Ανακοίνωση της Μίκας Ιατρίδη για το πετρέλαιο που δεν μπορούν να αγοράσουν οι πολίτες

Μίκα Ιατρίδη: «Εσείς οι ίδιοι που εκβιάζατε πριν ένα χρόνο τον κόσμο ότι αν δεν ψηφίσει τα μνημονιακά κόμματα δεν θα έχει πετρέλαιο, τώρα ενώ έχει, θεωρητικά, πετρέλαιο, δεν μπορεί να το αποκτήσει».

"Δεν υπάρχει πιο φαύλη, πιο αποτρόπαιη επιλογή, από αυτή που ακολουθεί η συγκυβέρνηση, σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης», τόνισε προς την κυβέρνηση η Μίκα Ιατρίδη, μιλώντας ως Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

 

Η βουλευτής Δωδεκανήσου επεσήμανε ότι, «δεν έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε ποιοι κρυώνουν περισσότερο. Αυτοί στη βόρεια ή αυτοί στη νότια Ελλάδα; Αυτοί στον πρώτο όροφο ή στο ρετιρέ; Η πολυκατοικία δεξιά ή η πολυκατοικία αριστερά;» και συμπλήρωσε ότι τελικά «το μόνο καθαρό αποτύπωμα του success story της συγκυβέρνησης είναι ο τραγέλαφος με το πετρέλαιο θέρμανσης που παρακολουθούμε όλον αυτό τον καιρό».

 

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο και τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει, η Μίκα Ιατρίδη υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η αρμοδιότητα που δίνει στον Υπουργό Περιβάλλοντος να καθορίζει με απλή υπουργική απόφαση τις τιμές, κινείται στη λογική των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και είναι απαράδεκτη.  

 

Με αυτήν την τακτική, σημείωσε η βουλευτής Δωδεκανήσου, κανένας σοβαρός επενδυτής δεν μπορεί να κινηθεί γνωρίζοντας ότι η επένδυση του βασίζεται στις αποφάσεις ενός Υπουργού, εκτός, και αν πρόκειται για  ξένο επενδυτή, ο οποίος πιθανώς να θεωρεί ότι μπορεί να επηρεάσει τον αρμόδιο Υπουργό.

 

Ολοκληρώνοντας την εισήγηση της, η Μίκα Ιατρίδη δήλωσε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο, γιατί δεν θα δώσει λύσεις και θα δημιουργήσει νέα προβλήματα, τα οποία θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν σύντομα με νέο νομοσχέδιο.

   

Ακολουθεί η πλήρης ομιλία:

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Σήμερα έχουμε 15 Οκτωβρίου και επίσημα ξεκινά η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης για τα νοικοκυριά.

 

Μόνο που η αλήθεια είναι ότι δεν διανέμεται κανένα πετρέλαιο θέρμανσης, γιατί, απλούστατα, οι πολίτες δεν έχουν χρήματα για να το αγοράσουν.

 

Τελικά, το μόνο καθαρό αποτύπωμα του success story της συγκυβέρνησης είναι ο τραγέλαφος με το πετρέλαιο θέρμανσης που παρακολουθούμε όλον αυτό τον καιρό.

 

Με μια κυβέρνηση η οποία διαπραγματεύεται, δήθεν, με την Τρόικα για να καταλήξει πάλι στην επιλογή του επιδόματος θέρμανσης με τους δικαιούχους να ανέρχονται σε λίγο πάνω από 500.000.

 

Λες και όλοι οι υπόλοιποι έχουν ακόμα τα εισοδήματα για να πληρώνουν πανάκριβο πετρέλαιο, για να ζεσταθούν αυτοί και οι οικογένειες τους.

 

Λες και έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε ποιοι κρυώνουν περισσότερο. Αυτοί στη βόρεια ή αυτοί στη νότια Ελλάδα; Αυτοί στον πρώτο όροφο ή στο ρετιρέ; Η πολυκατοικία δεξιά ή η πολυκατοικία αριστερά;

 

Είναι η μοναδική φορά που ένα παταγωδώς αποτυχημένο μέτρο, επιμένετε να το εφαρμόζετε και φέτος.

 

Εσείς οι ίδιοι που εκβιάζατε πριν ένα χρόνο τον κόσμο ότι αν δεν ψηφίσει τα μνημονιακά κόμματα δεν θα έχει πετρέλαιο, τώρα ενώ έχει, θεωρητικά, πετρέλαιο, δεν μπορεί να το αποκτήσει.

 

Υποτίθεται ότι το έχει, αλλά δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει.

 

Δεν υπάρχει πιο φαύλη, πιο αποτρόπαιη επιλογή, από αυτή που ακολουθεί η συγκυβέρνηση, σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης.

 

Και είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση, άνθρωποι που ζουν στην επαρχία και δεν είναι κλεισμένοι στα γραφεία τους, το δέχονται χωρίς ουσιαστική αντίδραση.

 

Ήδη, πρώτη μέρα διάθεσης και οι παραγγελίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση των βενζινοπωλών είναι σχεδόν μηδενικές, όπως μηδενικό είναι και το αποτέλεσμα των πολιτικών σας.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Συζητάμε απόψε ένα ακόμα νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το είπα και στη συζήτηση στην Επιτροπή, το λέω για μια ακόμα φορά.

 

Δυστυχώς, είναι τέτοιες οι δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει απέναντι στην Τρόικα και τους δανειστές, που, ό,τι και αν αποφασίζει ένα Υπουργείο, έρχεται το Υπουργείο Οικονομικών και με δικές του ρυθμίσεις να αναιρεί όλον το σχεδιασμό.

 

 

Γιατί, πράγματι, είχαν γίνει προσπάθειες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και να αποκτήσει η χώρα μας τη θέση μιας πολιτισμένης χώρας, η οποία μπορεί και τις εκμεταλλεύεται, πολύ περισσότερο όταν το επιτρέπει και το κλίμα της πατρίδας μας.

 

Η συγκυβέρνηση διατείνεται ότι έφερε ένα νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο να διορθώσει τις δυστοκίες των προηγούμενων νόμων 4152/2013 και 4093/2012 και, γενικά, να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που έχουν προκύψει λόγω και του ασφυκτικού οικονομικού περιβάλλοντος.

 

Το Υπουργείο διατείνεται ακόμα, ότι έφερε ένα νομοσχέδιο με ρυθμίσεις «που διασφαλίζουν την αξιοπιστία του συστήματος και διαμορφώνουν ένα υγιές επενδυτικό κλίμα προς όφελος και του τελικού καταναλωτή».

 

Η δική μας η εκτίμηση είναι ότι το παρόν νομοσχέδιο δεν κάνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Αντίθετα, θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα για τους παραγωγούς και πολύ φοβόμαστε ότι θα αυξηθεί και το τελικό κόστος για τον καταναλωτή.

 

Έτσι, φτάνει η συγκυβέρνηση στο σημείο, αντί να αναπτύσσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να δημιουργεί νέα προσκόμματα.

 

Και βέβαια, ακόμα και αν ο οποιοσδήποτε θέλει να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν θα το κάνει όταν, λόγω μνημονίου και των συνεχών εισπρακτικών μέτρων, δεν μπορεί να ξέρει αν και πόσο θα φορολογηθεί, ή σε ποιο ύψος θα ανέρχεται κάθε φορά η μόνιμη, πλέον, έκτακτη εισφορά.

 

Όλα αυτά δεν συντελούν, προφανώς, στη δημιουργία ενός σαφούς και σταθερού επενδυτικού κλίματος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αντίθετα, οποιαδήποτε προσπάθεια από το ΥΠΕΚΑ, σκοντάφτει στις διαθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών και των δανειστών μας.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Έχοντας μιαν πλήρη εικόνα από τη συζήτηση στην Επιτροπή, κατά την οποία εκφράστηκαν και αρκετές αντιρρήσεις, ή προβληματισμοί, ακόμα και από συναδέλφους της συμπολίτευσης.

 

Έχοντας ακούσει τους φορείς, οι οποίοι αν και προφανώς έχουν τα συμφέροντα τους, εντούτοις έκαναν μια συνολική προσέγγιση για το νομοσχέδιο και εξέφρασαν ουσιώδεις αντιρρήσεις.

 

Έχοντας δει ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, έχει μείνει αμετακίνητο στις απόψεις του.

 

Ότι χρήσιμες ιδέες και ρυθμίσεις που προτάθηκαν τις παραπέμπει σε επόμενο νομοσχέδιο, ενώ απαράδεκτες, κατά την άποψη μας, τροπολογίες έσπευσε να τις ενσωματώσει στο κείμενο, μας υποχρεώνουν να καταψηφίσουμε επί της αρχής το παρόν νομοσχέδιο.

 

Καταψηφίσουμε επί της αρχής το παρόν νομοσχέδιο και για έναν ακόμη λόγο.

 

Είναι πια προκλητικό να έρχονται τροπολογίες άσχετες με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και οι περισσότερες να είναι φωτογραφικού χαρακτήρα.

 

Δεν είναι δυνατόν, όταν το πολιτικό σύστημα βάλλεται από παντού, η συγκυβέρνηση να επιμένει να φέρνει τροπολογίες επί παντός επιστητού.

 

Όσοι από τους πολίτες εξακολουθούν και παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη Βουλή, λυπάμαι που το λέω, θα έχουν χάσει πάσα ιδέα και κάθε ελπίδα ότι κάτι διαφορετικό μπορεί να γίνει από εδώ και στο εξής.

 

Ακόμα και για την τροπολογία που αφορά στη χρηματοδότηση των κομμάτων, η οποία κατατέθηκε λόγω επικαιρότητας, θα μπορούσε να κατατεθεί ίσως σε κάποιο επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

 

Σε κάθε περίπτωση, εμείς ως Ανεξάρτητοι Έλληνες θα τοποθετηθούμε με πληρότητα και σαφήνεια στη συζήτηση της Πέμπτης επί των άρθρων και των τροπολογιών.

 

Αλλά είναι κρίμα, ακόμα και για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα να ακολουθείται η λογική, συγχωρέστε μου την έκφραση κ. Πρόεδρε, του «άρπα κόλλα». Είναι κρίμα.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Θα αναφερθώ στα σημεία που μας κάνουν να καταψηφίσουμε επί της αρχής το παρόν νομοσχέδιο.

 

Ως μια βασική παρατήρηση για το νομοσχέδιο είναι ότι φαίνεται να αντιμετωπίζει τις ΑΠΕ με τον ίδιο

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...