Άθλια μεθόδευση στη Βουλή με αισχρές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής

Δελτίο Τύπου-Άθλια μεθόδευση στη Βουλή με αισχρές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής

Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να περάσει σαν οδοστρωτήρας πάνω από συλλογικά και ατομικά δικαιώματα και να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, στα Πανεπιστήμια με την κατάργηση του ασύλου, να θωρακίσει το αστικό κράτος ώστε να λειτουργεί η κεντρική και η τοπική διοίκηση με γνώμονα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, διαπερνά το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή με αποκορύφωμα την άθλια μεθόδευση να καταθέσει 15 λεπτά πριν την ψηφοφορία δύο απαράδεκτες και αισχρές τροπολογίες.

 

Με την πρώτη μπαίνει «ταβάνι» στις συντάξεις, χωρίς όμως να αγγίζει όλο το αντιασφαλιστικό οπλοστάσιο του νόμου Κατρούγκαλου και τις συντάξεις πείνας. Το έδαφος είχε προετοιμαστεί όλες τις προηγούμενες μέρες, με «τυράκι» τις λεγόμενες «συντάξεις μαμούθ» (πρόκειται για έναν ελάχιστο αριθμό στο σύνολο των συντάξεων), τη γνωστή παραφιλολογία που αναπτύσσεται όταν ετοιμάζεται ένας καινούριος γύρος επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

 

Η κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιασφαλιστική τροπολογία ήταν μόνο για τη διαδικασία, που όμως ήταν η ίδια που ακολουθούσε και ο ίδιος.  Άλλωστε δεν θα μπορούσε να είναι αντίθετος γιατί πρόκειται για αντιγραφή της τροπολογίας που ετοιμαζόταν να καταθέσει ο ίδιος λίγο πριν από τις εκλογές.

 

Όσον αφορά τη δεύτερη τροπολογία, περιέχει δύο άρθρα. Το πρώτο αφορά τους εργολαβικούς εργαζόμενους και καταργεί κάποια υποτυπώδη μέτρα προστασίας τους. Ουσιαστικά καταργεί τη «συνευθύνη εργοδότη και εργολάβου» για ζητήματα όπως τα ωράρια, οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας, η ασφάλιση κ.λπ., χωρίς να αγγίζει το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η ίδια η εργολαβία…

Ανοίγει έτσι ακόμα περισσότερο ο δρόμος για εργαζόμενους με τσακισμένους μισθούς και δικαιώματα, αυξάνοντας τα κέρδη των επιχειρηματιών.

 

Το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας αφορά τον «βάσιμο λόγο απόλυσης» προηγούμενου νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, που όσο κι αν είχε προσπαθήσει να παρουσιάσει ως επίτευγμα και «εμπόδιο» για τις απολύσεις, στην πραγματικότητα αυτό που έκανε, ήταν να επιβάλλει στην εργοδοσία την υποχρέωση να δικαιολογήσει και τυπικά το λόγο της απόλυσης, με τον εργαζόμενο να καλείται να βρει το δίκιο του στα δικαστήρια και με αμφίβολο αποτέλεσμα. Αυτή η τυπική προϋπόθεση καταργείται τώρα με την τροπολογία της ΝΔ.

 

Με δυο λόγια, αν και δεν πρόκειται για σοβαρά μέτρα που προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς, αποδεικνύουν ωστόσο ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν ανέχονται ούτε τα προσχήματα στην προσπάθειά τους να κατοχυρώσουν και να διευρύνουν την εργασιακή ζούγκλα στο όνομα της δικής τους ανάπτυξης.

 

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αποκάλυψε και κατήγγειλε αυτή την αισχρή μεθόδευση και στη συνέχεια αποχώρησε από την αίθουσα μη λαμβάνοντας μέρος στη συζήτηση των τροπολογιών. Επέστρεψε μόνο για την ονομαστική ψηφοφορία επί του άρθρου για το άσυλο και την καταψήφιση του νομοσχεδίου.

 

Καμία προσδοκία επομένως δεν μπορούν να έχουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι από τη «βιώσιμη» ή τη «δίκαιη» ή όπως αλλιώς βαφτίσουν την ανάπτυξη που τσακίζει τους εργάτες για τα κέρδη των καπιταλιστών. Δεν είναι μοιραίο να ανεχόμαστε και να ζούμε τη βαρβαρότητα!

 

Η εργατική τάξη μπορεί σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα να αντεπιτεθεί  στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου για την ανατροπή της εξουσίας του, για να πάρει στα δικά του χέρια ο λαός τη ζωή του!

Ρόδος, 9 Αυγούστου 2019

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...