Αγγελος Ανανίας: Η Παιδεία είναι μία από τις προτεραιότητές της νέας περιφερειακής αρχής

«Η ρήξη με το παρελθόν είναι απαραίτητη… Δεν μπορείς στα πλαίσια της ευγένειας να μην αναδείξεις τα λάθη και τις συμπεριφορές που μας οδήγησαν σε δυσάρεστες καταστάσεις. Ο κόσμος θα συνηθίσει να ακούει την αλήθεια. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, να οδηγήσουμε μπροστά την Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου». Τα παραπάνω δηλώνει σε συνέντευξη του στη Γνώμη ο εντεταλμένος σύμβουλος  σε θέματα Παιδείας Άγγελος Ανανίας δίνοντας και αυτός με την σειρά του το στίγμα των προθέσεων της νέας περιφερειακής αρχής.
Ο κ. Άγγελος Ανανίας χαρακτηρίζει ως ιστορική την απόφαση να συμμετάσχει η παράταξη του στις περιφερειακές εκλογές και η πρόταση που του έγινε από τον Γιώργο Χατζημάκρο να συμμετέχει ως ιδιαίτερα τιμητική. Ο εντεταλμένος σύμβουλος μιλά για το αντικείμενο που έχει στην αρμοδιότητα του, το οποίο είναι σημαντικό: «Είμαι υπεύθυνος για την εφαρμογή της πολιτικής της νέας περιφερειακής αρχής στο τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και στο τμήμα Υποστήριξης της Εκπαίδευσης για τα Δωδεκάνησα και στο τμήμα Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης για τις Κυκλάδες. Στα θέματα των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι φανερή η εγκατάλειψη τόσο από την κεντρική διοίκηση όσο και από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας. Έχουμε αποφασίσει ότι αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί». Και προσθέτει: «Η Παιδεία είναι μία από τις προτεραιότητές μας και αυτό είναι ήδη φανερό».
Ο εντεταλμένος σύμβουλος αναφέρεται στη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη συμμετοχή στον έλεγχο των εκπαιδευτικών εκδρομών και φυσικά στα σεμινάρια για την κατάρτιση ανέργων, εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων. Τα σεμινάρια επιμόρφωσης πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το ΚΕΚ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ με το οποίο όπως λέει ο τομέας του έχει άριστη συνεργασία. Τα σεμινάρια βοηθούν στην μείωση της ανεργίας, στη διατήρηση μιας θέσης εργασίας αλλά και στην αλλαγή κατεύθυνσης σε ένα άτομο: «Η αναβάθμιση των προσόντων και η ενίσχυση των ικανοτήτων των κατοίκων των νησιών μας με νέες δεξιότητες είναι πολύ σημαντική για τη κατάκτηση  ή ακόμα και τη διατήρηση μιας θέσης εργασίας. Υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν είναι ευχαριστημένοι από τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Μέσα από τα προγράμματα, τους δίνεται η δυνατότητα να γνωρίζουν παραδοσιακά επαγγέλματα ή επαγγέλματα του πρωτογενή τομέα, που θα τους δώσουν μεγαλύτερη δυνατότητα έκφρασης, δημιουργίας και κατά συνέπεια μεγαλύτερες προοπτικές θετικής απόδοσης».
Τοποθετείται, τέλος σε μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του τομέα του, ο διαγωνισμός ζωγραφικής με μαθητές της περιοχής μας: «Τα κτήρια της Περιφέρειας, εσωτερικά είναι μουντά, άχρωμα χωρίς να αντανακλούν στο ελάχιστο την ομορφιά των νησιών μας. Θέλαμε να δώσουμε χρώμα και ευχάριστες εικόνες έτσι αποφασίσαμε να διακοσμηθούν όλα τα κτήρια με τη συμμετοχή των παιδιών μας.
Θεσπίστηκε λοιπόν ο διαγωνισμός «Ζωγραφίζω το Νησί μου» με στόχο όλα τα έργα των παιδιών που θα συμμετάσχουν να μετατραπούν σε αφίσες και με αυτές να διακοσμηθούν τα κτήρια της Περιφέρειας σε όλη της την έκταση».





1.    Από  το Κοινοτικό Συμβούλιο της Κρεμαστής, στο Περιφερειακό Συμβούλιο...Πως είναι αυτή η εμπειρία;
Η εμπειρία ακόμα διαμορφώνεται. Ο στόχος παραμένει ίδιος και στις δύο θητείες μου: προώθηση των θεμάτων που απασχολούν την περιοχή μέσω της βελτίωσης του τρόπου λειτουργίας και της  οργάνωσης  είτε του Δήμου Ρόδου είτε της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Θεωρώ ότι και η θέση μου είναι η ίδια: είμαι δίπλα στο Γιώργο Χατζημάρκο διεκδικώντας μια καλύτερη προοπτική, έναν διαφορετικό – καθαρό και διεκδικητικό – τρόπο επίλυσης των προβλημάτων.
Η θητεία μου στο συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κρεμαστής με βοήθησε να καταλάβω ότι τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών αντιμετωπίζονται καλύτερα μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο όπως αυτό της Περιφέρειας. Η απόφαση συμμετοχής της παράταξής μας στις περιφερειακές εκλογές θεωρώ ότι ήταν ιστορική. Η πρόταση που μου έγινε από τον σημερινό Περιφερειάρχη ήταν ιδιαίτερα τιμητική και έτσι δε δίστασα να αποφασίσω τη συμμετοχή μου. Προσπαθώ καθημερινά να δικαιώσω με την παρουσία μου όλους όσους με εμπιστεύτηκαν.
 
2. Είστε εντεταλμένος σύμβουλος στον Τομέα της Δια Βίου Μάθησης...Ποιο είναι ακριβώς το αντικείμενο; Με το ΚΕΚ Γεννηματάς ποια είναι η σχέση;
Είμαι υπεύθυνος για την εφαρμογή της πολιτικής της νέας περιφερειακής αρχής στο τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και στο τμήμα Υποστήριξης της Εκπαίδευσης για τα Δωδεκάνησα και στο τμήμα Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης για τις Κυκλάδες.
Σε λειτουργικό επίπεδο καλύπτουμε τις ανάγκες όλων των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλων των κέντρων συμβουλευτικής προσανατολισμού και διαφοροδιάγνωσης. Εδώ είναι φανερή η εγκατάλειψη τόσο από την κεντρική διοίκηση όσο και από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας. Έχουμε αποφασίσει ότι αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί. Η Παιδεία είναι μία από τις προτεραιότητές μας και αυτό είναι ήδη φανερό.
Η συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει ξεκινήσει με τη συνδιοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τις Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση. Συνεχίζουμε με προγραμματισμένα συνέδρια για το νέο έτος. Ανοίγουμε δρόμους… δημιουργούμε συνδέσεις ξεκινώντας από μηδενική βάση.
Συμμετέχουμε στον έλεγχο των εκπαιδευτικών εκδρομών των μαθητών είτε αυτές γίνονται με πρωτοβουλία των σχολείων τους είτε στα πλαίσια κάποιου ευρωπαϊκού προγράμματος συνεργασίας. Μπορούμε με τις κατάλληλες ενέργειες, να ενισχύσουμε τη διάθεση για συνεργασία των σχολείων της Περιφέρειάς μας με σχολεία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι θα έχουμε περισσότερα παιδιά που μας επισκέπτονται για να θαυμάσουν τη φυσική ομορφιά, τον πολιτισμό και την ιστορία των νησιών μας. Καλλιεργούμε μελλοντικούς πρεσβευτές του τόπου μας.
Η σημαντικότερη από τις αρμοδιότητες των τμημάτων Δια Βίου Μάθησης και στους δύο νομούς είναι αυτή της κατάρτισης ανέργων, εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων. Η μελέτη για τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς γίνεται με τη συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας, φορέων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και του Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς. Τα προγράμματα που αποφασίζουμε να υλοποιήσουμε, καταρτίζονται και υλοποιούνται από το Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς. Η επίβλεψη της καλής εφαρμογής των προγραμμάτων γίνεται από τη Διεύθυνση και το Διοικητικό Συμβούλιο του Κ.Ε.Κ., με τους οποίους έχουμε εξαιρετική συνεργασία. Η ενημέρωση και η συνεννόηση είναι συνεχής κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του συνολικού έργου με στόχο το βέλτιστο αποτέλεσμα.

3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του τομέα σας; Τι σεμινάρια ετοιμάζετε;
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς συμμετέχουν σε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα κατάρτισης συνοδών φροντίδας ατόμων τρίτης ηλικίας. Η ενέργεια αφορά ηλικιωμένους από τη Γερμανία γι’ αυτό και οι καταρτιζόμενοι πρέπει να έχουν βασικές γνώσεις γερμανικών. Ο τουρισμός φροντίδας δίνει μια πολύ σημαντική προοπτική επέκτασης της τουριστική περιόδου έτσι η ενέργεια αυτή θα συνεχιστεί με νέες ομάδες ενδιαφερόμενων.
Οι θεματικές κατηγορίες των υπόλοιπων προγραμμάτων είναι οι εξής:

• ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ –ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
• ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
• ΕΣΤΙΑΣΗ
• ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
• ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
• ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
• ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
• ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
Τα προγράμματα έχουν ήδη ξεκινήσει με μεγάλη επιτυχία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση  www.katartisi-pnai.gr καθώς και από τα πολύ τακτικά πλέον δελτία τύπου του Κ.Ε.Κ.
Υλοποιούνται επίσης προγράμματα που ενώ δεν αφορούν επαγγελματική κατάρτιση, κρίνονται πολύ σημαντικά για το κοινωνικό σύνολο. Το πρώτο από αυτά είναι οι Πρώτες Βοήθειες στο Χώρο Εργασίας που θα συνεχιστεί λόγω μεγάλης ζήτησης. Θα κατευθυνθεί τις επόμενες περιόδους σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και σε προπονητές όλων των αθλημάτων. Σειρά θα πάρει ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός, συμπληρωματικός ως προς τον σχολικό, που θα ενημερώσει τους νέους μας για τις προοπτικές της αγοράς εργασίας όπως αυτή διαμορφώνεται.

4. Στο κτύπημα της ανεργίας πως μπορεί να βοηθήσει η δια Βίου Μάθηση;
Η αναβάθμιση των προσόντων και η ενίσχυση των ικανοτήτων των κατοίκων των νησιών μας με νέες δεξιότητες είναι πολύ σημαντική για τη κατάκτηση  ή ακόμα και τη διατήρηση μιας θέσης εργασίας. Η τεχνολογία εξελίσσεται, οι ανάγκες μεταβάλλονται, ο συντονισμός μας με το μεταβαλλόμενο περιβάλλον συνοψίζεται στον όρο Δια Βίου Μάθηση.
Γνωρίζουμε καθημερινά συμπολίτες μας που δεν είναι ευχαριστημένοι από τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Μέσα από τα προγράμματα, τους δίνεται η δυνατότητα να γνωρίζουν παραδοσιακά επαγγέλματα ή επαγγέλματα του πρωτογενή τομέα, που θα τους δώσουν μεγαλύτερη δυνατότητα έκφρασης, δημιουργίας και κατά συνέπεια μεγαλύτερες προοπτικές θετικής απόδοσης.

5. Προχωράτε σε ένα διαγωνισμό ζωγραφικής στα σχολεία της περιοχής...Τι ακριβώς θα γίνει;
Τα κτήρια της Περιφέρειας, εσωτερικά είναι μουντά, άχρωμα χωρίς να αντανακλούν στο ελάχιστο την ομορφιά των νησιών μας. Θέλαμε να δώσουμε χρώμα και ευχάριστες εικόνες έτσι αποφασίσαμε να διακοσμηθούν όλα τα κτήρια με τη συμμετοχή των παιδιών μας.
Θεσπίστηκε λοιπόν ο διαγωνισμός «Ζωγραφίζω το Νησί μου» με στόχο όλα τα έργα των παιδιών που θα συμμετάσχουν να μετατραπούν σε αφίσες και με αυτές να διακοσμηθούν τα κτήρια της Περιφέρειας σε όλη της την έκταση.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε παιδιά της ε΄ και στ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων όλης της Περιφέρειας. Για να δώσουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσφέρουμε στα τρία καλύτερα έργα από ένα φορητό υπολογιστή. Τα έργα θα κρίνει πενταμελής επιτροπή από εκπαιδευτικούς με πρόεδρο την πρόεδρο του συλλόγου εικαστικών Δωδεκανήσου. Οι αφίσες θα εκτεθούν, πριν τον στολισμό, στο «Νεστορίδειο Μέλαθρον» για να έχουμε την ευκαιρία να τις θαυμάσουμε.

6. Θα θέλαμε να μας πείτε πως βλέπετε μέχρι σήμερα την λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου...

Προσαρμοζόμαστε στις διαδικασίες και πιστεύω ότι η μεγάλη ανανέωση που είναι αποτέλεσμα της προτίμησης των συμπολιτών μας θα φέρει σύντομα θετικά αποτελέσματα. Ήδη ο χρόνος που σπαταλάμε σε ανούσιες αντεγκλήσεις μειώνεται και έχουν αρχίσει να προωθούνται σημαντικά θέματα, χαρακτηριστικά της πολιτικής της νέας περιφερειακής αρχής.
Η ρήξη με το παρελθόν είναι απαραίτητη… Δεν μπορείς στα πλαίσια της ευγένειας να μην αναδείξεις τα λάθη και τις συμπεριφορές που μας οδήγησαν σε δυσάρεστες καταστάσεις. Ο κόσμος θα συνηθίσει να ακούει την αλήθεια. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, να οδηγήσουμε μπροστά την Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου. 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...