Ανακοίνωση για τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο Ρόδου κάθε ειδικότητας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Για ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΡΟΔΟΥ  ΚΑΘΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

-Συναδέλφισσα/Συνάδελφε του αεροδρομίου,

Η φετινή σεζόν ίσως να είναι από τις πιο δύσκολες, αν όχι η πιο δύσκολη, που έχουμε ζήσει. Ο κλάδος του τουρισμού και των αερομεταφορών έχει παραλύσει εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19. Η πανδημία επιτάχυνε τις διαδικασίες για εκδήλωση νέας οικονομικής κρίσης.

Όπως όμως γνωρίζουμε από την εμπειρία μας και αυτή η κρίση, όπως και η προηγούμενη του 2010-2018, δεν είναι για όλους το ίδιο.

Μια σειρά από αεροπορικές, και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια παγκοσμίως, έχουν προχωρήσει σε εκατοντάδες και χιλιάδες απολύσεις, ανασχέσεις συμβάσεων, περαιτέρω ελαστικοποίηση σχέσεων εργασίας. Με περισσό θράσος ομολογούν ότι προχωρούν σε τέτοια μέτρα, όχι κάτω από τον κίνδυνο να κλείσουν, αλλά για να ελαχιστοποιήσουν τη χασούρα τους. Από κοντά και οι κυβερνήσεις, ανεξαρτήτου «απόχρωσης», τους επιχορηγούν με δισεκατομμύρια. Ενδεικτικά παραδείγματα: Επιδότηση 11 δισ. ευρώ από τη γαλλική και την ολλανδική κυβέρνηση σε "Air France" – KLM, με τη δεύτερη να σχεδιάζει περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας. Επιδότηση 10 δισ. ευρώ από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Αυστρίας και του Βελγίου στη "Lufthansa" η οποία έχει ανακοινώσει 10.000 απολύσεις. Και η λίστα των απολύσεων δεν έχει τελειωμό. Η "Ryanair" 3.000 απολύσεις, η "British Airways" έως 12.000 απολύσεις, η σκανδιναβική SAS έως και 5.000 απολύσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος και η «δικιά» μας Aegean με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για δανεισμό €150 εκατομμυρίων και απολύσεις/αναστολές συμβάσεων να αγγίζουν το 1/3 του προσωπικού.

Η κατάσταση στη χώρα μας δεν διαφέρει. Στην Ρόδο που είναι έντονη η εποχικότητα, οι προσλήψεις  εποχικού προσωπικού δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Ακόμη όμως και όταν αρχίσουν, το ζήτημα είναι πόσες θα γίνουν αλλά και κάτω από ποιες συνθήκες θα κληθούμε να εργαστούμε φέτος και πόσο.

Στη φαρέτρα τους, οι εταιρίες έχουν μια σειρά από αντεργατικά «εργαλεία» που τους έχουν προσφέρει οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Έχουν το δικαίωμα πλέον να απασχολήσουν μέρος του προσωπικού που είχαν πέρυσι, με μειωμένο ωράριο έως και 50% και αντίστοιχή μισθολογική μείωση. Τη διαφορά θα την καλύψει το κράτος (δηλαδή θα πληρωθούμε από τις κρατήσεις που μας γίνονται), με τη μορφή επιδότησης στο ύψος όμως του 60% των απωλειών μας. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό. Ένας εργαζόμενος που πέρυσι εργαζόταν  πλήρες ωράριο και ονομαστικό μισθό €850, φέτος μπορεί να αναγκαστεί να εργαστεί για τις μισές ώρες. Σε αυτή την περίπτωση ο εργοδότης θα καταβάλει μόνο τα €425, ενώ το κράτος θα μας επιδοτήσει με το 60% του υπόλοιπου, δηλαδή με €255. Δηλαδή €170 λιγότερα από πέρυσι.

Επιπλέον η υπερωριακή απασχόληση, που είναι κανόνας στο χώρο μας και σε αρκετές περιπτώσεις είναι και απλήρωτη, θα χτυπήσει κόκκινο αφού με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα υπολογίζεται σε βάθος μήνα και όχι εβδομάδας όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Εν ολίγοις δεν θα έχει ταβάνι.

Και ενώ η νέα αντεργατική επίθεση γίνεται με πρόσχημα την προστασία από την εξάπλωση του κορονοϊού, η ίδια η Κομισιόν, επιτρέπει να γίνονται πτήσεις με γεμάτες καμπίνες και δειγματοληπτικό έλεγχο των επιβατών. Οποιαδήποτε υγειονομικά πρωτόκολλα πάνε περίπατο όταν θίγουν τα έσοδα των επιχειρηματιών του κλάδου.

Διαφημίζουν ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής τουριστικός προορισμός. Αλλά για, εμάς τους εργαζόμενους στις εταιρίες Handling, στα Duty Free, στις εταιρίες Security, στην καθαριότητα, στα καταστήματα που λειτουργούν μέσα στο αεροδρόμιο, που ερχόμαστε σε άμεση και έμμεση επαφή με τους επιβάτες, πόσο υγειονομικά ασφαλής θα είναι κάτω από αυτές τις συνθήκες;

Σαν να μην έφτανε αυτό δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το αν και πότε θα ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε, μέχρι πότε, με τί εργασιακές σχέσεις. Μας έχουν όλους στο «δεν ξέρουμε τίποτα», «από μέσα Ιούλη και βλέπουμε». Αδιαφορούν για το άγχος και την αγωνία που μας κατακλύζει όχι μόνο για τη σεζόν, αλλά κυρίως για το χειμώνα που θα ακολουθήσει.

Φτάνει πια! Ήδη έχουμε πληρώσει αρκετά! Να μη θυσιάσουμε και την υγεία μας για τα κέρδη τους. Όλα αυτά τα χρόνια, οι εταιρίες στις οποίες εργαζόμαστε έχουν βγάλει αμύθητα κέρδη από την δουλειά μας. Καιρός είναι να βάλουν και αυτοί το χέρι στην τσέπη.

Διεκδικούμε:

  • Ρήτρα στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τη διασφάλιση της επαναπρόσληψης όλων των εργαζομένων που το επιθυμούν και την επόμενη σεζόν, στο πρότυπο των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων από τις ΠΝΠ, όπως η μείωση μισθών στο 50%, η επίταξη σε περίπτωση απεργίας.
  • Κατάργηση του νόμου 3986/11, για την ανανέωση των συμβάσεων και το κατάπτυστο μέτρο για τα 400 ημερήσια επιδόματα εργασίας στην τετραετία. Επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας.
  • Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά, υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονους όρους εργασίας.
  • Να προσληφθούν άμεσα όσοι εργάστηκαν το 2019 ως εποχιακοί, ανεξάρτητα από τη διάρκεια και τη σχέση εργασίας.
  • Να ακυρωθούν όλες οι απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα με πρόσχημα την επιδημία. Να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
  • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο νοσοκομείο της Ρόδου. Να στελεχωθεί άμεσα με μόνιμο προσωπικό το ιατρείο του αεροδρομίου.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για τον κορονοϊό σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.
  • Παύση πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες. Μηδενικά δημοτικά τέλη. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί λαϊκής κατοικίας. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.

 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΡΙΣΗ!

Γίνε μέλος του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΥ

Επικοινωνία στα:

τηλ.6946423121

Email: idiotikoirodos@gmail.com-

Facebook: ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΥ

Blog: idiotikoirodos.blogspot.com

Ρόδος, Ιούνιος 2020

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...