Ανακοίνωση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου σχετικά με την Απόφαση του Δικαστηρίου για τη Δολοφονία της Ελένης Τοπαλουδη

Ανακοινωση της Επιτροπης Ισοτητας των Φυλων του Πανεπιστημιου Αιγαιου αναφορικα με την Αποφαση του Δικαστηριου

για τη Δολοφονια της Ελενης Τοπαλουδη

- Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου χαιρετίζει την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την καταδίκη των δύο κατηγορουμένων οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και ομαδικό βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη, φοιτήτριας του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η απόφαση του Δικαστηρίου  είναι ιστορική και διαμορφώνει ένα νομικό προηγούμενο   καταδίκης και παραδειγματικής τιμωρίας των πράξεων  έμφυλης βιαιότητας, σαν αυτές που οδήγησαν στον άδικο και αποτρόπαιο θάνατο μιας νεαρής γυναίκας, σε μία ακόμα γυναικοκτονία. Χαιρετίζουμε τη συμβολή όλων, και ιδιαίτερα της Εισαγγελέα Αριστοτελείας Δόγκα, σε αυτήν την απόφαση κι ελπίζουμε η στάση τους να αποτελέσει παράδειγμα αναφοράς.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η έμφυλη βία και τα έμφυλα στερεότυπα εξακολουθούν να υπάρχουν ενώ μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία. Η απαλλαγή από τη βία και τα έμφυλα στερεότυπα προϋποθέτει εντατικοποίηση των νομικών μέτρων που θα ποινικοποιούν τη βία κατά των γυναικών, προληπτικούς μηχανισμούς υποστήριξης των γυναικών, και κυρίως μέτρα που θα συμβάλλουν στη διαφοροποίηση των έμφυλων αντιλήψεων, στάσεων και πρακτικών που υποθάλπτουν περιστατικά βίας.

Η Επιτροπή Ισότητας όπως και όλη η κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου εκφράζει για ακόμη μια φορά τη θλίψη της στην οικογένεια της Ελένης Τοπαλούδη ενώ ταυτόχρονα διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να συμβάλλει στη καταπολέμηση της βίας και της διαφοράς χρησιμοποιώντας όλα τα διδακτικά, εκπαιδευτικά και ερευνητικά μέσα που διαθέτει.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...