Ένα ντοκιμαντέρ γυρισμένο στο πανέμορφο νησί της Τήλου - «Το λεωφορείο του νησιού» της Sibylle Meder

Η Γερμανίδα σκηνοθέτις Sibylle Meder, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πρoώθησης του Ντοκιμαντέρ Story Doc και το Διεθνές Φεστιβάλ  Ντοκιμαντέρ AegeanDocs, παρουσιάζει, σε avant-premiere, τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου στις 20:30 η ώρα στο Ινστιτούτο Goethe στην Αθήνα το ντοκιμαντέρ της με τίτλο «To λεωφορείο του νησιού». Η σκηνοθέτις  ζει και εργάζεται στην Τήλο οπότε γνωρίζει αρκετά καλά τις δυσκολίες του νησιού, τη ζωή και σίγουρα τις ομορφιές του.

Με τη συνεργασία και τη βοήθεια της παραγωγού Lindsay Goodall , η Sibylle Meder μας παρουσιάζει την Τήλο. Μια μικρή νησιωτική κοινωνία με μόλις 400 μόνιμους  κατοίκους  διαφόρων εθνικοτήτων και ένα λεωφορείο που έχει την δυνατότητα να συνδέει τόπους και ανθρώπους. Στην Τήλο,  λοιπόν, καταλήγει και ο ήρωας της ιστορίας μας, ο 15χρονος Σαίντ, ορφανός πρόσφυγας από το Αφγανιστάν. Ο Σαίντ προσπαθώντας να ξεφύγει από το τραυματικό παρελθόν του και μετά από ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους καταλήγει στο νησί και ανακαλύπτει πως δεν είναι ο μόνος που αναζητά μια νέα εστία ζωής. Οι επιβάτες που συναντά στο λεωφορείο του νησιού προέρχονται από διαφορετικές χώρες και όλοι έχουν να πουν τις δικές τους ιστορίες ξεριζωμού.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στα Ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους και  βρήκε μεγάλη υποστήριξη από τα workshops του Story Doc που συνέβαλε σημαντικά στην πραγματοποίησή του. «Το να γυριστεί ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για ένα μικρό ελληνικό νησί και μάλιστα το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ μιας Γερμανίδας σκηνοθέτιδος και μιας Σκωτσέζας παραγωγού αποτελεί μια μικρή πρόκληση για τα σημερινά δεδομένα στην ευρωπαϊκή σκηνή του ντοκιμαντέρ. Η συμμετοχή στα workshops του Story Doc το 2010 έδωσε μια γερή ώθηση στο Λεωφορείο του νησιού. Τα εργαστήρια αυτά πρόσφεραν στην παραγωγό Lindsay Goodall και σε μένα για πρώτη φορά την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το εγχείρημά μας στο πλαίσιο ενός επαγγελματικού δικτύου, να κάνουμε νέες επαφές ή να καλλιεργήσουμε τις ήδη υπάρχουσες. Το Story Doc ενίσχυσε την πίστη μας ότι η ταινία μας μπορεί να βρει το κοινό της και χάρη και στην υποστήριξη του Goethe-Institut Athen, συνέβαλε άμεσα στο ότι τη μοιραζόμαστε τώρα με το κοινό. Ευχαριστούμε πολύ κι ευχόμαστε καλό ταξίδι με το λεωφορείο  μας!» Δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα σκηνοθέτης.

Τέλος, μια τέτοια κίνηση είναι αξιοσημείωτη και ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που η τέχνη περνάει και εκείνη την κρίση της. Επίσης σημαντικό εξίσου η προβολή ενός νησιού όχι τόσο δημοφιλή και γνωστό στους ταξιδιωτικούς προορισμούς αποκτά μια δημοσιότητα που θα έχει την ευκαιρία και κόσμος που ίσως δεν γνωρίζει. Με αυτό ντοκιμαντέρ γυρισμένο στην Τήλο προβάλλονται μηνύματα για την μετανάστευση, την πολύ-πολιτισμικότητα αλλά και τις κακουχίες που βιώνουν μέχρι να βρουν ένα τόπο που θα ξεκινήσουν μια νέα ζωή.
 Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014, Ινστιτούτο Goethe Αθηνών, Ομήρου 14-16, +30 210 3661000, 20.30, Διάρκεια: 107᾽

Στην προβολή θα παρευρίσκεται η σκηνοθέτις Sibylle Meder η παραγωγός Lindsay Goodall

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στα Ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους

Είσοδος ελεύθερη

http://popaganda.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...