Αδέσποτα Καρπάθου, οι ταλαιπωρημένοι πρεσβευτές του νησιού, γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Αδέσποτα Καρπάθου, οι ταλαιπωρημένοι πρεσβευτές του νησιού

Σε ένα πρόσφατο συντομότατο ταξίδι στην Κάρπαθο βρήκα στο κατώφλι του σπιτιού μου ένα καινούριο μικρό φίλο. Ήταν ένα τρομοκρατημένο αδέσποτο κουλούκι. Πεινασμένο και διψασμένο εμφανιζόταν σαν κομήτης, άρπαγε μια μπουκιά από το πιατάκι, έπινε νερό σα γλάρος, όμως μόλις μύριζε άνθρωπο ηλεκτριζόταν, ανατρίχιαζε και εξαφανιζόταν στα γύρω βουνά.

Πολλές φορές προσπάθησα να το πιάσω, όμως αυτό στάθηκε αδύνατο! Και δεν ήταν μονάχα ο μικρός φοβισμένος, μα τόσο ευγενικός φίλος ακόμη 6-7 νεαρές γατούλες έκοβαν βόλτες στα στενά της γειτονιάς του χωριού μου, στις Μενετές.

Γιατί καταπιάνομαι ξανά μ’αυτό το θέμα; Μα ένα από τα θέματα της επικαιρότητας του νησιού είναι η υπόθεση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Μπορεί να μην έχουν λαλιά, να μη διαθέτουν πορτοφόλι και να μη ψηφίζουν, όμως και από τη συμπεριφορά μας προς αυτά κρίνεται το σύνολο του πολιτισμού μας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μόνο τους τελευταίους 12 μήνες η φιλόζωη κα Jose van Rossum, αρκετοί ξένοι και λιγοστοί ντόπιοι εθελοντές, μάζεψαν δεκάδες κουτάβια από τους δρόμους της Καρπάθου. Η δράση τους δεν περιορίζεται μόνο στη φροντίδα, αφού μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 60 ανάδοχες οικογένειες στην κεντρική Ευρώπη, κυρίως στην Ολλανδία, που υιοθέτησαν από ένα μικρό αδέσποτο της Καρπάθου.

Οι εθελοντές του νησιού μέχρι και σήμερα δεν έχουν απολύτως καμιά βοήθεια από τον Δήμο ή άλλο φορέα του νησιού! Να επαναλάβουμε ότι σύμφωνα με τον νόμο είναι ο υπεύθυνος για τα αδέσποτα ζώα.

Τι έχει συμβεί τον τελευταίο καιρό; από τη μια υπάρχει καθυστέρηση στην εκτέλεση του διαγωνισμού από το Δήμο Καρπάθου με θέμα την «Ανάθεση σε ιδιώτη κτηνίατρο της φροντίδας αδέσποτων ζώων συντροφιάς (περισσυλλογή, μεταφορά, κτηνιατρικός έλεγχος, εμβολιασμός, αποπαρασίτωση, σήμανση κλπ)».

Ο διαγωνισμός αφορά τη φροντίδα περίπου 120 αδέσποτων ζώων (90 γάτες και 30 σκύλους) και ο χρόνος εκτέλεσης υπηρεσιών ορίζεται ως το τέλος του 2017, ενώ το σύνολο των χρημάτων, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, φτάνει τα 19.716 ευρώ.

Πρώτος ο Δήμαρχος Καρπάθου, κ. Ηλίας Λάμπρος, έδωσε τις απαντήσεις του στο ζήτημα των αδέσποτων:

“Είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό, όχι μόνο γιατί αγανακτούν οι φιλόζωοι για ορισμένες συμπεριφορές ανεγκέφαλων συμπατριωτών μας, που αφορούν όχι μόνο τα δεσποζόμενα ζώα, σκύλους και γάτες, αλλά και τα υπόλοιπα ζώα.

Εγώ θα χαρακτήριζα τέτοιες συμπεριφορές ανεπίτρεπτες, εμείς λοιπόν τι κάναμε, πάντα με τη βοήθεια και την προτροπή του νεοσύστατου συλλόγου, βάλαμε στον προυπολογισμό ένα ποσό, 20.000 ευρώ για φροντίδα, στείρωση και ταυτότητα με τσιπάκι. Έπειτα τα ζωάκια, σκυλιά και γάτες, να επιστρέψουν στο περιβάλλον όπου μαζεύτηκαν. Αν τυχόν υπάρξει πρόταση για υιοθεσία κάποιου ζώου θα προχωρήσουμε τη διαδικασία.

Ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία για μας. Στην πορεία έγινε κάποια ένσταση που αφορούσε την προθεσμία λόγω των αργιών του Πάσχα και έτσι θα επαναλάβουμε τον διαγωνισμό. Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι σε αυτό τον διαγωνισμό εμπλεκόταν στη σύσταση της μελέτης υπάλληλος του Δήμου, ο κ. Λαχανάς, ο οποίος έχει θυγατέρα κτηνίατρο και όταν αντιληφθήκαμε ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα, απηλάχθηκε από τον οποιοδήποτε ρόλο στο διαγωνισμό”.

Εκτός από την υπόθεση του διαγωνισμού από το Δήμο του νησιού, ακόμη μια ιστορία αναστάτωσε τους φιλόζωους. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο ένας εθελοντής (έμπειρος Ιταλός κτηνίατρος), έφθασε στο νησί με σκοπό να προσφέρει τις υπηρεσίες του για να φροντίσει αδέσποτα ζώα στο χωριό Πυλές. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι πρόκειται για μια παλιά τακτική, όλα τα περασμένα καλοκαίρια πολλοί ήταν οι εθελοντές κτηνίατροι που ταξίδευαν στην Κάρπαθο και φρόντισαν αρκετά αδέσποτα του νησιού.

Όμως η φετινή διαδικασία ακυρώθηκε μετά από παρέμβαση ντόπιου κτηνιάτρου, αφού τόσο ο χώρος που θα χρησιμοποιούσαν για χειρουργικές επεμβάσεις, όσο και η κτηνιατρική άδεια δεν αντιστοιχούσαν στις απαιτήσεις των ελληνικών νόμων.

Και οι δυο κτηνίατροι που έχουν ιατρείο στο νησί, σε συζητήσεις που έκανα ξεχωριστά μαζί τους, έβαλαν ως προτεραιότητα την νομιμότητα, σύμφωνα λοιπόν με τους δυο επαγγελματίες, δεν είναι δυνατόν να γίνονται κινήσεις που αντί να βοηθήσουν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ζώων.

Επίσης ένα ζήτημα που προτάσσουν είναι η φροντίδα των δεσποζόμενων ζώων και οι ευθύνες που έχουν οι ιδιοκτήτες τους. Οι ντόπιοι, σύμφωνα με τους κτηνίατρους, πρέπει να αποκτήσουν συνείδηση και να φροντίζουν με σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια τα κατοικίδια τους.

Ποια είναι η άποψη των εθελοντών, των ανθρώπων που εξακολουθούν να μαζεύουν αδέσποτα από τους δρόμους του νησιού;

Λυπούνται, απορούν και ταυτόχρονα ντρέπονται, μάλιστα κάποιοι από αυτούς μας θυμίζουν έναν παλιό εθελοντή, τον Άλφ, που αγωνίστηκε 17 χρόνια. Σε αριθμούς μόνο το 2015 η ομάδα του Άλφ φρόντισε και στείρωσε 400 αδέσποτα ζώα, ενώ για τον Δήμο Καρπάθου αυτός ο άνθρωπος ήταν αόρατος!

Με καθημερινές αναρτήσεις των εθελοντών στο facebook φανερώνεται το μέγεθος του προβλήματος.

Μα πόσα είναι τα αδέσποτα σκυλιά και γατιά της Καρπάθου; ποτέ δεν υπήρξε, ούτε υπάρχει κάποια επίσημη καταμέτρηση!

Κανείς δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει για την πιστή εφαρμογή των νόμων, ειδικά όταν αυτοί αφορούν ζητήματα υγείας, όμως σε τέτοιες περιπτώσεις δημιουργούνται ερωτηματικά, από αυτά που συχνά επαναλαμβάνει ο σοφός λαός και αφορούν “το νόμιμο και το ηθικό”.

Οι ηθικές αρχές, οι αξίες κάθε ανθρώπου, δεν μπαίνουν σε καλούπια και νομικά πλαίσια, πρόκειται για μια προσωπική υπόθεση και έχουν να κάνουν με τη ζωή του καθενός.

Ποιος λοιπόν ορίζεται ως φιλόζωος; Η απάντηση έρχεται μόνο μέσα από τις πράξεις, ας κοιτάξει ο καθένας τον καθρέφτη έπειτα ας απαντήσει για τον εαυτό του.

Στην περίπτωση των αδέσποτων ζώων της Καρπάθου έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να μάθουμε να τα αντιμετωπίζουμε μακριά από σπισιστικές συμπεριφορές.

Μάλιστα σε ένα τραπέζι καφενείου άκουσα ότι τα αδέσποτα ζώα πρέπει να είναι στους δρόμους, ειδικότερα οι γάτες πρέπει να μένουν πεινασμένες για να κυνηγάνε φίδια, διαφορετικά θα ανατραπεί η ισοροπία του περιβάλλοντος! Όσο για τους φιλόζωους κυνηγούς και τα σκυλιά τους δεν άκουσα κουβέντα.

Άραγε υπάρχει χειρότερο και πιο καταστροφικό πλάσμα από τον άνθρωπο;

Εκτός από την ουσία του θέματος, δηλαδή την παραμέληση των αδέσποτων με κύριο υπεύθυνο το Δήμο Καρπάθου, το ζήτημα έχει πολλαπλές διαστάσεις που έχουν να κάνουν με την παιδεία και την κουλτούρα των Καρπάθιων, έτσι καταλήγουμε στην θλιβερή εικόνα που δίνει το νησί στους ξένους επισκέπτες.

Κάποιοι τα κλωτσάνε και τα φτύνουν, άλλοι δεν ενδιαφέρονται για τα χτυπημένα, γεμάτα τσιμπούρια κουλούκια, ούτε νοιάζονται για τις μισότυφλες αρρωστημένες γάτες, μάλιστα ορισμένοι γελάνε και κοροϊδεύουν με εκείνους που ασχολούνται.

Το αποτέλεσμα αυτών των συμπεριφορών χαρακτηρίζει και βαθμολογεί το σύνολο του νησιού, είναι εικόνες που φανερώνουν μια ανώριμη κι απαίδευτη κοινωνία.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...