Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ - 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014
-ΘΕΜΑ: ''Αλλαγές στον Καλλικράτη για τους νησιωτικούς δήμους ζήτησε ο Μάνος Κόνσολας από το βήμα της Βουλής''
-Να ολοκληρώσει άμεσα τις εργασίες της η διακομματική επιτροπή για να προχωρήσουν οι αλλαγές στον Καλλικράτη, ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, επισημαίνοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικοί δήμοι και καταθέτοντας στα πρακτικά τις προτάσεις της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου για τις αλλαγές στον Καλλικράτη.
Μιλώντας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Κόνσολας τόνισε:
«Είναι δεδομένο ότι ο Καλλικράτης στήθηκε, όχι μόνο με δογματισμό, αλλά και με προχειρότητα.
Το δογματισμό τον συναντήσαμε στο κάθε νησί και δήμο, που ιδιαίτερα για τα μεγάλα νησιά προκάλεσε αξεπέραστα προβλήματα.
Την προχειρότητα την συναντήσαμε από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του Καλλικράτη, όταν μικροί νησιωτικοί δήμοι, που μέχρι τότε ανέθεταν την καθαριότητα σε ιδιώτη-εργολάβο, έπρεπε να ενεργοποιήσουν δική τους υπηρεσία καθαριότητας.
Και όπως ήταν φυσικό, αυτό δεν μπορούσε να γίνει.
Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει τότε πρόβλημα με την καθαριότητα σε πολλούς δήμους.
Μιλάμε για δήμους με ελάχιστους υπαλλήλους που βρέθηκαν κυριολεκτικά στον αέρα και τότε διαπίστωσε, μετά από 4 μήνες, το πρόβλημα η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και προχώρησε σε διορθωτική παρέμβαση.
Ανέφερα το συγκεκριμένο παράδειγμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να αντιληφθούν όλοι, πόσο σημαντικό είναι να υπολογίζουμε τις ιδιαιτερότητες αλλά και τη ρήτρα νησιωτικότητας, όταν νομοθετούμε».
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κόνσολας στο θέμα της πολιτικής προστασίας στα νησιά και στο άρθρο που δίνει πλέον το δικαίωμα στους δήμους να χρηματοδοτούν τέτοιου είδους δομές, όπως η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, επισημαίνοντας:
«Θα ήθελα να κάνω ειδική αναφορά στα άρθρα 38 και 21 που συνδέονται με πρωτοβουλίες που είχα πάρει στο πρόσφατο παρελθόν και έρχονται να αντιμετωπίσουν αυτό που επισήμανα στην αρχή της ομιλίας μου, για την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών δήμων.
Όπως γνωρίζετε, η Ρόδος υπέστη πέρυσι μια μεγάλη οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή, χάθηκε ένας τεράστιος πνεύμονας πρασίνου από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Και αυτό γιατί το νησί ήταν ανοχύρωτο σε θέματα πρόληψης πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και πυρασφάλειας.
Πριν από την εφαρμογή του Καλλικράτη υπήρχε η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, μία αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία που είχαν συστήσει οι 10 δήμοι τότε του νησιού και η οποία προσλάμβανε εποχικό προσωπικό για τις ανάγκες της πυρασφάλειας ενώ διέθετε και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Με τον Καλλικράτη δεν μπορούσαν να γίνουν προσλήψεις, να λειτουργήσει αυτό το σχήμα.
Αυτό, όμως, σήμαινε ότι δεν υπήρχε και μία στοιχειώδης δομή πολιτικής προστασίας στο νησί.
Το επισήμανα από την πρώτη στιγμή, τις πρώτες ημέρες που ήμουν Βουλευτής.
Από τον Αύγουστο του 2012 με επιστολή και παρέμβαση μου προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Στυλιανίδη.
Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι μεγάλοι νησιωτικοί δήμοι, όπως η Ρόδος, χρειάζονται τέτοιες δομές.
Τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και στο στάδιο της άμεσης αντιμετώπισης μιας φυσικής καταστροφής και μέχρι να φτάσει η βοήθεια από την Πολιτεία.
Είναι σημαντικό, επίσης, ότι δίνεται η δυνατότητα σε νησιωτικούς δήμους, που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, να χρηματοδοτήσουν δράσεις για την προβολή και προώθηση του τουρισμού.
Οι δήμοι που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς μπορούν να έχουν τη δική τους επικοινωνιακή στρατηγική, να προβάλουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.
Είναι θετικό, συνεπώς, ότι δημιουργείται ένα νέο και σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο που αίρει αυτά τα εμπόδια».