Αγανάκτηση του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου για τη "σύσταση" να περιοριστούν τα αντικαρκινικά φάρμακα υψηλού κόστους

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4 Μαΐου 2020

- Συνταγογράφηση φαρμάκων καρκινοπαθών

Με έκπληξη και αγανάκτηση διαβάσαμε στον τοπικό Τύπο την  ειδοποίηση προς το Ογκολογικό Τμήμα του νοσοκομείου της Ρόδου περί διαπίστωσης υπερβάσεων στις συνταγογραφήσεις  φαρμάκων θεραπείας καρκινοπαθών. Η ειδοποίηση έγινε με έγγραφο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος συνιστά περιορισμό των αντικαρκινικών φαρμάκων υψηλού κόστους στο ελάχιστο.  

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου εκπροσωπεί μια ηλικιακή ομάδα που αντιμετωπίζει πολύ συχνά προβλήματα υγείας. Για το λόγο αυτό έχουμε γνώση από πρώτο χέρι της κατάστασης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας. Γνωρίζουμε επίσης τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της πλειοψηφίας  των μελών μας. Είμαστε επομένως ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε ζητήματα υγείας, περίθαλψης κλπ.

Αναρωτιέται κάποιος πως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) που  εκπροσωπεί τους γιατρούς της χώρας συνιστά τον περιορισμό των φαρμάκων   μιας  ασθένειας όπως ο καρκίνος με βάση οικονομικά κριτήρια. Και λέγονται αυτά όταν στην Ελλάδα οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν κατά 32% συνολικά, ενώ οι κατά κεφαλήν δαπάνες για τη δημόσια υγεία μειώθηκαν κατά σχεδόν 43% μεταξύ 2009 και 2017. Μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μετατοπίστηκε το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης στους ασθενείς. Συστάσεις όπως αυτές του ΠΙΣ σημαίνουν ότι οι οικονομικά αδύναμοι ασθενείς, που δεν μπορούν να πληρώσουν τα πανάκριβα φάρμακα από την τσέπη τους, ουσιαστικά εγκαταλείπονται  στην τύχη τους και πολλοί απ’ αυτούς στο θάνατο.    

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ συμπαραστέκεται στο Σύλλογο Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου στον αγώνα του,  ο οποίος δεν μπορεί παρά να έχει στόχο ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτών.   

Ζητάμε να πάρει θέση στο θέμα αυτό ο Περιφερειάρχης, οι βουλευτές του νομού και ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου.

 

Για το ΔΣ

 

Η Πρόεδρος                                                              Ο Γεν. Γραμματέας

 

Γεωργία Φαρμακίδου – Ανδρουλιδάκη                                        Π. Παπαθεοδώρου          

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...