Αντίθετη στο Νομοσχέδιο για τον Τουρισμό η "Πανεπιστημονική"

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ομοβροντία των νομοθετικών ρυθμίσεων για την δημιουργία όλων των προϋποθέσεων για το μέγιστο κέρδος του κεφαλαίου συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. Σειρά πήρε το Νομοσχέδιο, το οποίο έχει κατατεθεί στη βουλή με τίτλο: «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις». Ταυτόχρονα οδεύει στην ολοκλήρωσή του το «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό» Το Νομοσχέδιο έρχεται να εξειδικεύσει την πολιτική της τρόικας (Ε.Ε., Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Δ.Ν.Τ.) και της Ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα του Τουρισμού και αποτελεί βασικό κρίκο στο ξεπούλημα από το ΤΑΙΠΕΔ των χρυσοφόρων παραλιακών εκτάσεων, του αιγιαλού, του Golf, των περιοχών Natura, των αρχαιολογικών και δασικών περιοχών της Ρόδου, των αεροδρομίων και των λιμανιών μας. Ενισχύει και διευρύνει την δραστηριότητα των επιχειρηματικών ομίλων στις ήδη υπάρχουσες τουριστικές επιχειρήσεις. Πλασάρει την νέα τουριστική πολιτική, η οποία συνίσταται «στην αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και την μετάβαση σ΄ενα ποιοτικό , διαφοροποιημένο και πολυθεματικό τουρισμό, οικονομικά αποδοτικότερο, που απευθύνεται σε κοινό με υψηλές απαιτήσεις, που δεν αρκείται στο καθιερωμένο πρότυπο "ήλιος- θάλασσα"».

Μερικές επισημάνσεις: 1. Καθιερώνει τον «οργανωμένο υποδοχέα τουριστικών δραστηριοτήτων», όπου εκτός από τον τουρισμό-αναψυχή προβλέπονται και όλες οι υποστηριχτικές δραστηριότητες. Όσοι ονειρεύονται ανάπτυξη των γύρω από την επένδυση περιοχών με δραστηριότητες από μικρούς επαγγελματίες είναι βαθειά νυχτωμένοι. 2. Η δημιουργία του «οργανωμένου υποδοχέα τουριστικών δραστηριοτήτων» γίνεται με Π.Δ. Αυτό καθιερώνεται (κατά την εισηγητική έκθεση) για να αποφεύγονται, η μη αιτιολογημένες δήθεν απαγορεύσεις στον τομέα των επενδυτικών έργων. 3. Ο «οργανωμένος υποδοχέας τουριστικών δραστηριοτήτων», προβλέπετε να λειτουργεί στις αναπτυγμένες, αναπτυσσόμενες και μητροπολιτικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας. 4. Εισάγεται ο όρος μικτός συντελεστής δόμησης, και διευκρινίζεται ότι σε εκτάσεις που υπάρχει Golf θα προσμετράτε και η έκταση του γηπέδου για τη δόμηση, διότι διαφορετικά θα είναι αντικίνητρο. Επίσης δίδονται κίνητρα ώστε σε υφιστάμενα γήπεδα Golf να μη γίνονται ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. 5. Θεωρεί «νομίμως υλοποιημένη δόμηση την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με τον ν. 3843/2010 και 4014/2011». 6. Συμπεριλαμβάνει εκποιήσεις αρχαιολογικών χώρων μνημείων, δασών κλπ αναφέροντας ότι «στα γήπεδα εκμετάλλευσης των οργανωμένων υποδοχέων δύναται να συμπεριλαμβάνονται και εκτάσεις που υπάγονται σε ειδικά καθεστώτα προστασίας όπως χώροι αρχαιολογικού ή ιστορικού ενδιαφέροντος, δάση και δασικές εκτάσεις καθώς και περιοχές υπαγόμενες στο εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών» 7. Απαλλάσσει τον «επενδυτή» από την ειδική τουριστική υποδομή σύνθετου τουριστικού καταλύματος χαρακτηρίζοντάς την ως προαιρετική εφόσον ο ιδιοκτήτης προβαίνει σε διαδικασίες ανασύστασης και ανάδειξης εγκαταλελειμμένων οικισμών ή διατηρητέων κτιρίων ή μνημείων της ευρύτερης περιοχής, τα οποία ενσωματώνονται λειτουργικά στο σύνθετο τουριστικό κατάλυμα. 8. Προβλέπεται ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων να μετατρέπονται σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα. 9. Αυξάνει από 20% σε 30% τη συνολικά δομημένη επιφάνεια που μπορεί να πουληθεί ή να εκμισθωθεί μακροχρόνια σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα σε οικόπεδα μικρότερα των 150 στρεμμάτων. 10. Καθιερώνει τη σύσταση οριζόντιας και κάθετης ιδιοκτησίας στις εκτός σχεδίου περιοχές ακόμα και σε δάση, φυσικά για τους «οργανωμένους υποδοχείς». Οι μικροϊδιοκτήτες δεν έχουν αντίστοιχη δυνατότητα. 11. Επιτρέπει εντός του δάσους την διάνοιξη δρόμων, βάζοντας το κερασάκι ότι αυτοί δεν θα προσμετρούνται στη δόμηση. Ενώ ο μικροϊδιοκτήτης των 4 στρεμμάτων δεν έχει τέτοια δυνατότητα. 12. Καθιερώνει τον όρο «cando hotels”, ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, σε 4 ή 5 αστέρων , όπου επιτρέπει την οριζόντια και κάθετη συνιδιοκτησία και τη μεταβίβαση ή μακροχρόνια εκμίσθωσή της δηλ. την κατοικία σε ξενοδοχεία. 13. «Δρόμοι ή άλλα φυσικά εμπόδια ή τεχνικά έργα καθώς και ρέματα, που διαπερνούν εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για δημιουργία Π.Ο.ΤΑ. δεν συνιστούν κατάτμηση αυτών».

Όλα τα παραπάνω διανθίζονται προκλητικά στην εισηγητική έκθεση με το επιχείρημα ότι δήθεν θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, όταν είναι πασιφανές, ότι η τουριστική κατοικία είτε σε περιοχές ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης, είτε σε ξενοδοχεία είτε σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, προσφέρει μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής ελάχιστες θέσεις εργασίας. Όσον αφορά την περίοδο της κατασκευής και η τροφοδοτούμενη ελπίδα για αύξηση των θέσεων εργασίας από ντόπιο εργατικό δυναμικό θα είναι σε περιβάλλον εργασιακού μεσαίωνα με ελάχιστα μεροκάματα, κατώτατους μισθούς χωρίς ουσιαστικά ασφαλιστικά δικαιώματα. Με το Σχέδιο Νόμου για τον τουρισμό αποκαλύπτονται αυτοί που βιάστηκαν να πανηγυρίσουν για δήθεν νίκη και μεγάλη επιτυχία στην αναβολή εκποίησης του Golf Αφάντου από το ΤΑΙΠΕΔ. Φαίνεται πιο καθαρά σήμερα, ότι ένας από τους λόγους της αναβολής ήταν και η επικείμενη κατάθεση του Νομοσχέδιου για τον Τουρισμό, το οποίο καλύπτει πλήρως τις αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου. Ο τουρισμός με τον οποίο ασχολείται η κυβέρνηση δεν έχει καμιά σχέση με την ανάγκη και το δικαίωμα των εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών στην ξεκούραση, στην περιήγηση και τα ταξίδια. Στηρίζεται πάνω στην διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, τις ατομικές συμβάσεις, τους εξευτελιστικούς μισθούς. Οι νέες κυβερνητικές ρυθμίσεις απευθύνονται στους μεγάλους παίχτες της τουριστικής αγοράς και βεβαίως αποκλείεται κάθε μικρή επιχείρηση και οι αυτοαπασχολούμενοι του χώρου, αφού οι σχετικές ρυθμίσεις εκτός από τους νέους επενδυτές, αφορούν και υπάρχοντα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων.

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ

1. Καυτηριάζει την στάση όσων καλλιεργούν ψεύτικες ελπίδες, ότι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων θα φέρουν δήθεν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους, τους Μηχανικούς, τους μικροεπαγγελματίες. 2. Καυτηριάζει τις απόψεις για δήθεν προστασία του περιβάλλοντος με τις επενδύσεις στον τουριστικό τομέα σε δάση, δασικές εκτάσεις περιοχές Natura κλπ. 3. Κατακρίνει τις αντιλήψεις όπως «δεν μπορούμε να λέμε σε όλα όχι», ότι μπορούμε μέσα από συνεργασίες και συσκέψεις να επιβάλουμε τις απόψεις μας για βελτίωση των επενδύσεων και να ωφεληθούμε, γιατί οι αντιλήψεις αυτές ουσιαστικά σιγοντάρουν την πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της Ε.Ε. 4. Επισημαίνει ότι στα πλαίσια της λεγόμενης «ανταγωνιστικότητας» βασικής αρχής της Ε.Ε., το κεφάλαιο επιδιώκει ακόμα παραπέρα τη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, νέες απαλλαγές από ασφαλιστικές εισφορές και ακόμα μεγαλύτερες φορολογικές ελαφρύνσεις. Θα επιδιώκει το μέγιστο του κέρδους και υποδομές για τις επενδύσεις που θα πληρώσουμε εμείς.

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιβάλλεται η βαθύτερη ανάλυση των όσων συμβαίνουν, η ψηλάφηση των αιτιών, η οργάνωση της πάλης και η συσπείρωση των δυνάμεων για την ανατροπή των αιτιών. Η υποταγή σε μια καλύτερη διαχείριση της κατάστασης δεν οδηγεί πουθενά, διαιωνίζει το πρόβλημα χωρίς προοπτική για όλους μας.

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ

Καλεί τους Μηχανικούς μέσα από τους συλλόγους τους, μέσα από επιτροπές αγώνα, να αναπτύξουν τον προβληματισμό, τις παρεμβάσεις τους, να δημιουργήσουν επιτροπές με άλλους εργαζόμενους στον τομέα της κατασκευής. Να δώσουμε με καλύτερους όρους την μάχη ενάντια και σ΄αυτό το νομοσχέδιο στην προοπτική μιας άλλης ανάπτυξης προς όφελος του λαού στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας , έξω από την Ε.Ε. με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και τους πλουτοπαραγωγικούς τομείς στα χέρια του λαού. Ρόδος 2 Ιουλίου 2013

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...