Αντιδράσεις για τις νέες δομές προσφύγων σε Λέρο και Κω - Μ.Κόλλιας: Δεν θα στιγματιστεί ακόμη μια φορά η Λέρος, Γ. Κυρίτσης: Προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, για την απόφασή της ν’ αυξήσει τις θέσεις στις δομές προσφύγων και υποδομών σε Κω και Λέρο, ασκεί ο πρώην υπουργός και βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός.

 

«Είναι επιλογή της κυβέρνησης να μετατρέψει τα νησιά σε αποθήκες ψυχών» αναφέρει, προσθέτοντας ότι μη διεκδικώντας την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, έχει αποδεχτεί το ρόλο του δεσμοφύλακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χώρα, αδιαφορώντας για τις τοπικές κοινωνίες των νησιών.
Σημειώνεται ότι στην Κω η χωρητικότητα της νέας δομής αυξάνεται σε 3.290 θέσεις από 1.300 που ήταν μέχρι σήμερα, ενώ στη Λέρο αυξάνεται σε 1.860 θέσεις από 860.

Δήμαρχος Λέρου: Η κατάσταση είναι οριακή

Η απόφαση αυτή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη να αυξήσει κατά 1.000 τις θέσεις στη δομή προσφύγων και μεταναστών έχει προκαλέσει και την έντονη δυσαρέσκεια του δημάρχου Λέρου, Μιχάλη Κόλια.

«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης για 1.860 πρόσφυγες, όταν αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε 1.000 και η κατάσταση είναι οριακή» δήλωσε στην ΕΡΤ Ρόδου, προσθέτοντας ότι δεν θα επιτρέψει να στιγματιστεί για μία ακόμα φορά η Λέρος.

Ο δήμαρχος δήλωσε κάθετα αντίθετος και με την επέκταση της δομής. «Δεν είναι δυνατόν, είπε, να δεσμευθούν 63 στρέμματα για τη νέα δομή, όταν σήμερα η δομή καταλαμβάνει 10 στρέμματα».

Γ.Κυρίτσης: Προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Για «ενδοτισμό» έναντι της κυβέρνησης κατηγορεί τη δημοτική αρχή Κω, με αφορμή την αύξηση της χωρητικότητας στη δομή προσφύγων και μεταναστών κατά (χίλιες) 1.990 θέσεις, ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Αλλαγής», Γιώργος Κυρίτσης.

«Αποδέχεται χωρίς να αντιδρά ό,τι αποφασίσει η κυβέρνηση» δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Ρόδου, τονίζοντας ότι το έγκλημα κατά της Κω ήταν προδιαγεγραμμένο από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση.

Από την κριτική του Γιώργου Κυρίτση δεν ξέφυγαν και οι κυβερνητικοί βουλευτές, τους οποίους κατηγόρησε ότι «έχουν αποδεχθεί να μετατραπεί η Κως σε αποθήκη ψυχών», ενώ ευθύνες για την καταδίκη των δύο νησιών επέρριψε και στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...