Αντίθετος στην κατάργηση του ΟΚΧΕ ο Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών τμήμα Δωδεκανήσου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΓΡ. ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ τμήμα  ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

 

Με συνοπτικές διαδικασίες προωθήθηκε στην βουλή και συζητείται αυτές τις μέρες στην ολομέλεια,  το σχέδιο Νόμου με το οποίο  καταργείται ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ)  οι αρμοδιότητες, του οποίου μεταφέρονται  στην «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» η οποία μετονομάζεται σε «ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Α.Ε.» και σε συντομία «ΕΚΧΑ Α.Ε.».

Η εξέλιξη αυτή για τον ΟΚΧΕ εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική  των ιδιωτικοποιήσεων στρατηγικών τομέων και εργαλείων της οικονομίας σε βάρος των εργαζομένων , μεταξύ των οποίων και αρκετών συναδέλφων και  προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν είναι ανεξάρτητη από τις εκποιήσεις των  ακινήτων του δημόσιου, που εξυπηρετούν ανευ όρων τα επιχειρηματικά συμφέροντα και αγνοούν τις απαιτήσεις και τις ανάγκες τις τοπικής κοινωνίας (βλέπε εκποίηση γκολφ Αφάντου).

Με το νομοσχέδιο καταργείται   για τις μελέτες του κτηματολογίου η τεχνική προσφορά, η οποία είχε θεσμοθετηθεί στις  διατάξεις του Ν. 3316 που αφορά στην εκπόνηση μελετών του δημοσίου.

Ουσιαστικά οι μελέτες οδεύουν σε μεγάλους μελετητικούς ομίλους ξένους και ντόπιους, απαξιώνεται το τεράστιο επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό των Τοπογράφων Μηχανικών, των μόνων αρμόδιων για την εκπόνηση των σχετικών μελετών και την λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων.

Ενδεικτικό της απαξίωσης είναι η πρόβλεψη για τοποθέτηση ως διευθυντών στα κτηματολογικά γραφεία δικηγόρων χωρίς να γίνεται καμία αναφορά σε τοπογράφους Μηχανικούς  ως  προϊσταμένους των τεχνικών υπηρεσιών των κτηματολογικών γραφείων.

Με το  νομοσχέδιο προβλέπεται να  αντικατασταθεί  η παράγραφος 7 του άρθρου 14 του ν. 2308/1995 και η οποία αναφέρεται στο κτηματολογικό κανονισμό Δωδεκανήσου. Συγκεκριμένα:

«7. Α) Η ένταξη στο Εθνικό Κτηματολόγιο των περιοχών που υπάγονται στον Κτηματολογικό Κανονισμό Δωδεκανήσου καθώς και άλλα συναφή ζητήματα ρυθμίζονται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Με το ίδιο διάταγμα ρυθμίζονται θέματα διοικητικά και υπηρετούντος προσωπικού, καθώς και άλλη σχετική λεπτομέρεια.»

Με την πρόβλεψη αυτή επιδιώκεται με ένα Π.Δ. να περάσει το κτηματολόγιο της Ρόδου στο Εθνικό Κτηματολόγιο δηλ. στην «ΕΚΧΑ Α.Ε.», σε μια ανώνυμη εταιρεία, προετοιμάζοντας το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση του.

Παρά το γεγονός της  χρόνιας απαξίωσής  του από την  πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και της σημερινής, με την υποστελέχωση,  την αποψίλωση των υπηρεσιών του, τις εκκρεμούσες πράξεις, την καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό του,  την καταβαράθρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σ΄ αυτό, παρά το γεγονός της κάθετης μείωσης των δικαιοπραξιών την τελευταία πενταετία παραμένει κερδοφόρο για το δημόσιο πράγμα που δελεάζει τους επιχειρηματικούς ομίλους για την απόκτησή του.

 

Η ένταξη του κτηματολογίου Ρόδου στην νέα «ΕΚΧΑ Α.Ε.» με τα σημερινά δεδομένα  θα επιφέρει άμεση και κάθετη αύξηση των παραβόλων για τις μεταγραφές και την απόκτηση αντιγράφων τίτλων ιδιοκτησίας και κτηματολογικών διαγραμμάτων.

Το παράδειγμα της Σύμης, της οποίας το κτηματολόγιο έγινε στα πλαίσια του Εθνικού Κτηματολογίου είναι ενδεικτικό του τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά το κοστολόγιο των υπηρεσιών αλλά και την ποιότητα των παραγωμένων Κτηματολογικών σχεδιαγραμμάτων.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι αυξήσεις δεν προγραμματίζονται ή δεν έχουν γίνει και με το σημερινό καθεστώς. Αντίθετα μάλιστα.

Επί πλέον ο τρόπος με τον οποίον προβλέπεται στο νομοσχέδιο  η κατάρτιση των Δασικών Χαρτών και η παραδοχή από την εισηγητική έκθεση  της υποστελέχωσης των δασικών υπηρεσιών και της αδυναμίας τους να συμμετέχουν στη  διαδικασία αυτή, η μη αναγνώριση της ιδιαιτερότητας του κτηματολογικού κανονισμού της Δωδεκανήσου και της ιδιαίτερης μέριμνας, η οποία έπρεπε να δοθεί  θα οδηγήσει στον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων με όλα τα επακόλουθα.

Η γενίκευση της διαδικασίας χαράξεων γραμμών αιγιαλού και παραλίας , οριοθετήσεων ρεμάτων σε χάρτες της Κτηματολόγιο Α.Ε. (κλίμακας 1:5000), χωρίς υψομετρικά στοιχεία ή  με μεγάλες αστοχίες θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε τραγελαφικά αποτελέσματα, τα οποία θα εκμεταλλευτούν με τον καλλίτερο τρόπο οι επιχειρηματικοί όμιλοι προς όφελός τους σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

      

Ο Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών τμήμα Δωδεκανήσου εκφράζει:

  1.  την κάθετη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην βουλή και συζητείται αυτές τις μέρες για την κατάργηση του «ΟΚΧΕ» την δημιουργία της «ΕΚΧΑ Α.Ε.» και την πρόβλεψη προεδρικού διατάγματος,  για την ένταξη του κτηματολογίου Ρόδου, Κώ, Λέρου σ΄αυτήν.
  2. τις σοβαρές ανησυχίες του για την χρησιμοποίηση του σοβαρού μοχλού και εργαλείου που λέγεται κτηματολόγιο από τη πολιτική της κυβέρνησης προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.
  3. Την ανάγκη άμεσης στελέχωσης του κτηματολογίου με μόνιμο και επαρκές προσωπικό, ώστε να υπάρξει δυνατότητα εγγραφής των εκκρεμουσών πράξεων (αναδασμός Απολακκιάς, απαλλοτριώσεις, πράξεις εφαρμογής, γραμμών αιγιαλού και παραλίας κλπ),   οι οποίες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα σε μικροϊδιοκτήτες και  μικρούς αγρότες.
  4. Την ανάγκη άμεσου εκσυγχρονισμού στη βάση της ψηφιοποίησης, η οποία έχει πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια και η οποία παραμένει ανενεργή.
  5. Την ανάγκη να μην υπάρξουν νέες ανατιμήσεις στις λεγόμενες αντικειμενικές αξίες , στις μεταγραφές των δικαιοπραξιών, στα αντίγραφα των κτηματολογικών διαγραμμάτων, και των τίτλων ιδιοκτησίας.       

Καλεί, το ΤΕΕ τμήμα Δωδεκανήσου , τον Δικηγορικό Σύλλογο, των Σύλλογο Συμβολαιογράφων να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και από κοινού να υπάρξουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών δηλώνει ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι του ώστε το κτηματολόγιο να γίνει ένα εργαλείο προς όφελος των πολιτών και όχι των επιχειρηματικών συμφερόντων και των δανειστών μας. 

Ρόδος Ιούνιος 2013

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...