Ένας απολυμένος μάγειρας απ” το Ηράκλειο απαντά στις ειρωνείες του Πρετεντέρη
«Δε χρειάζονται μάγειρες, μόνο… μαγειρέματα»!
του Μάριου Διονέλλη
Απάντηση στα ειρωνικά σχόλια του Γιάννη Πρετεντέρη δίνει μέσω της «Εφ.Συν» ο απολυμένος μάγειρας της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων από το Ηράκλειο με αφορμή την αναφορά του δημοσιογράφου στη θέση και την ειδικότητά του.
Συγκεκριμένα, στο φύλλο της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ την περασμένη Κυριακή (29/9), ο Γ. Πρετεντέρης σχολίαζε δεικτικά την ανακοίνωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Α. Μητρόπουλου σχετικά με την κατάργηση 1.929 οργανικών και προσωποπαγών θέσεων στο δημόσιο. Έγραφε τότε ο δημοσιογράφος:
«…Πώς μπορεί να αντέξει κάτι τέτοιο ένας εκπρόσωπος του ελληνικού λαού; Πώς μπορεί να δεχτεί ότι η “τροϊκανή κυβέρνηση” δεν κατήργησε απλώς μια θέση “λαντζέρας” (στο Ηράκλειο), ούτε μόνο δύο θέσεις “Μάγειρα Β” – Μπουφετζή” (σε Ανάβυσσο και Μακεδονία) αλλά (κρατηθείτε…) και μια ολόκληρη θέση “Μάγειρα Α΄” (πάλι στο πολύπαθο Ηράκλειο);
Πού πάτε, ρε, χωρίς “Μάγειρα Α’”; Τι θα γίνουμε χωρίς λαντζέρηδες και μπουφετζήδες; Πώς θα ζήσουμε χωρίς μαγείρους;….»
Ο απολυμένος μάγειρας Α’ από τη σχολή του ΟΤΕΚ στο Ηράκλειο λέγεται Παναγιώτης Αμαργιωτάκης και μιλά για το σημερινό επίπεδο της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. «Οι διαθεσιμότητες μας ήταν το τελευταίο στάδιο μιας μακρόχρονης πορείας εγκατάλειψης των σχολών του ΟΤΕΚ. Φτάσαμε να μην έχουμε τρόφιμα για να διδάξουμε μαγειρική στα παιδιά που θέλουν να σταδιοδρομήσουν στον τομέα του τουρισμού, στη βαριά βιομηχανία της χώρας, όπως αρέσκονται συχνά να λένε οι υπουργοί. Στο Ηράκλειο αρχικά έκλεισε το οικοτροφείο, όπου τα παιδιά διέμεναν αλλά και εξασκούνταν σε όλα τα στάδια της ξενοδοχειακής λειτουργίας. Στη συνέχεια ήρθε η εγκατάλειψη και τα οικονομικά προβλήματα ώστε στηριζόμασταν στις δωρεές προϊόντων από τους ντόπιους παραγωγούς. Και στο τέλος έδιωξαν το προσωπικό, έκριναν πως δε χρειάζεται ο μάγειρας. Σιγά, λες και δε μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς μαγείρους, όπως λέει και ο κ. Πρετεντέρης…».
Ο Παναγιώτης Αμαργιωτάκης αποκαλύπτει στην «Εφ.Συν.» πως κατάφερε να επικοινωνήσει με τον Γιάννη Πρετεντέρη: «Ήθελα να τον ενημερώσω, να μάθει πραγματικά τι δουλειά κάναμε, να ξέρει σε ποιους στηρίζεται η τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα, να τον ρωτήσω από πού περιμένει αυτή την περιβόητη τουριστική ανάπτυξη που επικαλούνται ως “όπλο” για την Ελλάδα όσοι πίνουν νερό στο όνομα των Μνημονίων. Δε μου απάντησε το παραμικρό. Μου είπε πως δεν μπορεί να ξέρει ότι είμαι όντως εγώ, ότι του μιλά όντως ο απολυμένος μάγειρας της σχολής και πως εν πάση περιπτώσει δεν αναφέρεται σε μένα ονομαστικά. Πίσω όμως από τα νούμερα των απολυμένων υπάρχουμε εμείς και έχουμε και όνομα και επώνυμο».
Ο πρώην εργαζόμενος του ΟΤΕΚ δείχνει τα πτυχία και τις διακρίσεις που έχει λάβει και τη βεβαιωμένη προϋπηρεσία του ως σεφ στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, από την οποία και ο ίδιος αποφοίτησε. «Σήμερα η σχολή θα αναγκαστεί να πληρώνει σεφ από γύρω ξενοδοχεία, που θα έρχονται ως ωρομίσθιοι και θα αλλάζουν σε κάθε μάθημα. Κανένας δε θα έχει συνολική ευθύνη για την κουζίνα, για τη χρήση των υλικών, για τη δόμηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης. Όλα στην τύχη και με κριτήριο το χαμηλότερο κόστος. Την ίδια στιγμή οι ιδιωτικές σχολές περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες. Όσο υποβαθμίζεται η φτηνή δημόσια εκπαίδευση τόσο οι γονείς θα αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αν θέλουν να δουν τα παιδιά τους να σταδιοδρομούν στον τουρισμό».
«Φαντάζομαι πως τα ξέρει όλα αυτά ο κ. Πρετεντέρης και με βάση αυτά επιλέγει να μας επιτεθεί. Και σε μένα και στους άλλους μάγειρες και στη λαντζέρα, η οποία παρεμπιπτόντως είναι πολύτεκνη με ανάπηρο άντρα και την έδιωξαν εντελώς παράνομα. Θα του τα έλεγα όλα αυτά και πολλά ακόμα. Θα του έλεγα πως ίσως όντως δε χρειαζόμαστε μαγείρους. Αρκεί να γίνονται καλά μαγειρέματα στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης… Μάλλον όμως δε θα ίδρωνε το αυτί του. Εξάλλου μου είπε πως έχει δικαίωμα να γράφει ό,τι θέλει».
Από την Εφημερίδα των Συντακτών