Αθώωση του Χαράλαμπου Κόκκινου - "Πήρε τέλος η προσπάθεια πολιτικού μου διωγμού στη Ρόδο"

Σας παραθέτω δημοσίευμα( ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 30/4/2015) που αφορά την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου  με την οποία στις 29/4/2015 αθωώθηκα και πήρε τέλος η προσπάθεια πολιτικού μου διωγμού στη Ρόδο:
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 30/4/2015 :
΄΄Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου ο πρώην δήμαρχος Λινδίων κ. Μ. Παλλάς και ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, χωρικός αντιπεριφειάρχης σήμερα Δωδεκανήσου κ. Χ. Κόκκινος, που κατηγορήθηκαν για παράβαση καθήκοντος.Αφορμή για την άσκηση δίωξης αποτέλεσε μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε σε βάρος του, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο του πρώην Δήμου Λινδίων κ. Π. Παπακωσταντίνου, ο οποίος χθες δεν παρουσιάστηκε στη δίκη. Στην υπόθεση ήταν κατηγορούμενοι ακόμη 7 μέλη του δημοτικού συμβουλίου του πρώην Δήμου Λινδίων και συγκεκριμένα οι κ.κ. Ελευθερίου Γεώργιος, Διακολουκάς Βαγιανός, Αντωναράκης Γεώργιος, Παπαϊωάννου Βασίλειος, Ορφανός Σταύρος, Ιδομενέας Παναγιώτης και Σαββαϊδης Νικόλαος.
Με την έναρξη της διαδικασίας υποβλήθηκε ένσταση δεδικασμένου, που έγινε δεκτή από το δικαστήριο, καθώς οι τελευταίοι είχαν αθωωθεί από το ίδιο δικαστήριο, με άλλη σύνθεση, από τις ίδιες κατηγορίες, που αφορούν στη λειτουργία καντίνας σε κοινόχρηστο χώρο του πρώην Δήμου Λινδίων. Για την υπόθεση είχε προκληθεί μεγάλος θόρυβος στο νησί, τον Ιούνιο του 2010, μετά την αποστολή ανώνυμων καταγγελιών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στις δικαστικές αρχές και στα τοπικά ΜΜΕ.
Οι κατηγορούμενοι εφέροντο να παραβίασαν, τις διατάξεις του άρ. 1 §1 β ΠΔ 254/2005 και 1§7στ Ν. 3377/2005, χορηγώντας με την υπ’αριθμ. 149/27.08.2008 απόφαση των οκτώ πρώτων κατηγορουμένων, την οποία επικύρωσε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ο κ. Κόκκινος, στην Στ. Ε., σύζυγο του προέδρου του τότε δημοτικού συμβουλίου, άδεια κινητής καντίνας για άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, ενώ εκείνη δεν πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις και συγκεκριμένα δεν είχε εισόδημα αποκλειστικά από την άσκηση υπαίθριου εμπορίου, το δε ατομικό της εισόδημα ξεπερνούσε το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων, που ισχύει στη φορολογία εισοδήματος και χωρίς να έχουν λάβει τη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων του Υπ. Πολιτισμού, όπως προβλεπόταν, καθότι η Λίνδος είναι ιστορικό διατηρητέο μνημειακό συγκρότημα σύμφωνα με την ΥΑ 94262 /5720/28.12.1959.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο γνώση των ανωτέρω κωλυμάτων είχαν οι κατηγορούμενοι διότι με το από 26.08.2008 έγγραφο του γραφείου εκδόσεως αδειών καταστημάτων Δήμου Λινδίων υπήρξε αρνητική εισήγηση ως προς τη χορήγηση της ανωτέρω αδείας, περαιτέρω δε κατά την προαναφερθείσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Θαρρενός Στέφανος μειοψήφισε κατά την ψηφοφορία, αντιλέγοντας στη χορήγηση της εν λόγω άδειας για τους προαναφερθέντες λόγους. Η δε διαφωνία του καταχωρήθηκε στα πρακτικά της απόφασης. Όπως προέκυψε και από την ακροαματική διαδικασία ο κ. Παπακωσταντίνου είχε υποβάλει την 17η Σεπτεμβρίου 2008 ένσταση για την ακύρωση της υπ’ αριθμ. 149/2008 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Λινδίων με την οποία χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας κινητής καντίνας.
Οπως ανέφερε, με την ένστασή του στην εισήγηση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Λινδίων που περιλαμβάνεται στην απόφαση, τονίζεται ότι η ενδιαφερόμενη δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία καθόσον δεν έχει εισοδήματα αποκλειστικά από την άσκηση υπαίθριου εμπορίου και το ατομικό της εισόδημα ξεπερνά το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων. Το θέμα, όπως είχε καταγγείλει ο κ. Παπακωσταντίνου, είχε έλθει μάλιστα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο εκτός ημερήσιας διάταξης παρότι δεν ήταν επείγον προς συζήτηση. Στην ίδια ένσταση κατήγγειλε ότι ο τότε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αν και σύζυγος της ενδιαφερομένης ήταν παρών στη συζήτηση και ψήφισε υπέρ της συζύγου του κατά παράβαση των άρθρων 142 και 143 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων με αποτέλεσμα να πρέπει να κινηθεί σε βάρος του η διαδικασία της έκπτωσης.
Ο Δήμος Λινδίων με έγγραφο που απέστειλε στην Περιφέρεια για να εκθέσει τις απόψεις του επί της ενστάσεως του κ. Παπακωσταντίνου την 2α Οκτωβρίου 2009 είχε τονίσει ότι πρέπει να απορριφθεί λόγω εκπρόθεσμης υποβολής της, ως ασκηθείσα άνευ έννομου συμφέροντος και ως απαράδεκτη, αόριστη, αβάσιμη και ασαφής. Μεταξύ άλλων ο Δήμος Λινδίων επεσήμανε ότι η απόφαση δημοσιεύθηκε την 28η Αυγούστου, ενώ προσβλήθηκε την 17η Σεπτεμβρίου 2008 με αποτέλεσμα να έχει παρέλθει η 10ήμερη προθεσμία, ενώ δεν προκύπτει το έννομο συμφέρον του κ. Παπακωσταντίνου.
Ο Δήμος τόνισε ακόμη ότι από την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών προκύπτει ότι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν είχε πάρει μέρος στη συζήτηση του θέματος ούτε συμμετείχε σε οποιοδήποτε στάδιο στην έκδοση της απόφασης. Την 3η Οκτωβρίου 2008 ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χ. Κόκκινος με την υπ’ αριθμ. 12888/2008 απόφαση που εξέδωσε απέρριψε την ένσταση ως ασκηθείσα εκπρόθεσμα και για τον λόγο ότι δεν αναγνωρίζεται έννομο συμφέρον στο πρόσωπο του κ. Παπακωσταντίνου.
Την 22α Δεκεμβρίου 2008 ο κ. Παπακωσταντίνου με επιστολή του στα ΜΜΕ έκανε γνωστό για πρώτη φορά ότι επρόκειτο να υποβάλει μήνυση κατά του κ. Κόκκινου. Χθες ενώπιον του δικαστηρίου ο κ. Κόκκινος απολογούμενος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν προσέφυγε στην επιτροπή του άρθρου 152 για την ακύρωση της απόφασης και επέλεξε να απευθυνθεί στις εισαγγελικές αρχές, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν προχώρησε σε μήνυση σε βάρος του για ψευδή καταμήνυση. Τόνισε μάλιστα ότι τηρήθηκε στο ακέραιο η διαδικασία και ότι η απόφαση που έλαβε ήταν ορθή.Για τον κ. Παλλά προέκυψε ότι ως δήμαρχος δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία ενώ περαιτέρω ήταν υποχρεωμένος να τηρήσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Προέκυψε επίσης ότι είχε προχωρήσει στην αφαίρεση της αδείας της καντίνας και μετά από λίγο διάστημα η ενδιαφερόμενη απέκτησε νέα άδεια με τη συγκατάθεση της αρχαιολογίας. Τους κατηγορούμενους εκπροσώπησαν οι δικηγόροι κ.κ. Γ. Κουμπιάδης, Στ. Παναγιωτακόπουλος και Στ. Σταυρής.
 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...