Αδελφοποίηση της πόλης Αφάντου με την πόλη Γκουμερσμάχ της Γερμανίας - 20 χρόνια μετά

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΦΑΝΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ  ΓΚΟΥΜΕΡΣΜΑΧ  ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ – 20 ONIA ΜΕΤΑ

 

  Στις 16 Οκτωβρίου συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την αδελφοποίηση της πόλης Αφάντου με τη πόλη Γκούμμερσμπαχ της Γερμανίας. Με την ευκαιρία αυτή θα επιχειρήσω μιά σύντομη ιστορική αναδρομή και ένα πρώτο απολογισμό της τόσο σημαντικής για το τόπο μας πρωτοβουλίας

 Εμπνευστής αυτής της ιστορικής πρωτοβουλίας υπήρξε ο αείμνηστος Κοινοτάρχης Αφάντου Πανορμίτης Ράμος, που  άνοιξε τον ορίζοντα αυτής πολιτιστικής συνεργασίας  και ανάπτυξης ανάμεσα στις δύο πόλεις.  Η αρχή έγινε όταν το 1988 το ΚΣ Αφάντου φιλοξένησε τον Δήμαρχο της πόλης Γκούμμερσμπαχ και αντιπροσωπία δημοτικών συμβούλων. Στη πρόσκληση του ο αείμνηστος Κοινοτάρχης προς τον αείμνηστο Δήμαρχο της πόλης Hubert Sulzer  έγραφε «...όπως είναι  γνωστό   για αρκετά χρόνια η πόλη σας δέχτηκε ένα μέρος του εργατικού δυναμικού μας τους βοήθησε και τους φιλοξένησε. Οι δεσμοί που αναπτύχθηκαν στη συνέχεια μεταξύ των ανθρώπων μας ήταν τόσο ισχυροί ώστε το χωριό μας να είναι γνωστό σαν μιά μικρή Γκούμμερσμπαχ.....Θέλοντας, λοιπόν το ΚΣ μας  να σας ευχαριστήσει απεφάσισε να σας προσκαλέσει για φιλοξενία .......Έτσι, πιστεύουμε ότι, όχι μόνο θα διατηρήσουμε τους παλιούς δεσμούς αλλά και θα τους ισχυροποιήσουμε αναπτύσσοντας τους ακόμη περισσότερο στους τομείς τους κοινωνικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς που τόσο δυναμικές προοπτικές διαγράφονται σήμερα με την εξέλιξη  της περιοχής μας.....»   

Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 1989, με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου ο Δήμαρχος της πόλης Γκούμμερσμπαχ με κλιμάκιο δημοτικών συμβούλων (39 άτομα) φιλοξενήθηκαν στο ξενοδοχείο Ιρένε Παλλάς της περιοχής Κολυμπίων. Στη διάρκεια αυτής της φιλοξενίας έγινε και η μετονομασία μιάς πλατείας του χωριού σε πλατεία Γκούμμερσμπαχ. Προς τιμή των φιλοξενούμενων πραγματοποιήθηκε δεξίωση στο παραπάνω ξενοδοχείο στην οποία  παραβρέθηκαν όλες οι Τοπικές Αρχές και η θερμή φιλοξενία της αντιπροσωπίας της πόλης αυτής τελείωσε με το παραδοσιακό γλέντι στο χώρο της Παναγίας της Καθολικής με τη παρουσία πολλών οικογενειών που έζησαν και δούλεψαν στη Γερμανία.

Με πρωτοβουλία της  δημοτικής αρχής του Γκούμμερσμπαχ και στα πλαίσια  πλέον της φιλικής μας σχέσης συνδεθήκαμε με τις πόλεις BURG Γερμανίας,  LA ROCHE SUR YON της Γαλλίας, COLERAIN της Ιρλανδίας και OULAINEN της Φινλανδίας τα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος REVE. Έκτοτε η Κοινότητα και μετέπειτα ο Δήμος Αφάντου κάθε χρόνο προσκαλούνταν στις εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις των πόλεων αυτών και με απόφαση του ΔΣ συμμετείχε με αντιπροσωπία δημοτικών συμβούλων. Όλες οι μετέπειτα κοινοτικές και δημοτικές Αρχές Αφάντου όχι μόνο διατήρησαν το καλό κλίμα που είχε αναπτυχθεί αλλά προσπάθησαν με κάθε τρόπο να βελτιωθεί και να επεκταθεί παραπέρα η συνεργασία αυτή.

   Είμαι ευτυχής και περήφανος γιατί στη διάρκεια της δημοτικής μας θητείας, το έτος 2001 το ΔΣ Αφάντου με τη βοήθεια πολλών συμπατριωτών μας που έζησαν και πέρασαν μεγάλο μέρος της ζωής τους στη πόλη της Γκούμμερσμαχ, υλοποιήσαμε και ολοκληρώσαμε την ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ των ΔΥΟ ΠΟΛΕΩΝ .

 Καταρτίσθηκε πρόγραμμα εκδηλώσεων από 11 έως 18 Οκτωβρίου 2001 και η επίσημη τελετή αδελφοποίησης έλαβε χώρα στη κεντρική πλατεία της πόλης μας και σε κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων υπογράφηκε η σχετική πράξη από τον Δήμαρχο Αφάντου κ. Σταυρή και την Αντιδήμαρχο της πόλης Γκούμμερσμπαχ κ. Rita Sackmann επικεφαλής της αντιπροσωπίας όλων των παρατάξεων του ΔΣ της Γκούμμερσμπαχ, ομάδας παραδοσιακών χορών, μουσικών και προσκόπων καθώς και εκπροσώπων κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων. Στις 13 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Δημάρχων με τους  εκπρόσωπους των φορέων των δύο Δήμων στο ξενοδοχείο AFANDOU BEACH με θέμα « Προοπτικές συνεργασίας των δύο Πόλεων» και αποφασίστηκε ομόφωνα * η στενότερη ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο πόλεων στους τομείς της νεολαίας, ( ανταλλαγές σε ετήσια βάση στα πλαίσια του προγράμματος REVE), * η προώθηση των θεμάτων εκπαίδευσης, πρόνοιας, πολιτιστικής κληρονομιάς, αθλητισμού, * η θέσπιση υποτροφιών γερμανικής και ελληνικής γλώσσας,  * η γνωριμία της πολιτιστικής κληρονομίας και γλώσσας μέσα από τις δημοτικές κατασκηνώσεις, * η συνεργασία με τους ξενοδόχους και επιχειρηματιές για την προβολή και διαφήμιση της περιοχής Αφάντου, * η μεταφορά τεχνογνωσίας δημοτικών έργων και η προώθηση εμπειριών στα θέματα περιβαλλοντικής έρευνας –προστασίας και οργάνωσης

 Επίσης οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολιτιστικές –καλλιτεχνικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, τη θεατρική παράσταση με το έργο «Ειρήνη» του Αριστοφάνη που παρουσίασαν τα παιδιά του θεατρικού εργαστηρίου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου μας, την έκθεση φωτογραφίας με στιγμιότυπα από τη ζωή των συμπατριωτών μας στη Γκούμμερσμπαχ, το μεγάλο εσπερινό της γιορτής του Ευαγγελιστή Λουκά, πολιούχου της πόλης μας  και την ομιλία της κ. Μαρίας Dietzel– Παπακυριακού καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Εσσεν Γερμανίας Dr Γεροντολογίας με θέμα την μετανάστευση χθές και σήμερα.

  Η αδελφοποίηση των δύο πόλεων είναι γεγονός ότι έκαμε στενότερη τη συνεργασία των δύο πόλεων στο πολιτιστικό τομέα με ανταλλαγές νέων που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος REVE.  Σημαντική όμως ήταν και η βοήθεια στο τουριστικό τομέα . Οι συμπατριώτες μoυ που διακρίνονται για τη δημιουργικότητα, εγκαρδιότητα και τον αυθορμητισμό τους  και προπάντων τα  φιλόξενα αισθήματά τους διατήρησαν τις καλές οικογενειακές σχέσεις και φιλίες που δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1960. Πολλές μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και διαμερίσματα στ’Αφάντου δέχονται κάθε χρόνο πολλές επισκέψεις φιλικών οικογενειών. Άλλωστε η πόλη μας έχει γίνει γνωστή ως « η μικρή Γκούμμερμπαχ» σε ολόκληρη τη Γερμανία

Είκοσι χρόνια μετά, σε μιά δύσκολη περίοδο όχι μόνο για τη πατρίδα μας αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, αναπολώ τις αξέχαστες στιγμές που ζήσαμε με τους εκλεκτούς εκπροσώπους της πόλης αυτής αλλά και της θερμής φιλοξενίας που μας επιφύλασσαν κάθε φορά που επισκεπτόμασταν τη πόλη της Γκούμμερσμπαχ . Με ιδιαίτερη χαρά, τα τελευταία χρόνια, πληροφορούμαι από εκπροσώπους διαφόρων φορέων του εναίου πλέον Δήμου Ρόδου ότι η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πόλεις συνεχίζεται στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ( που φέτος γιορτάζονται τα 40 χρόνια της ένταξης της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια) με ανταλλαγές νέων και επισκέψεις εκπροσώπων του Δήμου και των πολιτιστικών συλλόγων του.  

 Υ.Γ Το κείμενο αυτό εστάλη και στην ομάδα πρωτοβουλίας, που πρόκειται να προχωρήσουν στην έκδοση βιβλίου-αφιερώματος, όπως πληροφορήθηκα από τον αγαπητό συματριώτης κ. Γεώργιο Νικολή,  κοινωνικό λειτουργό,.

                                            ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΜΜ.ΣΤΑΥΡΗΣ

                                                               ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 

 

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...