Έργο του Φίλιππου Τσαλαχούρη στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου στη Βιέννη κορυφώνει συναυλία για τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Έργο του Φίλιππου Τσαλαχούρη στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου στη Βιέννη κορυφώνει συναυλία για τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

- Στις 12 Νοεμβρίου, στον κεντρικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου, η Ελληνική Πρεσβεία σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, διοργανώνουν συναυλία για να τιμηθεί η επέτειος των 200 Χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Παρούσα στη συναυλία θα είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου που θα βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία. Οι προσκλήσεις στους επισήμους έχουν ήδη σταλεί και όλοι αναμένουν το σημαντικό αυτό γεγονός.

Την συναυλία θα διευθύνει ο εξαιρετικός μαέστρος Αναστάσιος Στρίκος. Συμμετέχει η ιστορική Ορχήστρα MAV από την Βουδαπέστη. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα σχετικά με την Ελλάδα και την Επανάσταση όπως τα «Ερείπια των Αθηνών» του Μπετόβεν, η «Ελληνική Επανάσταση» του Μπερλιόζ κ.α. Συμπράττουν επίσης λυρικοί τραγουδιστές και χορωδία.

Η συναυλία θα κλείσει με την παρουσίαση του έργου του Φίλιππου Τσαλαχούρη «Ο Θάνατος του Λόρδου Βύρωνα», opus 107,  για μεγάλη ορχήστρα που γράφτηκε έπειτα από παραγγελία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για την επέτειο της Επανάστασης. Το έργο ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2019 και παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού και φυσικά την Κρατική Ορχήστρα. Οι κριτικές ήταν διθυραμβικές.

Είναι κάτι περισσότερο από τιμητικό για τον Φίλιππο Τσαλαχούρη να επιλεγεί το έργο του ως κορωνίδα σε ένα τόσο σημαντικό μουσικό γεγονός στην πρωτεύουσα της μουσικής, στη Βιέννη. Ο ίδιος δήλωσε πως είναι εξαιρετικά συγκινημένος αν και νιώθει συστολή που θα μοιραστεί τον χρόνο της συναυλίας με τον Μπετόβεν και τον Μπερλιόζ. «Ένας ακόμη λόγος που νιώθω αγωνία» λέει ο ίδιος «είναι η ευθύνη να αντιπροσωπεύσω μουσικά την χώρα μου ως σύγχρονος συνθέτης, ως εκπρόσωπος της δημιουργίας του 21ου αιώνα».

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...