Αντιπλημμυρικά έργα στη Ρόδο πριν να είναι αργά, του Βάιου Καλοπήτα, Μηχανικός Περιβάλλοντος MSc, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος

‘ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΒΑΪΟΥ ΚΑΛΟΠΗΤΑ, Μηχανικός Περιβάλλοντος MSc, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟ», ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

 

Αντιπλημμυρικά έργα στη Ρόδο πριν να είναι αργά

 

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας εθνικής καταστροφής, την πλήρη έκταση της οποίας ακόμα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, αν δεν υποχωρήσει το νερό από τις πλημμυρισμένες εκτάσεις στους δεκάδες οικισμούς της Μαγνησίας, της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

Οι εικόνες αυτές που μας έχουν συγκλονίσει μάς αφορούν όλους. Πλέον ο κίνδυνος για πλημμύρες τον χειμώνα και πυρκαγιές το καλοκαίρι, δεν αποτελεί θεωρητική υπόθεση αλλά μια δυσάρεστη πραγματικότητα που απειλεί το φυσικό περιβάλλοντης Ρόδου μας αλλά και την ίδια μας την ζωή.

Οι πρόσφατες φονικές πλημμύρες στην ηπειρωτική Ελλάδα μάς απέδειξαν με τον πιο τραγικό τρόπο πόσο ανοχύρωτη είναι η χώρα μπροστά στα πλημμυρικά φαινόμενα. Το ίδιο ανοχύρωτο είναι και το νησί μας, ειδικότερα μετά από την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσανοι δασικές πυρκαγιές που βιώσαμε, πριν από σχεδόν 40 μέρες.

Η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή της Ρόδου και το μέγεθος της ζημιάς στις καμένες περιοχές, θα αποκαλυφθούν νομοτελειακά με τις πρώτες βροχές.

Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας στο νησί μας θα δοκιμαστεί μέσα στο φθινόπωρο για δεύτερη φορά φέτος, με την διαφορά πως μιλάμε για ένα διαφορετικό φαινόμενο, που οι πολίτες αλλά και οι κρατικοί μηχανισμοί δεν έχουν την εμπειρία αντιμετώπισής του.

Στις περιοχές που έχουν καεί από τις δασικές πυρκαγιές το έδαφος έχει αποκτήσει ένα επιπλέον στρώμα από την φωτιά που καθιστά το χώμα αδιάβροχο, με αποτέλεσμα η καμένη έκταση να μην μπορεί να απορροφήσει νερό και η μειωμένη δυνατότητα αποστράγγισης των υδάτων, δημιουργεί αυξημένες πιθανότητες χειμαρρικών φαινομένων.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το προβληματικό υδρολογικό μας δίκτυο, δηλαδή τα ακάθαρτα ποτάμια και ρέματα της Ρόδου, που είναι γεμάτα με φερτά υλικά και που αποτελεί χρόνιο και ανεπίλυτο πρόβλημα του νησιού,θα δημιουργήσουν μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση στις πρώτες ισχυρές βροχοπτώσεις του φθινοπώρου. Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας.

Απαιτείται άμεση δράση αντιπλημμυρικών έργων με  απομάκρυνση εμποδίων από τα ρέματα ώστε να βελτιώσουμε την επικείμενη ροή του νερού αλλά και αναβάθμιση της υποδομής αποστράγγισης με μεγαλύτερες διατομές αγωγών, όπου αυτό είναι εφικτό.

Επίσης τώρα είναι η ώρα που η Πολιτική Προστασία πρέπει να μελετήσει τις επικίνδυνες περιοχές ώστε να δημιουργηθούν ζώνες εκκένωσης, αν οι κατοικίες βρεθούν στην πορεία των χειμάρρων και των φερτών υλών που θα παρασύρουν σε περίπτωση καταρρακτώδους βροχής.

Τώρα, είναι αναγκαίο να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την εγρήγορση του κρατικού μηχανισμού ενόψει των χειμωνικών βροχοπτώσεων.

Οι εικόνες που βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας και η τραγωδία που βιώνουν οι κάτοικοι της ηπειρωτικής Ελλάδας, πρέπει άμεσα να μας κινητοποιήσουν. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το νησί μας δεν αντέχει άλλη δοκιμασία. Η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό όπλο μας.

 

Φωτογραφικό υλικό

Αποτελέσματα ευρωεκλογές 2024

Αποτελέσματα ευρωεκλογές 2024

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...