Ένα παράδοξο των αυτοδιοικητικών εκλογών - γράφει η Παρασκευή Ελευθερία Φτακλάκη Υποψήφια βουλευτής Δωδεκανήσου, Κίνημα Αλλαγής

Ένα παράδοξο των αυτοδιοικητικών εκλογών

-Ολοκληρώθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές στο νησί μας για την ανάδειξη της νέας δημοτικής αρχής. Ο ροδιακός λαός επέλεξε τον τοπικό του άρχοντα καθώς και την εκπροσώπηση του στο δημοτικό συμβούλιο με την εκλογή των δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων!

 

Το αξιοσημείωτο και συνάμα απογοητευτικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι το γεγονός πως στο σύνολο των εκλεγμένων συμβούλων, εξελέγη μόνο  μια (1) γυναίκα σε σύνολο 148 υποψήφιων γυναικών από τις 5 παρατάξεις!!

 

Ένα αποτέλεσμα που σίγουρα δεν τιμά την δημοκρατία, το γυναικείο φύλο και σίγουρα αποδυναμώνει την επιχειρηματολογία της ποσόστωσης που με πρόσφατο νόμο έφθασε στο 40% της συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια!

 

Άλλωστε, όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολη και ψυχοφθόρα  υπήρξε η διαδικασία συγκρότησης ψηφοδελτίων από όλες τις παρατάξεις καθώς όλοι οι επικεφαλείς προσπαθούσαν εως και την τελευταία στιγμή να βρουν γυναίκες προκειμένου να καλύψουν τον αριθμό της ποσόστωσης!!! Και φυσικά το αποτέλεσμα των εκλογών αμφισβήτησε εξ’ολοκλήρου όλη τη λογική της ποσόστωσης!!!

 

Σαφώς  θα πρέπει να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος για το θέμα της ποσόστωσης για κάθε εκλογική διαδικασία και να δηλώσω εξαρχής πως προσωπικά τάσσομαι κατά μιας μηχανιστικής διαδικασίας που δεν αποτελεί την ουσία της συμμετοχικής διαδικασίας αλλά δημιουργεί επίπλαστες καταστάσεις με ολέθρια,  σε πολλές περιπτώσεις, αποτελέσματα...

 

Η ισότιμη συμμετοχή των δυο φύλων δεν καθορίζεται με διαδικασίες «θετικής διάκρισης», αλλά με την καλλιέργεια μιας κουλτούρας που θα ενδυναμώνει τις γυναίκες και θα τις ενθαρρύνει να συμμετέχουν ενεργά σε κάθε επίπεδο λήψης αποφάσεων με συνειδητή και αυτόβουλη συμμετοχή και όχι με άσκηση πίεσης  και υποχρέωσης!

 

Χρειάζεται μια διαδικασία κοινωνικοποίησης που θα εξαμαλύνει τις διακρίσεις και θα ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη στο γυναικείο φύλο και θα άρει τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που κυριαρχούν για τις γυναίκες και που υποβαθμίζουν το ρόλο μας  και τις ικανότητες μας! Μια  αντίληψη που θα προκρίνει τους άριστους και όχι τους αρεστούς ανεξαρτήτου φύλου καθώς το ζητούμενο της δημοκρατίας αποτελεί η ικανότητα μιας αποτελεσματικής και χρηστής διακυβέρνησης!!

 

Στην παρούσα φάση για οικονομία χρόνου δεν θα προβώ σε μια ενδελεχής ανάλυση αυτής της διαδικασίας, καθώς θεωρώ πως αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να μας προβληματίσουν συνολικά ως κοινωνία, ως γονείς, ως ενεργούς και σκεπτόμενους πολίτες!

 

Θα επισημάνω όμως ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της εκλογικής διαδικασίας: οι γυναίκες αποτελούμε την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος!!! Δηλ, εμείς, οι γυναίκες διαμορφώνουμε εν τέλει το εκλογικό αποτέλεσμα...  Τι μπορεί να  σημαίνει αυτό;

 

Αναμένω τα σχόλια σας, τις απόψεις και θέσεις σας για ένα τόσο σοβαρό για θέμα!!

 

Σας ευχαριστώ!

 

Παρασκευή Ελευθερία Φτακλάκη

Υποψήφια βουλευτής Δωδεκανήσου

Κίνημα Αλλαγής

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...