Έξι ερωτήσεις για τον υποψήφιο Δήμαρχο Καρπάθου Μιχάλη Τσαμπουνιεράκη, του Μανώλη Δημελλά

Καπετανάκης – Νισύριος – Τσαμπουνιεράκης (με αλφαβητική σειρά) ποιος ή καλύτερα ποιά παράταξη θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των Καρπαθίων και θα βρεθεί μπροστά;

Είχα αρκετές απορίες, τόσο για το πρόγραμμα, όσο και για το τρόπο που θα δουλέψουν οι υπ. Δήμαρχοι με την ομάδα τους, έτσι αποφάσισα να στείλω από έξι ίδιες ερωτήσεις, στον κάθε  έναν υποψήφιο Δήμαρχο και μέσα από τις απαντήσεις τους να μπορεί ο Καρπάθιος ψηφοφόρος να ρίξει μια πιο ουσιαστική και βαθιά ματιά στον κάθε έναν από αυτούς. 

Οι ερωτήσεις είναι οι εξής:

  1. Ποιες είναι οι πρώτες τρεις προτεραιότητες αν αναλάβετε τον Δήμο του νησιού;
  2. Ποια η άποψη σας για το νέο λιμάνι και την κατασκευή του;
  3. Τι λέτε για το ΝΑΤΟ και την πιθανή Βάση στο αεροδρόμιο του Αφιάρτη;
  4. Ποια η θέση σας για τις σχολικές αίθουσες και το ζήτημα που προέκυψε;
  5. Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το μεγάλο προτέρημα που θα διακρίνει τη Δημαρχία σας;
  6. Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς είναι οι αόρατοι πρεσβευτές της Καρπάθου. Έχετε επεξεργαστεί τρόπους-μεθόδους για να βοηθήσετε τα ζώα και να αντιμετωπίσετε αυτό το θέμα που σύμφωνα με τον νόμο αποτελεί ευθύνη του κάθε Δήμου;

Σήμερα δημοσιεύουμε τις απαντήσεις του κ. Μιχάλη Τσαμπουνιεράκη, που πρώτος, αφού μελέτησε, μας έστειλε τις ολοκληρωμένες απαντήσεις του.

Ο λόγος λοιπόν σε κείνον:

1.Κύριε Μιχάλη Τσαμπουνιεράκη ποιες είναι οι πρώτες τρεις προτεραιότητες αν αναλάβετε τον Δήμο του νησιού;

Όραμα μας είναι να δίνουμε λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών μας, να πάμε μπροστά την Κάρπαθο και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα σύγχρονο – καθαρό – λειτουργικό – όμορφο νησί. Με σχέδιο, όραμα, καινοτομίες και κυρίως με διαφάνεια.  Η καθαριότητα, η γενική εικόνα του νησιού, των δρόμων, των πλατειών, των πεζοδρομίων, το συγκοινωνιακό, το κυκλοφοριακό, η κατάσταση των σχολείων, η τοπική ανάπτυξη και η ανεργία, η οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου μας, οι παιδικοί σταθμοί, ο πολιτισμός, είναι οι προτεραιότητες μας. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Δημιουργώντας νέες υπηρεσίες στον τομέα της τεχνολογίας, θα διευκολύνουμε και θα εξυπηρετούμε καθημερινά κάθε αίτημα του πολίτη, ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος. Απλά και άμεσα θα επικοινωνεί ο πολίτης μαζί μας και εμείς θα απαντάμε αμέσως με έργα. 

Σκοπός μας δεν είναι μόνο η σωστή και αποτελεσματική διαχείριση των υπηρεσιών του Δήμου αλλά και η τοπική ανάπτυξη.  Θα επενδύσουμε στους ανθρώπους του Δήμου μας και θα τους βοηθήσουμε να κατακτήσουν το όραμα τους, αλλά και να διατηρήσουν ή και να επεκτείνουν την επιχειρηματικότητά τους. Από την πρώτη μέρα, όλοι, αιρετοί και υπάλληλοι, συνεργάζονται για την υλοποίηση των στόχων μας. Η μηχανή του Δήμου, πρέπει να ξαναπάρει μπροστά, γιατί χωρίς δυνατή διοικητική και τεχνική μηχανή, δεν μπορεί να προχωρήσει ο τόπος. Ο σεβασμός μας στους απλούς επιχειρηματίες που επενδύουν τις ιδέες τους και τα χρήματα τους στο νησί μας είναι δεδομένος και θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε τις κατάλληλες υποδομές, ώστε και άλλοι πολίτες της Καρπάθου να πειστούν πως πρέπει να επενδύουν στον τόπο μας. Με ένα ρεαλιστικό στρατηγικό σχέδιο θα διεκδικήσουμε κονδύλια από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, για την κατασκευή μεγάλων έργων για το νησί. Παράλληλα με δράσεις τουριστικής προβολής, εναλλακτικών μορφών τουρισμού και προώθησης των αγροτικών τοπικών προϊόντων του νησιού, θα αναδειχθεί η  Κάρπαθος σε έναν από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου. Όταν όμως μιλάμε για τουρισμό, πρέπει και οι υποδομές μας να είναι σε κατάσταση να τον εξυπηρετούν από άποψη καθαριότητας, δρόμων, συγκοινωνίας, φωτισμού, ύδατος, Χ.Υ.Τ.Α., κοινόχρηστων χώρων πρασίνου κτλ. 

2.Ποια η άποψη σας για το νέο λιμάνι και την κατασκευή του;

Οι υποδομές σήμερα, είναι γεγονός ότι δεν καλύπτουν πλέον τις σημερινές, πολύ περισσότερο, τις μελλοντικές ανάγκες της Καρπάθου. Θέλουμε ένα νέο λιμάνι λειτουργικό και ασφαλές για την ναυσιπλοΐα. Όμως, τα έργα βασικών υποδομών, πρέπει να μελετώνται με υπευθυνότητα από ειδικούς με στόχο να μεγιστοποιήσουν τη λειτουργική τους απόδοση σε βάθος χρόνου, σε συσχετισμό  πάντα με το κατασκευαστικό κόστος. Θα επιδιώξουμε να επιλεγούν επωφελείς λύσεις,  ώστε να εξυπηρετούνται περισσότερες κοινωνικές, τουριστικές και επιχειρηματικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να εξυπηρετεί πλήρως την ακτοπλοΐα, καθώς και να διευκολύνει την προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων. Ιδιαιτέρως όμως, πρέπει να οδηγεί σε αποσυμφόρηση της πόλης, και συγκεκριμένα της παραλιακής οδού. Εδώ και πολλές δεκαετίες, ένα σύγχρονο λιμάνι αποτελεί όνειρο για τους κατοίκους μας. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα αφήσουμε την κατάσταση να παραμείνει ως έχει, καταστρέφοντας την πόλη και τον τουρισμό της, αλλά θα επιδιώξουμε να γίνει το όνειρο αυτό πράξη και θα το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις, αρκεί να ανταποκρίνεται με αξιώσεις στις ανάγκες των κατοίκων του νησιού μας.

3.Τι λέτε για το ΝΑΤΟ και την πιθανή Βάση στο αεροδρόμιο του Αφιάρτη;

Η ιδέα για την στρατιωτική εκμετάλλευση του αεροδρομίου της Καρπάθου δεν είναι τωρινή. Φήμες κυκλοφορούν από το 1988, για δημιουργία μιας Νατοϊκής βάσης στην άκρη του Αφιάρτη. Φήμες ακούσαμε και το 1990 για μια νέα Ελληνοαμερικανική συμφωνία που προέβλεπε πυρηνικά όπλα σε κάποια νησιά μεταξύ αυτών και στην Κάρπαθο, αλλά και το 1995 ακούσαμε για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου και το όνομα της Καρπάθου ήταν μέσα. Η στρατηγική θέση της Καρπάθου είναι τέτοια που επιτρέπει στον καθένα να την ανακατεύει σε φήμες και ιδεοληψίες. Όμως, δεν γίνεται πολιτική με φήμες και διαδόσεις, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα, τα οποία κάθε φορά οι αρχές του τόπου και οι κάτοικοί του αποφασίζουν και αξιολογούν υπεύθυνα. Πρόκειται για καθαρά εθνικό θέμα και όποια απόφαση θα παρθεί κεντρικά, το μόνο σίγουρο από πλευράς μας είναι ότι θα επιδιώξουμε να ακουστεί η γνώμη και η άποψη όλων των κατοίκων της Καρπάθου και των φορέων.  

4.Ποια η θέση σας για τις σχολικές αίθουσες και το ζήτημα που προέκυψε;

Είναι γεγονός ότι τα σχολεία του νησιού έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου. Ήρθε η ώρα ο Δήμος Καρπάθου να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη σχολική στέγη, για να έχουν τα παιδιά μας τις καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης. Στις άμεσες ενέργειες που θα κάνουμε, αν οι δημότες μας εμπιστευτούν τη διοίκηση του Δήμου, είναι η άμεση ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων Αρχών και Υπηρεσιών, προκειμένου να δοθεί  μία λύση   στο κτιριακό πρόβλημα των σχολείων της Καρπάθου. Συνεπώς, η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων οφείλουμε να συνεργαστούμε για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης. Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, υπόσχομαι ότι θα απαιτήσω ακριβές χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των ζημιών και επαναφοράς στην κανονικότητα, δίνοντας άμεση λύση, με την επαναλειτουργία τους σε πρωινή βάρδια, τόσο του Γυμνασίου, όσο και του ΕΠΑ.Λ. Θέματα εκπαίδευσης, καθώς και υγείας, δεν απαιτούν μόνο ευαισθητοποίηση των φορέων αλλά χρειάζονται και άμεσες, δυναμικές παρεμβάσεις.

5.Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το μεγάλο προτέρημα που θα διακρίνει τη Δημαρχία σας;

Το να σέβεσαι τον πολίτη, να τον υπολογίζεις, να τον ακούς, δεν είναι προτέρημα, αλλά υποχρέωση. Άλλωστε ο πολίτης της Καρπάθου είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής και η Κάρπαθος, η πρώτη μας έγνοια. Ο Δήμαρχος δεν μπορεί να είναι διαχειριστής, ούτε αφέντης. Πρέπει να έχει σχέδιο, να εμπνέει, να διοικεί με διαφάνεια και με συλλογικότητα. Να είναι ανοιχτός σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, γιατί πιστεύουμε, ότι κανείς δεν περισσεύει σε αυτήν την προσπάθεια. Οι υποδομές της Καρπάθου βρίσκονται πολλά χρόνια πίσω. Είναι καιρός να αλλάξουμε όσα μας πληγώνουν, να βελτιώσουμε τις υποδομές και το οδικό δίκτυο του νησιού. Το νερό είναι φυσικό αγαθό, είναι αυτονόητη υποχρέωση του Δήμου να εγγυηθεί την επάρκεια της υδροδότησης, να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες και να αλλάξει το σημερινό ξεπερασμένο μοντέλο της ύδρευσης.

Τα χωριά της Καρπάθου πάρουν ξανά  ζωή, χαμόγελο και αισιοδοξία. Οι κάτοικοι σε αυτά τα χωριά πρέπει να αισθανθούν και πάλι ότι ο Δήμος τους υπολογίζει, τους στηρίζει. Η Κάρπαθος πρέπει να είναι καθαρή 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να αλλάξουμε το σημερινό μοντέλο της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου. Ο Δήμος Καρπάθου πρέπει να εξυπηρετεί το δημότη στον τόπο κατοικίας του, να μην χρειάζεται να μετακινείται. Καιρός είναι στο Δήμο Καρπάθου να μπουν οι νέες τεχνολογίες που υπάρχουν σε όλους τους άλλους δήμους. Τα τοπικά συμβούλια στα χωριά μας, μέχρι σήμερα, ήταν διακοσμητικά. Η εικόνα αυτή πρέπει να αλλάξει. Να αποκτήσουν αρμοδιότητες και πόρους για να μπορούν να κάνουν μικρά έργα. Στους νέους, πρέπει να δώσουμε όλα τα εργαλεία για μπορούν να ονειρεύονται και να δημιουργούν. Η Κάρπαθος, ήρθε η ώρα να μπει στο χάρτη και άλλων τουριστικών προορισμών, με εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Η γνώση των προβλημάτων του τόπου, με την μόνιμη παρουσία μας στο νησί, και η συνεργασία με καταξιωμένα στελέχη από την κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική δραστηριότητα, με νέες ιδέες, και όρεξη για δουλειά, θα αποτελέσουν τεκμήριο καταλληλόλητας και αποτελεσματικότητας, δίνοντας στην Κάρπαθο, πρόσθετη υπεραξία σε όλα τα επίπεδα, που θα κάνει καλύτερη τη ζωή των κατοίκων.

Όλα αυτά δεν αποτελούν προτερήματα ή οφείλονται σε ατομικά προσόντα του ενός ή μιας κλειστής ομάδας. Είναι συλλογική προσπάθεια. Εμείς πήραμε την ευθύνη να ανοίξουμε ένα νέο κύκλο ευθύνης, ρεαλισμού, σοβαρότητας και αποτελεσματικότητας.

6.Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς είναι οι αόρατοι πρεσβευτές της Καρπάθου. 

Έχετε επεξεργαστεί τρόπους-μεθόδους για να βοηθήσετε τα ζώα και να αντιμετωπίσετε αυτό το θέμα που σύμφωνα με τον νόμο αποτελεί ευθύνη του κάθε Δήμου;

Τα ζώα δικαιούνται την φροντίδα μας και εμείς ανταποκρινόμαστε στο δικαίωμά τους αυτό.

Σκοπός του προγράμματος μας είναι αφενός η σταθεροποίηση, καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους κι αφετέρου η ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας σε όλα τα αδέσποτα ζώα της πόλης, η εξασφάλιση τροφής/νερού και οι παρεμβατικές δράσεις σε θέματα προστασίας τους.

Με το πρόγραμμα μας θέτουμε τις βάσεις μιας πιο πολιτισμένης αντιμετώπισης των «άστεγων» ζώων.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος μας είναι :

    • περισυλλογή

    • καταγραφή

    • σήμανση

    • κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος υγείας

    • αποπαρασίτωση

    • στείρωση

    • εμβολιασμός

    • υιοθεσία ή επανατοποθέτηση των αδέσποτων.

Άμεση προτεραιότητά μας είναι η δημιουργία Δημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (Δ.ΚΕ.Π.Α.Ζ) το οποίο θα διαθέτει πλήρες κτηνιατρικό εξοπλισμό, χώρο διαμονής, χώρο εκτόνωσης των ζώων, αίθουσα ενημέρωσης κοινού, ειδικό όχημα περισυλλογής και σύστημα βιολογικής επεξεργασίας των αποβλήτων με επαναχρησιμοποίηση όλων των κατεργασμένων υδάτων. Το κέντρο θα είναι απόλυτα συμβατό με το περιβάλλον.

Παράλληλα θα επιδιώκουμε την ενημέρωση και καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων -γιατί «δείκτης πολιτισμού μιας πόλης είναι το πώς αντιμετωπίζει τις άλλες μορφές ζωής»- καθώς και η προώθηση της υιοθεσίας από ανθρώπους, που θα τους χαρίσουν τη ζεστασιά και την ασφάλεια μιας οικογένειας. Στην κοινωνία μας, θα πρέπει να επικρατήσει το αναπτυγμένο αίσθημα της ζωοφιλίας, σε συνδυασμό με την κατάλληλη παιδεία.

Η δική μας αρχή είναι«Σεβασμός και αγάπη για τα ζώα».

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...