Έφτασε η ώρα της Σύμης - Η ομιλία του Πανορμίτη Μοσκιού στο Χωριό της Σύμης

OΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟΤΟΥ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ ΜΟΣΚΙΟΥ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ

Υποψήφιος Δήμαρχος Σύμης ΠανορμίτηςΜοσκιού
«ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΥΜΗ – ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
16-05-2014

Σήμερα(χθες) πραγματοποιήθηκε η κεντρική προεκλογική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Σύμης ΠανορμίτηΜοσκιού στο Χωριό Σύμης. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Χωριού. Η παρουσία του ΠανορμίτηΜοσκιού και των υποψηφίων συμβούλων του ήταν εξαιρετικά δυναμική. Την εκδήλωση άνοιξε η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ουρανία Μιχελλή και μετά πήραν το λόγο οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που ανέλυσαν διάφορες θεματικές ενότητες. Πρώτος ο Διασυνός Γεώργιος που έκανε ανασκόπηση στο παρελθόν, ακολούθησε ο Εμμανουήλ Κυπριώτης με θέματα υγεία-ανεργία, ο Παντελής Τσαβαρής με θέμα το μέλλον της νεολαίας, ο Αναστάσιος Στεφάνου με θέμα αθλητισμός-πολιτισμός, ο Μιχαήλ Καστρουνής με θέμα ύδρευση-αποχέτευση και τέλος ο Ηλίας Τσαβαρής με θέμα πρωτογενή τομέα-ανακύκλωση-εθελοντισμός. Οι μεστές ομιλίες των συμβούλων, στην πλειοψηφία τους νέοι, εξέπληξαν θετικά το κοινό, καθώς έδειξαν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Ο ΠανορμίτηςΜοσκιού πήρε τον λόγο στο τέλος και καυτηρίασε έντονα τα πεπραγμένα του κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα,τα οποία ανέλυσε διεξοδικά, πλήρως και ανά θεματική ενότητα, προτείνοντας ταυτόχρονα υλοποιήσιμες λύσεις. Η ανταπόκριση του κόσμου υπέδειξε αδιαμφισβήτητα τη μεγάλη δυναμική του συνδυασμού. Ήταν απλά μία παράσταση νίκης.«ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΥΜΗ – ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ».

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Φίλες και φίλοι,

Έφτασε η ώρα της Σύμης.

Την Κυριακή ψηφίζουμε για ν’ αλλάξει πορεία ο τόπος μας, ν’ αλλάξει εικόνα η Σύμη μας και να επιστρέψει στην πρόοδο, την ανάπτυξη και την πρωτοπορία.

Την Κυριακή ψηφίζουμε και βάζουμε τέλος στην ανευθυνότητα και την ανικανότητα της απερχόμενης δημοτικής αρχής.

Βάζουμε τέλος στο παλιοκομματικό μοντέλο διακυβέρνησης του τόπου μας που στηρίζεται, στον εκβιασμό, στον εκφοβισμό, στις απειλές, στις προσωπικές προσβολές και στις ύβρεις.

Βάζουμε τέλος στην έπαρση, στην απαξίωση,σ την περιφρόνηση, στην αλαζονεία, στην αδιαφάνεια, στην αναξιοκρατία, στα προνόμια και στις καρέκλες που κάποιοι νομίζουν ότι αποτελούν ιδιοκτησία τους.

Όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες.

Η Σύμη που γεννηθήκαμε, η Σύμη που μεγαλώνουμε, το νησί που είναι το σπίτι μας και το σπίτι των παιδιών μας αξίζει καλύτερα.

Την Κυριακή ψηφίζουμε και βγαίνουμε από το αδιέξοδο της απραξίας και του ρουσφετιού που χρόνια υπονομεύει το νησί μας, και βαδίζουμε προς το μέλλον, υπεύθυνα και ειλικρινά.


Φίλες και φίλοι,

Εδώ και μήνες ο κ. Παπακαλοδούκας ακολουθεί τη γνωστή τακτική του να αποφεύγει οποιαδήποτε δημόσια αντιπαράθεση.

Δεν είχε καν την ευπρέπεια να ανακοινώσει την κάθοδό του στις δημοτικές εκλογές πριν από την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των συνδιασμών.

Νόμιζε ότι θα έπιανε πάλι το ίδιο κόλπο όπως πριν από 4 χρόνια και ότι με υπόγειες κινήσεις και εκβιασμούς θα κατάφερνε να είναι και πάλι ο μοναδικός υποψήφιος.

Δεν του κάναμε όμως τη χάρη.

Είμαστε όλοι εδώ σήμερα και του το φωνάζουμε να το ακούσει!

ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ κ. Παπακαλοδούκα.

Ο Δήμος ανήκει σε όλους τους πολίτες και όχι μόνο στους οπαδούς και τους φίλους σας.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν αποτελούν σύστημα συλλογής ψηφοφόρων κατά τη διάρκεια των εκλογών, ούτε είναι απλοί ακόλουθοι στις συνεδριάσεις των συμβουλίων.

Η συμμετοχή στα κοινά δεν αποτελεί βιοποριστική απασχόληση.

Η δημοτική αρχή δεν είναι επάγγελμα κ. Παπακαλοδούκα, είναι αξίωμα.


Φίλες και φίλοι,

Όσο κι αν προσπαθούν οι κυρίες  και οι κύριοι της απερχόμενης δημοτικής αρχής να αποκρύψουν τα προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά στο νησί μας, δεν τα κατάφεραν.

Μας παρουσιάζουν έργα που έγιναν πριν 8 χρόνια ως νέα, λες και οι συμπατριώτες μας είναι χαμηλού νοητικού επιπέδου και δεν θα το καταλάβουν.

Προσπαθούν να οικειοποιηθούν πολιτικά έργα του ΕΣΠΑ που εκτελούν ή έχουν εκτελέσει στο νησί μας άλλοι φορείς και όχι ο Δήμος της Σύμης.

Έχουν βγει στη γύρα και βγάζουν φωτογραφίες για να μας δείξουν πόσο όμορφη είναι η Σύμη.

Το ξέρουμε ό,τι ζούμε στο ομορφότερο νησί του κοσμου κ. Παπακαλοδούκα.

Άλλο όμως οι ομορφιές του τόπου μας, και εντελώς άλλο οι ασχήμιες οι δικιές σας και της απερχόμενης δημοτικής σας αρχής, οι οποίες δυσφημούν και γελοιοποιούν το νησί μας.


Πάρτε τον ΧΥΤΑ για παράδειγμα.

Παραλάβατε ένα σημαντικό έργο υποδομής που κόστισε σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ και μέσα σ’ ένα χρόνο καταφέρατε να το απαξιώσετε.

Το άθλιο θέαμα μου παρουσιάζει σήμερα ο ΧΥΤΑ δυσφημεί τον τόπο μας και μας ντροπιάζει όλους, και γι’ αυτό φέρετε ακέραια την ευθύνη εσείς κ. Παπακαλοδούκα.

Δεν είναι όμως μόνο η δυσφήμιση του νησιού μας.

Η ανικανότητα της απερχόμενης δημοτικής αρχής να τηρήσει τους όρους λειτουργίας του έργου, υποβαθμίζει το περιβάλλον, υπονομεύει την υγεία μας, ενώ ο Δήμος απειλείται με διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος.


Ως νέα δημοτική αρχή θα φροντίσουμε:

-    Να επανέλθει το έργο στην αρχική κατάσταση λειτουργίας του και να επιτελέσει το ρόλο του.

-    Να τηρούνται ευλαβικά όλοι οι περιβαλλοντολογικοί όροι λειτουργίας.

-    Να ασκηθούν πιέσεις για να ληφθεί η άδεια λειτουργίας.

-    Να κλείσει ο ΧΑΔΑ.

-    Να διαφημιστεί το νησί μας από τη σωστή λειτουργία ενός έργου φιλικού προς το περιβάλλον.


Φίλες και φίλοι,

Τα παραδείγματα κακοδιαχείρησης και σπατάλης της απερχόμενης δημοτικής αρχής είναι αμέτρητα.

Θυμάστε τις πλωτές προβλήτες που τις αφήσανε στα Κασαπιά για 2 χρόνια και μετά τις πετάξανε στην Αγία Ειρήνη στο Νημποριό για να μην τις βλέπουμε;

Η απερχόμενη δημοτική αρχή ξόδεψε 40 χιλιάδες ευρώ για να τις αγοράσει χωρίς να λάβει ποτέ άδεια να τις εγκαταστήσει στη θάλασσα.

Πέρασαν 4 χρόνια και η ανικανότητα τους να βρουν λύση έχει σαν αποτέλεσμα μια επένδυση του συμαϊκού λαού να κινδυνεύει με φθορά και ολοκληρωτική καταστροφή.

Η πολιτική της παράταξής μας είναι η πλήρης εκμετάλλευση των υποδομών του δήμου μας, και ως νέα δημοτική αρχή, θα φροντίσουμε ώστε:

-    Να συζητήσουμε με τις αρμόδιες αρχές εποικοδομητικά και όχι σε επίπεδο αντιπαράθεσης για την εύρεση κατάλληλης θέσης τοποθέτησης της προβλήτας, ώστε τα χρήματα των δημοτών να πιάσουν τόπο.

-    Να αποκατασταθούν οι σχέσεις του Δήμου με τις κρατικές υπηρεσίες: χρειαζόμαστε συνεργασία και όχι αντιπαλότητα και απομόνωση.


Να ήταν όμως μόνο οι προβλήτες και οι 40 χιλιάδες που σπαταλήθηκαν.

Τι να πούμε για τη μονάδα αφαλάτωσης με ανεμογεννήτρια για την εγκατάσταση της οποίας ο Δήμος πήρε δάνειο ενός εκατομμυρίου ευρώ;

Είδατε κανέναν από την απερχόμενη δημοτική αρχή να μιλάει για το συγκεκριμένο έργο που υποτίθεται ότι θα παρήγαγε το ένα τρίτο της ετήσιας ανάγκης του νησιού σε νερό; Γιατί άραγε;

Γιατί πολύ απλά η επένδυση κατασκευάστηκε και ξοφλήθηκε αλλά νερό δεν ήπιαμε, αφού δεν λειτούργησε ποτέ, μετά από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην εγκατάσταση πριν από 3 χρόνια.

Από τότε δεν έγινε καμία απολύτως ενέργεια για να αποκατασταθεί η λειτουργία της μονάδας.

Παρ’ όλ’ αυτά όμως, ακόμα και σήμερα έχουμε κωδικούς στον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΣ ύψους 90 χιλιάδων ευρώ για την αφαλάτωση με την ανεμογεννήτρια.

Για μας, ως νέα δημοτική αρχή, υπάρχει συγκεκριμένη προσέγγιση στην επίλυση του θέματος:

-    Να κληθεί ο προμηθευτής να επισκευάσει με ίδιες δαπάνες την εγκατάσταση.

-    Εφόσον αυτός αρνηθεί, τότε να διερευνηθεί τυχόν νομική εμπλοκή με τον προμηθευτή ώστε να υποχρεωθεί να την επισκευάσει και να την λειτουργήσει.

-    Είναι επιτακτική ανάγκη η επένδυση του συμιακού πολίτη να αποσβέσει την αξία της και όχι να πληρώνουμε άσκοπα εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια.


Φίλες και φίλοι,

Η απερχόμενη δημοτική αρχή, έχει υποπέσει σε συνεχείς παράτυπες και παράνομες συμπεριφορές προς του δημότες της.

Η αντικοινωνική συμπεριφορά της με παράνομες και καταχρηστικές αποφάσεις είναι συνεχής.

Πάρτε για παράδειγμα τις παράνομες χρεώσεις που μας επέβαλε πέρσι η ΔΕΥΑΣ, όταν μας υποχρέωσε σε ελάχιστη χρέωση 20 Ευρώ.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων από τους δημότες, Δήμος και ΔΕΥΑΣ υποχρεώθηκαν σε αλλαγή πλεύσης, μείωσαν την ελάχιστη χρέωση από τα 20 στα 5 ευρώ και αποφάσισαν να επιστρέψουν στους δημότες όσα χρήματα κακώς παρακράτησαν.

Η μείωση των τιμών της ΔΕΥΑΣ δεν διαφημίστηκε από την απερχόμενη δημοτική αρχή, καθώς προήλθε από πίεση των πολιτών και όχι από αυτεπάγγελτη διορθωτική ενέργεια.

Ως νέα δημοτική αρχή οφείλουμε:

-    Να επανεξετάσουμε την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας.

-    Να καταργήσουμε παράνομα και καταχρηστικά τέλη.

-    Να υλοποιήσουμε πενταετές επενδυτικό πλάνο με έργα υποδομής.

-    Να κάνουμε βιώσιμη τη ΔΕΥΑΣ προς όφελος των δημοτών και των εργαζομένων της.



Φίλες και φίλοι,

Το πολυδιαφημισμένο γήπεδο ποδοσφαίρου στο Πέδι είναι ένα ακόμα παράδειγμα αποτυχημένων χειρισμών που θα κληρονομήσουμε από τον απερχόμενο δήμαρχο.

Μας είπαν ότι αποζημιώθηκαν οι ιδιοκτήτες. ΨΕΜΜΑΤΑ.

Μας είπαν ότι διατέθηκαν 180 χιλιάδες ευρώ για απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας. ΨΕΜΜΑΤΑ

Ο δήμος δανείστηκε 200 χιλιάδες ευρώ και μέρος των χρημάτων ήταν να διατεθούν για  την απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας.

Που πήγαν αυτά τα λεφτά κ. Παπακαλοδούκα;

Γιατί δεν πληρώθηκε ποτέ το ποσό των 46 χιλιάδων ευρώ που αντιστοιχούσε στην απαλλοτρίωση συγκεκριμένης ιδιοκτησίας στην περιοχή που καταλαμβάνει σήμερα το γήπεδο, με αποτέλεσμα να εκρεμεί αγωγή εναντίον του Δήμου;

Εδώ και χρόνια χρωστάτε 325 χιλιάδες ευρώ στον ανάδοχο που κατασκεύασε το έργο με αποτέλεσμα να σέρνεται για ακόμη μία φορά ο Δήμος μας στα δικαστήρια.

Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, η ανινανότητα και ανευθυνότητα της απερχόμενης δημοτικής αρχής έφτασε στο σημείο να κατασκευάσει και να λειτουργήσει παράνομα δίπλα στις κερκίδες του γηπέδου δήθεν «βιολογική» εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων με σοβαρότατο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ως εδώ όμως κ. Παπακαλοδούκα.

Την Κυριακή βάζουμε τελεία και παύλα στην ανικανότητά σας.

Είναι καιρός να υπάρξει διαφάνεια στη διαδικασία εκτέλεσης έργων και θέλουμε ο Δήμος μας να έχει στις συναλλαγές του με τους πολίτες το σοβαρό πρόσωπο που του αξίζει.

Ως νέα δημοτική αρχή θα φροντίσουμε ώστε:

-    Να εξεταστεί άμεσα το θέμα της δημόσιας υγείας στην περιοχή.

-    Να ελεγχθεί το έργο για αντίστοιχες περιπτώσεις οφειλών και να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την απαλλοτρίωση.

-    Να επιλύουμε και όχι να αποσιωπούμε τις οφειλές του Δήμου.


Φίλες και φίλοι,

Το πρόβλημα με τον δήθεν βιολογικό του Πεδιού είναι μόνο ένα μικρό κεφάλαιο στον φάκελο αποχέτευση που θα κληρονομήσουμε από τον απερχόμενο δήμαρχο.

12 χρόνια παλινωδίες χωρίς λύση.

12 χρόνια θητείας του κ. Παπακαλοδούκα και ακόμα να επιλυθεί το αποχετευτικό της Σύμης.

Θυμάστε τους περιβόητους «βιολογικούς 3ης γενιάς» που θα έλυναν το πρόβλημα;

Εκτός κι αν «3η γενιά»... εννοούσαν τα εγγόνια μας.

Χρησιμοποίησαν τα λεφτά μας μέσω της ΠΡΟΠΕΣ και του «τέλους» σύνδεσης στο «βιολογικό» για να δημιουργηθεί μια υποδομή χωρίς κανενός είδους μελέτη και χωρίς να ληφθεί καμία περιβαλλοντολογική έγκριση.

Πόσα σπατάλησαν δεν μας το είπαν ποτέ. Σίγουρα πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ.

Τη συνέχεια τη γνωρίζετε... τη βλέπετε και φυσικά τη μυρίζετε με μια απλή βόλτα στο Γυαλό!

Μετά την κατακραυγή και τις καταγγελίες πολιτών και υπηρεσιών, προσπάθησαν να μπαλώσουν όπως-όπως την κατάσταση επιλέγοντας μια «πατέντα» ιδιωτικής εταιρείας με κόστος άλλο 1 εκατομμύριο ευρώ.

Η «πατέντα» όχι μόνο δε λειτούργησε, αλλά δώσαμε 630 χιλιάδες ευρώ στον προμηθευτή για την παραλαβή υλικών χωρίς ποτέ να έρθει να τη θέσει σε λειτουργία και τελικά να εξαφανιστεί με τα λεφτά και μετά από 5 ολόκληρα χρόνια να κυρηχθεί έκπτωτος με απόφαση του απερχόμενου δημοτικού συμβουλίου.

Ποιοί και γιατί είχαν συμφέροντα να καθυστερήσει τόσο πολύ και παράνομα η έκπτωση του αναδόχου;

Τι περιμένατε κύριοι 5 χρόνια;

Πού είναι σήμερα τα μηχανήματα που τα πληρώσαμε 630 χιλιάδες ευρώ;

Εν τω μεταξύ, ο χώρος που είχαν στεγαστεί οι εγκαταστάσεις στο Γυαλό, εκμισθώθηκε και οι εγκαταστάσεις απαξιώθηκαν και απομακρύνθηκαν εντελώς από το Γυαλό.

Μετά το φιάσκο των δήθεν βιολογικών, και μέχρι και τώρα που μιλάμε, η απερχόμενη δημοτική αρχή κάνει συνεχείς προσπάθειες να συγκαλύψει τον χώρο και τον τρόπο διάθεσης των δήθεν «επεξεργασμένων» λυμάτων, με τους γνωστούς σωλήνες που όλοι τους έχουμε δει να ρίχνουν τα λύμματα κατευθείαν στη θάλασσα, σε διάφορα σημεία του νησιού.

Ο κίνδυνος για την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας είναι υπαρκτός και τεράστιος καθώς έχει μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας στο Πέδι, όπου η διάθεση απέχει 400 μέτρα από τις γεωτρήσεων των αφαλατώσεων στα Βαλανίδια.

Δεν μπορεί να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα σήμερα στη Σύμη τα οποία γελοιοποιούν το νησί μας.

Δεν μπορεί να κατασπαταλούνται εκατομμύρια ευρώ χωρίς κανένα απολύτως πρακτικό αποτέλεσμα και να μην λογοδοτούν οι υπεύθυνοι.

Αρκετά πια!

Την Κυριακή βάζουμε τέλος στην ανευθυνότητα, τον ερασιτεχνισμό και την ανικανότητα της απερχόμενης δημοτικής αρχής.

Ως νέα δημοτική αρχή, θα φροντίσουμε ώστε:

-    Να επισπευστούν οι διαδικασίες εκπόνησης των μελετών συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και απόρριψης λυμάτων που είναι σε εξέλιξη.

-    Να αποτελματωθούν οι εγκρίσεις που εκκρεμούν.

-    Να γίνει χρήση πόρων ΕΣΠΑ χωρίς να απολεστούν λόγω καθυστερήσεων τα σχετικά κονδύλια.

-    Να πάψει η δυσφήμιση του νησιού μας και να προσελκυστούν επενδύσεις με μια σοβαρή υποδομή αποχέτευσης που πρέπει να παρέχει ένας Δήμος.

-    Να σταματήσουν τα προβλήματα υγείας του πληθυσμού.

-    Και να επιλυθεί επιτέλους ένα χρόνιο πρόβλημα.

Είχε μάλιστα το θράσσος ο απερχόμενος κ. Παπακαλοδούκας να μας κατηγορήσει ότι κάνουμε κακό στον τουρισμό με το να αναδεικνύουμε τα κακώς κείμενα της διακυβέρνησής του και να βρίσκουμε λύσεις.

Ο νόμος της σιωπής που θέλετε να επιβάλλετε σε μια φωνή λαού που αντιδρά, δεν θα περάσει κύριοι και κυρίες της απερχόμενης δημοτικής αρχής.

Είστε οι τουρίστες της πολιτικής και η διαμονή σας στο ξενοδοχείο του Δήμου Σύμης λήγει την Κυριακή το βράδυ!


Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, ο Δήμος μας έχει ανάγκη από ανθρώπους που επιθυμούν να προσφέρουν πραγματικά.

Χωρίς ανταποδόσεις και χωρίς απώτερους σκοπούς ή άλλες φιλοδοξίες.

Το πρόγραμμά μας είναι δημιούργημα της Συμιακής κοινωνίας που αγωνιά για ένα καλύτερο αύριο, που αναζητά αλλαγή πολιτικής στην πράξη, που έχει βαρεθεί τα προεκλογικά σλόγκαν και τις υπερβολές, και που οραματίζεται μαζί μας μια δίκαιη, αξιοκρατική, και καλύτερη Σύμη.

Έχουμε ανάγκη από ένα Δήμο που παίρνει πρωτοβουλίες για την παραγωγική ανασυγκρότηση του νησιού μας, με μέτρα για την απασχόληση, την καταπολέμηση της ανεργίας που μαστίζει ολοένα και περισσότερες οικογένειες, και την προστασία και ανακούφιση των ασθενέστερων.

Έχουμε ανάγκη από ένα Δήμο με στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, χωρίς αποσπασματικές δράσεις, χωρίς μυστικοπάθεια, με ουσιαστικό διάλογο και σχεδιασμό.

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύσαμε την προγραμματική πρόταση της παράταξής μας  την οποία παρουσιάσαμε και αναλύσαμε διεξοδικά σε προηγούμενες εκδηλώσεις μας στη Σϋμη και στη Ρόδο.

Απόψε δεν θα σας κουράσω,και θα αναφέρω περιληπτικά τους κύριους άξονες του προγράμματός μας.


Η πρότασή μας για τη δημοτική διοίκηση περιλαμβάνει:

-    Ορισμό ποσοστού αντιμισθίας του αντιδημάρχου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν θα εισπράττεται, αλλά θα προορίζεται για κοινωνικούς σκοπούς.

-    Ουσιαστική συμμετοχή των αντιδημάρχων και όλων των δημοτικών συμβούλων στη διοίκηση του Δήμου με συγκεκριμένα καθήκοντα και αρμοδιότητες.

-    Σχεδιασμός πενταετίας με πλήρη αναδιοργάνωση και νοικοκύρεμα των εξόδων και γραπτή αιτιολόγηση κάθε απόφασης με διαφάνεια.

-    Συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες για κάθε θέμα και όχι στείρα αντιπαράθεση ή ρουσφέτι.

-    Αποσυμφόρηση του Δημαρχείου από τις υπηρεσίες ώστε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ Δημάρχου/Συμβουλίων και υπηρεσιών, με διακριτή και ανεξάρτητη λειτουργία.

-    Επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων.
 
Για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας προτίνουμε:

-    Καθαρισμό, ομαλή πρόσβαση και ανάδειξη όλων των αρχαιολογικών και παραδοσιακών χώρων, ιστορικών κτηρίων και θρησκευτικών μνημείων του νησιού μας.

-    Διεύρυνση της διάρκειας της τουριστικής περιόδου και μείωση της εποχικότητας, που θα δώσει δουλειά σε περισσότερες οικογένειες.

-    Αναβάθμιση των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών ώστε να προσελκύσουμε επισκέπτες υψηλού επιπέδου, να επιστρέψει ο Έλληνας τουρίστας και οι επισκέπτες που δεν είναι μέρος οργανωμένου σχήματος.

-    Συμφωνία Δήμου και επιχειρηματιών για μείωση των τελών παραχώρησης χρήσης κοινόχρηστων χώρων, με την προϋπόθεση να υπάρξει εκ μέρους τους μείωση τιμών στα αγαθά και τις υπηρεσίες.

-    Σύσταση Δημοτικού Οργανισμού Τουρισμού που θα καταρτίζει την τουριστική πολιτική της Σύμης και θα σχεδιάζει δράσεις για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του νησιού μας.

-    Λειτουργία δημοτικού τουριστικού περιπτέρου που θα προσφέρει πληροφόρηση και τουριστικό υλικό στους επισκέπτες.

-    Δημιουργία τουριστικού λογοτύπου και επαγγελματική προβολή του νησιού μας σε διεθνείς εκθέσης τουρισμού.

-    Πραγματική αναβάθμιση της ιστοσελίδας του Δήμου Σύμης για την πλήρη και συνεχή πληροφόρηση δημοτών και επισκεπτών.

-    Ενημέρωση και υποστήριξη των δημοτών για τουριστικά προγράμματα χρηματοδότησης.

-    Προβολή των τοπικών μας προϊόντων με ευθύνη του Δήμου, σύσταση ομάδων αγροτικών συνεταιρισμών, δημιουργία προϊόντων Π.Ο.Π., και προώθηση της τοπικής επιχειρηματικότητας.

-    Δημιουργία δημοτικών εργαστηρίων κεραμικής, αγιογραφίας, ζωγραφικής και εκμάθησης παραδοσιακών τεχνών.

-    Διερεύνηση εναλλακτικών τρόπων προσέγγισης του νησιού, όπως με υδροπλάνο και ελικόπτερο.

-    Υποστήριξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως θρησκευτικού, συνεδριακού, περιπατητικού, κλπ.

-    Δημιουργία παιδικών κατασκηνώσεων και σύγχρονου camping.

-    Αξιοποίηση και εξωραϊσμός των παραλιών του νησιού ώστε να γίνουν πιο εύκολα και πιο οικονομικά προσβάσιμες.

-    Προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων με οργανωμένη δράση και όχι ευχολόγια.


 
Για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα που συνεχίζει να ταλανίζει το νησί μας, η πρόταση μας περιλαμβάνει:

-    Απαίτηση να διανυκτερεύει πλοίο στη Σύμη χειμώνα-καλοκαίρι. Όσοι κερδίζουν από τη Σύμη το καλοκαίρι, έχουν υποχρέωση να εξυπηρετούν ουσιαστικά τη Σύμη και το χειμώνα.

-    Αξιολόγηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Δήμου και ΑΝΕΣ και δημόσια διαβούλευση για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής του Δήμου στο μετοχικό δυναμικό της πάλαι ποτέ εταιρείας «λαϊκής βάσης».

-    Σοβαρή συζήτηση, ουσιαστική συνεργασία αλλά και σημαντική πίεση προς το υπουργείο, την περιφέρεια και πάνω απ’ όλα τους πλοιοκτήτες, χωρίς αγκυλώσεις και ψευτοδιλλήματα με μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών και όχι μικροπολιτικών συμφερόντων.

-    Απαίτηση για εφαρμογή του νόμου σε όσα πλοία δηλώνουν ετήσια δρομολόγηση, αλλά μένουν δεμένα κάθε χειμώνα κρατώντας το νησί μας στην απομόνωση.


Για το μείζον ζήτημα της ύδρευσης προτίνουμε:

-    Ορθολογική μελέτη διαχείρισης των υδάτινων πόρων και αυτοματοποίηση της διανομής νερού για συνεχή και αποτελεσματική ύδρευση όλου του οικισμού.

-    Πλήρη εκμετάλλευση όλων των υπαρχόντων δεξαμενών νερού στο σύστημα διάθεσης/αποθήκευσης.

-    Αξιολόγηση, βελτίωση ή αντικατάσταση του υπάρχοντος δικτύου.

-    Καθαρισμός και αξιοποίηση των μικρών λιμνίσκων στις περιοχές Χαμές, Τσαγκριά, και Αγίων Αναργύρων.


Στον κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα, η πρότασή μας περιλαμβάνει:

-    Πλήρης συνεργασία του Δήμου με τη διεύθυνση του ιατρείου Σύμης ώστε να γίνονται συντονισμένες για την αναβάθμιση των ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους και επισκέπτες.

-    Σύσταση δημοτικού Γραφείου Εθελοντισμού, που θα οργανώνει τους εθελοντές που επιθυμούν να συνεργαστούν με το Δήμο σε τομείς όπως τουρισμός, πολιτισμός, καθαριότητα, προστασία του περιβάλλοντος, ενισχυτική διδασκαλία, εκμάθηση ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες, κλπ.

-    Στήριξη των κτηνοτρόφων για τη σύσταση τυροκομείων και σύγχρονων κτηνοτροφικών μονάδων.

-    Ίδρυση δημοτικού κοινωνικού παντοπωλείου για την υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη.

-    Σύσταση ηλεκτρονικών δημοτικών υπηρεσιών μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου όπου οι δημότες θα μπορούν να διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά πολλές από τις συναλλαγές τους με το Δήμο.

-    Επαναφορά του Φεστιβάλ Σύμης στην αρχική εθελοντική και πολυμορφική του υπόσταση, με την συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής που θα έχει ως κύριο μέλημα την οργάνωση ενός ποιοτικού φεστιβάλ που θα περιλαμβάνει όλα τα είδη.

-    Επανασύσταση του Ωδείου με πλήρη χρηματοδότηση και κατασκευή θεατρικής σκηνής στο Πολιτιστικό Κέντρο.

-    Δημιουργία δημοτικού θερινού κινηματογράφου.

-    Ουσιαστική (και οικονομική) υποστήριξη του ΑΟΣ και όλων των ανθρώπων που ασχολούνται με τον αθλητισμό (στίβος, μπάσκετ, ποδόσφαιρο), με σωστή ιεράρχηση των δημοτικών πόρων.

-    Ανακύκλωση προϊόντων με στόχο, πέραν της προστασίας του περιβάλλοντος, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


Όσον αφορά στις υπάρχουσες υποδομές, έχουμε ανάγκη από:

-    Ετήσιο πρόγραμμα συντήρησης όλων των υποδομών του Δήμου.

-    Σύνταξη τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού με βάση τις πραγματικές ανάγκες προμηθειών και έργων.

-    Έγκαιρη και πραγματική καταγραφή των απαιτούμενων εργασιών συντήρησης πριν τη σύνταξη προϋπολογισμού και συνακόλουθη οργάνωση εκτέλεσης ανά περιοχή/γειτονιά, αντί για ρουσφετολογική εκτέλεση έργων ατομικού ενδιαφέροντος, όπως συμβαίνει σήμερα.

-    Ειδική μέριμνα διαχείρισης του ΧΥΤΑ με εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο και δενδροφυτεύεσεις περιμετρικά για την πλήρη απομόνωση της εγκατάστασης.

-    Εξορθολογισμός της αποκομιδής σκουπιδιών και της επίλυσης του εργασιακού προβλήματος του απασχολούμενου προσωπικού στον κλάδο της καθαριότητας με την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία τοπικής εταιρείας από Συμιακούς που να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του Δήμου.

-    Πραγματική συνεργασία με τις λιμενικές αρχές για προσέλκυση περισσότερων τουριστικών σκαφών με την  αντικατάσταση πίλλαρ και εγκατάσταση αγκυροβολίου σκαφών.

-    Ενέργειες για βελτιστοποίηση και πιο φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον τοπικό σταθμό της ΔΕΗ, με ανανέωση εξοπλισμού, αντιθορυβικές διατάξεις και ασφάλεια.

-    Συντήρηση και αναβάθμιση του ελικοδρομίου.

-    Συντήρηση, αποτελεσματική σήμανση και σωστός φωτισμός των δρόμων από ειδικό συνεργείο που θα αντιμετωπίζει άμεσα τα προβλήματα στους δρόμους.


Η πρότασή μας περιλαμβάνει μια σειρά νέων έργων, όπως:

-    Διαπλάτυνση του λιμανιού σε όλο το τμήμα από το Ρολόι έως το ΝΟΣ και από το Πέταλο ως τα Κασαπιά με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

-    Άμεση εκπόνηση υδραυλικής μελέτης διασύνδεσης του Νημποριού και του Πεδιού στις τρέχουσες μελέτες αποχέτευσης και επεξεργασίας ακαθάρτων.

-    Μέριμνα για ύδρευση στην περιοχή Πέδι.

-    Κατασκευή δημοτικού φωτισμού, ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων στο Πέδι.

-    Εκπόνηση ολοκληρωμένης και όχι προεκλογικού τύπου μελέτης για τη αποσυμφόρηση του κεντρικού παραλιακού δρόμου του Γυαλού και τη διασύνδεση των οικισμών.

-    Κατασκευή ή επισκευή των μουράγιων σε όλες τις παραλίες με τα μπλόκα που υπάρχουν στη παραλία του Άη Γιώργη του Δησάλωνα και στο Πέταλο.

-    Συντήρηση και επισκευή των μονοπατιών σε Μύλους-Ποντικόκαστρο και Άη Φιλήμονα-Άη Μηλιανό.

-    Διεκδίκηση κονδυλίων μέσω του ΕΣΠΑ για τη διάνοιξη δρόμων: προς Βιγλή και Αρμάκια, από Ελικοδρόμιο προς Συκίδη, από Άη Φανούρη προς Αγία Ελικωνή, από Αγίους Αναργύρους προς Θεολόγο, από Θεολόγο προς Άη Φιλήμονα, από Χαμές προς το Σωτήρη το Μικρό, από Παναΐδι προς τον Σταυρό του Πολέμου, καθώς και ο δρόμος προς τον Άη Βασίλη.

-    Δημιουργία νόμιμων δασικών οδών πρόσβασης σε απομακρυσμένα μονύδρια και περιοχές.

-    Ολοκληρωμένο πρόγραμμα πυροπροστασίας που να επεκτείνεται σε όλους τους οικισμούς της Σύμης.

-    Υποστήριξη διοργάνωσης αγώνων Moto-Cross και διάθεση χώρου με δυνατότητα φιλοξενίας τέτοιου είδους αγωνιστικών εκδηλώσεων.

-    Κατασκευή νέας δεξαμενής νερού στην περιοχή Πότι, Τζέρες και Θεολόγο, με επέκταση του δυκτίου ύδρευσης στην περιοχή Τσαγκριά, Πότι και Χαμές.

-    Δημιουργία ζώνης προστασίας ψαρέματος με την εγκατάσταση τεχνητών χώρων αναπαραγωγής και προστασίας ψαριών για τον εμπλουτισμό των αλιευτικών αποθεμάτων.

-    Αξιοποίηση από το Δήμο του οικοπέδου του «ΣΟΦΟΚΛΗ».

-    Δημιουργία δημοτικού καταφύγιου ζώων σε εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών, με μόνιμο διαχειριστή και την απαραίτητη κτηνιατρική υποστήριξη για εξέταση, στείρωση, εμβολιασμό και αποπαρασίτωση των ζώων.


Φίλες και φίλοι,

Ο αγώνας που ξεκινήσαμε πριν από 3 μήνες, καταλήγει την Κυριακή.

Με τη δύναμη που μας δώσατε και συνεχίζεται να μας δίνεται, είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε το στόχο που θέσαμε για την ανασύνταξη του νησιού μας.

Ο απερχόμενος δήμαρχος και οι αυλικοί του συμβουλάτορες δεν το πίστεψαν ότι θα τολμούσε κανείς να τα βάλει μαζί τους.

Στην αρχή γελούσαν, μετά άρχισαν τις ειρωνίες, και όταν κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να μας σταματήσουν, ξεκίνησαν τις απειλές και τους εκβιασμούς.

Δεν σας φοβόμαστε κ. Παπακαλοδούκα!

Ο κόσμος δεν εκφοβίζεται και θα σας το βροντοφωνάξει την Κυριακή το βράδυ με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Μετά ακολούθησαν οι προσβολές και οι ύβρεις, αποκαλώντας τους υποψηφίους μας «αμόρφωτους» και «ανεπάγγελτους».

Είναι πραγματικά ειρωνικό ο «μορφωμένος» κ. Παπακαλοδούκας να αποκαλεί όλους εμάς αγράμματους.

Όσο για το τι επαγγέλεται ο καθένας, να σας θυμίσουμε κ. Παπακαλοδούκα ότι έχουμε ειδικό πρόγραμμα για όλους τους ανέργους  απ’ όπου κι αν προέρχονται, ακόμα και για... πρώην μορφωμένους Δημάρχους.

Μετά μας κατηγόρησαν ότι αν εκλεγούμε θα αρχίσουμε διώξεις εναντίον των πολιτικών μας αντιπάλων.

Δεν είμαστε όλοι σας κι εσάς κ. Παπακαλοδούκα, ούτε έχουμε σκοπό να διαχειριστούμε το Δήμο με τις δικές αποτυχημένες πρακτικές και συμπεριφορές.

Την Κυριακή ψηφίζουμε για να αλλάξουμε όχι εσάς και τη δημοτική σας αρχή ως πρόσωπα, αλλά για να αλλάξουμε την συμπεριφορά και την ουσία της πολιτικής σας που μας έφερε στα σημερινά αδιέξοδα.

Την Κυριακή ψηφίζουμε Σύμη, και η Σύμη μας χωράει όλους και μας χρειάζεται όλους!

Όλοι μαζί ενωμένοι θα προχωρήσουμε για να ανοικοδομήσουμε το νησί μας χωρίς διαχωριστικές γραμμές, και χωρίς να μας ενδιαφέρει ποιός μας ψήφισε και ποιός όχι.


Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Σας χρειαζόμαστε συνοδοιπόρους, συνταξιδιώτες στο όραμα για τη Σύμη που μας αξίζει.

Σας θέλουμε στην πρώτη γραμμή, με λόγο και φωνή, με κριτική και προτάσεις.

Μέσα από τακτικές Λαϊκές Συνελεύσεις που θα γίνουν θεσμός, θα μπορείτε να παρεμβαίνετε ουσιαστικά και δημοκρατικά σε ό,τι αφορά το νησί μας.

Με ουσιαστική ενημέρωση των δημοτών και με προτεραιότητα στις καθημερινές ανάγκες του κόσμου.


Φίλες και φίλοι,

Όπως είπε και ο Θουκυδίδης, «οι καιροί δεν περιμένουν».

Φτάνουν πια οι χαμένες ευκαιρίες.

Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε την τύχη της Σύμης στα χέρια μας, να αντιδράσουμε, να συγκρουστούμε, να βγούμε μπροστά.

Για μια Σύμη πρωτοπόρα και ζωντανή, μια Σύμη με ενεργούς και απαιτητικούς πολίτες, μια Σύμη δίπλα σε όποιον διεκδικεί ένα καλύτερο παρόν και οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον.

Είμαστε κομμάτι του απλού κόσμου που ελπίζει ακόμα.

Του προβληματισμένου κόσμου που αγωνιά για το μέλλον του, την εργασία του, την τύχη των παιδιών του.

Του κουρασμένου κόσμου της παλαιο-κομματικής γραμμής.

Του οργισμένου κόσμου του ξύλινου πολιτικού λόγου.

Του επαναστατημένου κόσμου που ανυπομονεί για το νέο που έρχεται.


Αγαπημένοι μου φίλοι,

Η Σύμη δεν είναι μόνο το σπίτι μας, δεν είναι μόνο το πάθος μας, δεν είναι μόνο η λατρεία μας, αλλά αποτελεί για όλους μας τρόπο ζωής και αξίζει να μας παροτρύνει και να μας παρασύρει στην αισιοδοξία και τη δημιουργία.

Αξίζουμε να ζούμε με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στον τόπο μας.

Αξίζουμε να περιφανευόμαστε για τον τόπο μας και να αναδείξουμε τις ομορφιές και τους ανθρώπους του.

Αξίζουμε μια νέα Δημοτική Αρχή, με άλλη νοοτροπία, άλλη κουλτούρα, άλλη συμπεριφορά.

Αξίζουμε μια νέα Δημοτική Αρχή που να σέβεται και να υπηρετεί όλους τους δημότες.

Αξίζουμε μια νέα Δημοτική Αρχή που να εμπνέει εμπιστοσύνη και να δώσει ελπίδα σε όλο τον κόσμο.


Αξίζουμε καλύτερα φίλοι μου.

Αξίζουμε ΠΟΛΥ καλύτερα.

ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ καλύτερα!


Γι’ αυτό και την Κυριακή,

Πάμε δυνατά

Πάμε όλοι μαζί

Μια οικογένεια

Μια αγκαλιά

Μια γροθιά

και


ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΥΜΗ


Να ‘στε όλοι καλά... καλό σας βράδυ!



 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...