασόλια το εθνικό μας φαγητό τα εισάγουμε.     

     Η διατροφική αυτάρκεια της χώρας αποτελεί την βασική συνθήκη κοινωνικής ειρήνης , δημοκρατίας , αυτοδιάθεσης και προκοπής.

Εμείς στο Νότιο Αιγαίο δεν χρειάζεται να απευθυνθούμε στις διεθνείς αγορές , έρχονται εκείνες κάθε χρόνο και μας βρίσκουν.

Αρκεί να αξιοποιήσουμε κάθε σπιθαμή γεωργικής γής και να καθετοποιήσουμε την παραγωγή μας τουλάχιστον σε όσα προϊόντα παράγουμε.

Η διασύνδεση του τομέα του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή μας θα μεγαλώσει την αξία του τουριστικού μας προϊόντος και το διαφοροποιήσει διατροφικά επί τα βελτίω.

Στόχος του ΠΑΑ 2014-20 της ΠΝΑ είναι ο διπλασιασμός τουλάχιστον, τόσον της παραγωγής όσο και των  κατά κύριο επάγγελμα απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση.             

 

7. Με μερικούς μήνες θα έχουμε περιφερειακές εκλογές. Πως βλέπετε να διαμορφώνεται το προεκλογικό τοπίο; Συμφωνείτε με αυτό που ακούγεται, ότι τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης θα κατεβάσουν κοινούς υποψηφίους;

    

ΑΧ: Καθοριστικός παράγων για τις επερχόμενες περιφερειακές – δημοτικές εκλογές είναι η μεσολάβηση η μη εθνικών εκλογών

Η κοινωνία είναι πικραμένη και θυμωμένη και είναι επόμενο να εκφράσει την οργή της στις προσεχείς εκλογές, εθνικές ή τοπικές.

Όταν υπάρχει θυμός με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά.

Αποτελεί διαχρονικά πολιτικοκοινωνική νομοτέλεια.

Η αξιολόγηση της στάσης, της συμπεριφοράς , της απόδοσης , της χρησιμότητας ημών των συμμετέχοντων στην διαχείριση της τοπική μας διοίκησης επαφίεται στους συμπατριώτες μας.

Οφείλουμε να σεβαστούμε την έκφραση  της κοινωνίας μας όποια και αν είναι.

Όσοι πάντως εξ ημών ανήκουμε στα λεγόμενα ‘αμαρτήσαντα’ κόμματα είτε φταίμε προσωπικά είτε όχι να είμαστε έτοιμοι για όλα τα αποτελέσματα.

Άλλωστε, ‘όποιος ασχολείται με τα δημόσια πράγματα, οφείλει να αντέχει την δημόσια κριτική’.                       

 

8. Βλέπετε ξανά υποψήφιο τον Μαχαιρίδη; Εσείς τι θα κάνετε;

 

ΑΧ: Η πεποίθηση μου μέχρι στιγμής, είναι ότι ο Περιφερειάρχης θα είναι εν νέου υποψήφιος στην επόμενη περίοδο.

Σ’ ότι αφόρα εμένα, αν εκείνος θεωρεί χρήσιμη την συμμετοχή μου στο νέο ψηφοδέλτιο της παράταξης , θα πράξω το αυτονόητο.-     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...