Ανοιχτή επιστολή: Ρόδος – η επόμενη ημέρα: «Μετεγγραφές φοιτητών», του Δημήτρη Γάκη

Ρόδος, 8 Αυγούστου 2023

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Ρόδος – η επόμενη ημέρα: «Μετεγγραφές φοιτητών»

 

Η τεράστια καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον, οι μεγάλες επιπτώσεις στην κοινωνία και στην οικονομία του νησιού από τη δασική πυρκαγιά που έκαψε πάνω από 175 χιλ. στρέμματα δάσους στη Ρόδο, φέρνει τους φορείς και τους πολίτες του νησιού μας μπροστά σε νέες – καθοριστικές - προκλήσεις για το μέλλον της Ρόδου. Προκλήσεις για την ουσιαστική και άμεση αντιμετώπιση τόσο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο ευαίσθητο οικοσύστημα του νησιού (αναγέννηση του δάσους, θωράκιση του νησιού από τους κινδύνους των πλημμυρών και της ερημοποίησης), όσο και των τεράστιων κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων που δημιούργησε στον Ροδιακό λαό η δασική πυρκαγιά. Θα έρθει η ώρα της αποτίμησης των αιτιών και της απόδοσης των ευθυνών – το απαιτεί σύσσωμη η Ροδιακή κοινωνία - δεν το ξεχνάμε και παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις και σαν ενεργοί πολίτες και ως αξιωματική αντιπολίτευση. Σήμερα όμως προέχει η άμεση αποζημίωση των ζημιών, η στήριξη των εργαζομένων και ο τεκμηριωμένος σχεδιασμός για τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ώστε να έχει η Ρόδος βιώσιμο και αναπτυξιακό μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να σχεδιαστεί με υπευθυνότητα και με τη διασφάλιση της απρόσκοπτης χρηματοδοτικής γραμμής ένα ειδικό πρόγραμμα που να επικεντρώνεται στο νησί και την οικονομία του, ένας «οδικός χάρτης» που θα ξεδιπλώνει σταδιακά δράσεις και έργα μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου προγραμματισμού με στόχο το βιώσιμο τουρισμό. 

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να κοιτάξουμε τις βραχυπρόθεσμες, τις πιο απαιτητικές ανάγκες της Ροδιακής κοινωνίας. Να αρχίσουμε να προωθούμε μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα δώσουν ανάσα στους Ροδίτες, στα νοικοκυριά που επλήγησαν από την περιβαλλοντική καταστροφή, να λάβουμε μέτρα ουσίας που να αφορούν την ίδια την παραγωγική διαδικασία του νησιού, την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό. Η ποιότητα ζωής θα πρέπει να αποτελεί το κυρίαρχο «μέτρο» - στόχο στις δράσεις αυτές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την σημασία της οικονομικής βιωσιμότητας των ευάλωτων νοικοκυριών, των ανθρώπων του μόχθου, των νέων που αναζητούν νέες ευκαιρίες στη γνώση, στην εκπαίδευση, στην εργασία. 

Γνωρίζουμε και διαβάζουμε καθημερινά, τις προτάσεις που κατατίθενται από φορείς, από ενεργούς πολίτες και συλλογικότητες για κάθε έκφανση της οικονομικής δραστηριότητας στη Ρόδο. Πιστεύω, ότι μαζί με την κοινωνία του νησιού – απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία οποιοδήποτε προγράμματος είναι η συμμετοχή της Ροδιακής κοινωνίας στο διάλογο και στις αποφάσεις - χρειάζεται από σήμερα να καταγραφούν και να αξιολογηθούν όλες αυτές οι προτάσεις και με την επερχόμενη έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου να είμαστε έτοιμοι και να απαιτήσουμε από την Κυβέρνηση το αυτονόητο: Θεσμική και οικονομική στήριξη των παραγωγικών φορέων, του τουρισμού, των εργαζομένων της Ρόδου.

Στο παραπάνω πλαίσιο, θέλοντας να συνεισφέρω στο διάλογο για το μέλλον του νησιού μας, και με αφορμή την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, θεωρώ ότι είναι κρίσιμο να ξεκινήσουμε τις δράσεις μας από τους νέους. Η πρόταση που καταθέτω, αφορά τη στήριξη μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας για τις μετεγγραφές των φοιτητών από το νησί της Ρόδου,που να διευκολύνει την φοίτηση αδελφών που δεν σπουδάζουν στην ίδια πόλη.

Η σχετική τροπολογία θα μειώσει δραστικά το κόστος σπουδών και θα αποτελέσει μία σημαντική οικονομική στήριξη στις οικογένειες των συμπολιτών μας που βιώνουν ταυτόχρονα τις συνέπειες της περιβαλλοντικής καταστροφής & της οικονομικής κρίσης στο νησί μας. 

Μια τέτοια κοινωνική πρωτοβουλία θα αποτελέσει μια πρώτη άμεση στήριξη στο εισόδημα εκατοντάδων συμπολιτών μας και ουσιαστική επίδειξη της κρατικής μέριμνας στην νέα γενιά. 

Πρόκειται για μια δράση ουσίας για τους νέους μας, που πιστεύουν το αναπτυξιακό μέλλον της Ρόδου, τους νέους μας, που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ως εθελοντές στα μέτωπα της φωτιάς και στους χώρους φιλοξενίας των πληγέντων, τους νέους ανθρώπους που θα πρέπει να στηρίξουμε για να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.  Οι μετεγγραφές αυτές, για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24, προτείνεται να υλοποιηθούν στη βάση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την «κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή/μετακίνηση αποκλειστικά για σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις ή επιγενόμενες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης», που για την περίπτωση της Ρόδου αφορά σε εκατοντάδες νοικοκυριά και οικογένειες.

Με το βλέμμα πάντα μπροστά, περιμένουμετη θετική σχετική κοινοβουλευτική ανταπόκριση και συνεχίζουμε μαζί με τη Ροδιακή κοινωνία τον δίκαιο αγώνα για τη Ρόδο, για τη Δωδεκάνησο της βιώσιμης ανάπτυξης και της ευημερίας των κατοίκων της.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΚΗΣ

Πρώην Βουλευτής Δωδεκανήσου

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΠΕΝΘΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΦΩΤΗ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ Ρόδος20-11-2023 Με βαθύτατη ευγνωμοσύνη...
Επικήδειος ΣτέργουΦ. Χατζηδιάκου   Πολυαγαπημένε μου πατέρα, Καλούμαι σήμερα από αυτό...
Δημήτρης Γάκης: Αποχαιρετούμε σήμερα τον άοκνο και χαλκέντερο Δήμαρχο της Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο...
Ο Βασίλης Παπανικόλας σχολιάζοντας την ανάρτηση του τεως δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου για το...