Ανικανότητα η υλοποίηση προειλημμένων δεσμεύσεων - του Γιάννη Παρασκευά

ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΕΙΛΗΜΜΕΝΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ

- Αποπροσανατολισμός, πραγματικότητα, συσκότιση γεγονότων και στόχων, προιδεασμος αποδοχής προειλημμένων αποφάσεων? δύσκολη η απάντηση.

Ο μονομερής καταιγισμός της δήθεν πληροφόρησης, για το πως η Ελληνική πολιτεία χειρίζεται αυτή την περίοδο τα όσα συμβαίνουν στη χώρα και στον ευρύτερο γεωπολιτικό μας χώρο, δεν προσφέρουν όλα εκείνα τα δεδομένα που θα καθιστούσαν ευχερή και αντικειμενική την όποια αξιολόγηση.

Σχετικά εμφανή τα γεγονότα που εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή μας, που και για αυτά η πληροφόρηση μας είναι μονομερής και οι δήθεν αναλύσεις του τί  διακυβεύεται, αντί να τα ερμηνεύουν και να τα καθιστούν κατανοητά τα συσκοτίζουν.

Οι συγκρούσεις συμφερόντων σε πολλές χώρες της περιοχής μας, είναι βέβαιο πως έχουν να κάνουν με την προσπάθεια μικρών και μεγάλων παικτών, κατάληψης ισχυρών θέσεων διαπραγμάτευσης όταν θα φτάσει η ώρα D.

Το στοιχείο που αξίζει και εμας μας ενδιαφέρει πρωτίστως, είναι ότι η Τουρκία, είναι παρούσα σε όλες αυτές τις διενέξεις και μάλιστα σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Η στάση της χώρας μας, όχι άδικα μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς « υποτονική και αμήχανη» και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποθέτουν ή υποψιάζονται, πως κάτι κρύβεται κάτω από το χαλί της αγιογραφικής ενημέρωσης των ενεργειών της Κυβέρνησης και ειδικά του κ. Πρωθυπουργού.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί, την προσπάθεια απόκτησης διεθνών ερεισμάτων και συμμάχων, με παρανομαστή το « κοινόν συμφέρον».

Λογικό είναι πρωτίστως να μας ενδιαφέρει η χώρα μας και το με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε τις ανιστόρητες και υπερφίαλες Τουρκικές απόψεις και βλέψεις.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός, ότι οι « δήθεν σύμμαχοι μας» σε ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν έχουν κάνει αυτά που όφειλαν να κάνουν, αλλα παρέμειναν στο επίπεδο των «χαλαρών και ανούσιων» δηλώσεων και κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει, το τί διαμηνύουν πίσω από τις κλειστές πόρτες στον κ. Ερντογάν.

Η πολιτική της χώρας μας απέναντι στην Τουρκία εδώ και τριάντα πέντε χρόνια εδράζεται στη θέση, «δεν παραχωρούμε τίποτα, δεν διεκδικούμε τίποτα».

Βέβαιο όμως είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα και να θέσουμε υπ οψη των συμμάχων μας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτά που δικαίως διεκδικούμε.

Θεωρήσαμε τότε ως μεγάλη διπλωματική επιτυχία της χώρας μας την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δυστυχώς αυτή η επιτυχία έμεινε στη μέση και δεν εκπληρώθηκε ολοκληρωτικά ο στόχος.

Η Κύπρος εντάχθηκε μαζί με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ο σχεδιασμός κατάθεσης πρότασης ένταξης της Κύπρου στόχευε στην ένταξη και στην ταυτόχρονη επίλυση του Κυπριακού και όχι μόνο στην πολιτική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η επίλυση του Κυπριακού θα μπορούσε να γίνει με μια μορφή εκβιασμού της τότε ΕΕ, δυστυχώς όμως η τότε Ελληνική Κυβέρνηση υπέκυψε στον εκβιασμό των Ευρωπαίων που με κάθε θυσία ήθελαν εκείνες τις χώρες να γίνουν μέλη της και δεν έθεσε στο τραπέζι το πρόβλημα με την μορφή του « βέτο».

Σήμερα βιώνουμε άλαλοι το περίεργο φαινόμενο, να συζητά η ΕΕ με την Τουρκία την ένταξη της, εμπορικές ή άλλου είδους συμφωνίες, χωρίς η Τουρκία να αναγνωρίζει την κρατική οντότητα ενός μέλους της ΕΕ.

Η υπογραφή της ΕΕ είναι υπογραφή όλων των μελών της, αναγνωρίζει η Τουρκία την υπογραφή της Κύπρου όταν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της  και ταυτόχρονα δεν αναγνωρίζει την Κρατική της οντότητα.

Αυτή οφείλουμε να είναι η πρώτη μας διεκδίκηση.

«Δεν αποδεχόμεθα την όποια συζήτηση στα πλαίσια όλων των οργάνων της Ένωσης πριν την αναγνώριση εκ μέρους της Τουρκίας της Κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Ναι, η Τουρκία είναι μεγάλο κράτος, η Ένωση όμως είναι πολύ μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό και ο ισχυρότερος οικονομικός παράγοντας σε Παγκόσμιο επίπεδο.

Διεκδικούμε τον σεβασμό και την προστασία των Ελλήνων κατοίκων της Τουρκίας, το σεβασμό των ιδιοκτησιών τους, τον σεβασμό των κειμηλίων, τον σεβασμό των Εκκλησιών, το άνοιγμα και την λειτουργία της Σχολής της Χάλκης, τον σεβασμό της Αγίας Σοφίας, τον σεβασμό των συνθηκών στα κατεχόμενα  της Κύπρου και άλλα πολλά.

Τί αντιφατικό Θεέ μου, ωρύονται οι σύμμαχοι μας για την Κριμαία, για την Λευκορωσία, για την μικρή ή μεγάλη καταπάτηση εθνικής κυριαρχίας όπου Γής και χρόνια τόσα βγάζουν τον σκασμό για την κατάληψη και κατοχή της μισής Κύπρου, χώρα που είναι και μέλος τους.

Δεν διολισθαίνεις απροετοίμαστος για την ΧΑΓΗ όντας βέβαιος ότι κάτω από τις σημερινές συνθήκες θα βγείς χαμένος.

Επιμένεις και προετοιμάζεσαι με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να είσαι εσύ αυτός, που θα επιλέξει τον χρόνο, τον τρόπο, την ατζέντα της όποιας διαπραγμάτευσης.

Με τον ίδιο ερασιτεχνικό τρόπο η Κυβέρνηση μας συμπεριφέρεται και στα άλλα δυό μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον τόπο.

Περάσαμε με σχετική επιτυχία όπως και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες την πρώτη φάση της πανδημίας, ήλθε η δεύτερη φάση και μας βρήσκει πιο γυμνούς και πιο απροετοίμαστους από την πρώτη.

Εύσημα έδινε ο κ. Μητσοτάκης σε γιατρούς και Υγειονομικό προσωπικό, βγήκε μάλιστα και μας είπε ότι σύντομα θα εξαγγείλει το « ΝΕΟ ΕΣΥ» και σήμερα η Υγειονομική θωράκιση της χώρας είναι χειρότερη από ότι τον Μάρτιο.

Η οικονομία οδεύει ίσως στην μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων χρόνων, οι επιτελείς του κ. Μητσοτάκη, αυτούς που συγκέντρωσε γύρω του και που αυτοί κυβερνούν, μη γελιέστε, υπουργοί και Κυβέρνηση δεν υπάρχει, αντί να σχεδιάζουν  πώς σαν χώρα και λαός θα ξεπεράσουμε τον κάβο, ένα τούς απασχολούσε, πώς να κάνουν τα χατήρια των Τραπεζών.

Με περισσή βιάσει ψηφίζουν τον πτωχευτικό κώδικα, θηλιά για εκατομμύρια Έλληνες, για να λύσει όπως ανενδοίαστα ομολόγησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Αν κ. Πρωθυπουργέ οι μικροί δανειολήπτες είχαν τη ίδια μεταχείριση που είχαν οι « φτωχοί εφοπλιστές» από την Τράπεζα  Πειραιώς, να είσαι βέβαιος ότι θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Τί να γίνει μας είπε ο κ. Πρωθυπουργός, δεν μπορείς να πληρώσεις, σου παίρνει την περιουσία σου η Τράπεζα, εμένα οι Τράπεζες με ενδιαφέρουν, εσύ κόψε τον σβέρκο σου, μην ακούς λόγια του αέρα φίλε αναγνώστη, οι κακοπληρωτές είναι στα ψηλά, είναι αυτούς που προστατεύουν Τραπεζίτες και Κυβερνήτες.

Μην αγωνιάτε, θα δούμε και άλλα πολλά από την σημερινή Κυβέρνηση.

Παρασκευας Γιάννης

Ρόδος 27/10/20

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...