«2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ» στο Αγαθονήσι

Για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργανώνεται στο Αγαθονήσι το «2ο Φεστιβάλ των Συνόρων». Από τις 23 έως και τις 25 Ιουλίου 2014, το «2ο Φεστιβάλ των Συνόρων» θα φιλοξενήσει καταξιωμένους τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτικά συγκροτήματα επικοινωνώντας το παλμό της ακριτικής Ελλάδας.
Αναλυτικότερα, στο Φεστιβάλ θα εμφανιστούν: η Αρετή Κετιμέ και η Ορχήστρα Ανατολικής Μουσικής «ΠΟΛΙΣ», οι Βαγγέλης Δημούδης, Μάνος Κουτσαγγελίδης, Χριστίνα Κόζα, Χρυσόστομος Γιαμαίος και Ευαγγελία Γιαμαίου, στη συναυλία-αφιέρωμα στην παραδοσιακή μουσική της Θράκης και των Δωδεκανήσων, ενώ το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την αφιερωμένη στην αγαθονησιώτικη παράδοση μουσικοχορευτική παράσταση τοπικών συγκροτημάτων και τη συναυλία των μουσικών τμημάτων των Θερινών Σεμιναρίων «Οι Τέχνες στα Δωδεκάνησα ΙΙΙ».Τη καλλιτεχνική επιμέλεια του «2ου Φεστιβάλ των Συνόρων» έχει ο μουσικός Μανώλης Κόττορος.
Τη διοργάνωση έχει η Α.Μ.Κ.Ε «Παραμεθόριος Δράση» με συνδιοργανωτή την Επιτροπή Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και με την υποστήριξη του Δήμου Αγαθονησίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγαθονησίου «Υετούσα». Για μια ακόμα φορά προσκαλούνται οι φίλοι του «Φεστιβάλ των Συνόρων» στη γιορτή της ελληνικής παραμεθορίου να μοιραστούν μια ξεχωριστή καλλιτεχνική και τουριστική εμπειρία.

Θερινά Σεμινάρια - Οι τέχνες στα Δωδεκάνησα ΙΙΙ
-ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ IIΙ
-ΘΕΡΙΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
-ΜΟΥΣΙΚΗΣ – ΧΟΡΟΥ
workshops2014smΗ Α.Μ.Κ.Ε «Παραμεθόριος Δράση» ιδρύθηκε το 2011 ως πολιτιστικό κέντρο μελέτης, προστασίας και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η αξιοποίηση αυτή περιλαμβάνει την πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα μελέτη, καλλιέργεια και διδασκαλία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής σε όλες τις εκφάνσεις της (δημοτική, λαϊκή, λόγια και εκκλησιαστική) καθώς και τη μελέτη τόσο συγκριτικά όσο και επαγωγικά των μουσικών πολιτισμών του ευρύτερου μεσογειακού και βαλκανικού χώρου.
Βασικό στόχο της «Παραμεθορίου Δράσης» αποτελεί η προώθηση παραδοσιακών και πειραματικών μορφών μουσικής και χορευτικής έκφρασης και η δημιουργία προτάσεων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλους τους τομείς της τέχνης.
Στηριζόμενη στους παραπάνω καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς άξονες η εταιρία διοργάνωσε τον Αύγουστο του 2011 τα αφιερωμένα στην μουσική παράδοση των Δωδεκανήσων θερινά σεμινάρια «Οι τέχνες στα Δωδεκάνησα» στα οποία δίδαξαν σημαντικοί καλλιτέχνες της δωδεκανησιακής μουσικής, ενώ παράλληλα λειτούργησε και τμήμα μουσικής τεχνολογίας. Τα δεύτερα θερινά σεμινάρια «Οι τέχνες στα Δωδεκάνησα II» διεξήχθησαν τον Ιούλιο του 2013 και κάλυψαν ένα μεγαλύτερο εύρος μουσικών παραδόσεων από την Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο.
Φέτος «Οι τέχνες στα Δωδεκάνησα IΙI» θα διεξαχθούν από τις 22 έως τις 27 Ιουλίου στο Αγαθονήσι διευρύνοντας τόσο την ομάδα των μουσικών - εισηγητών και των θεμάτων που αυτοί επιμελούνται όσο και το τμήμα του χορού το οποίο θα φιλοξενήσει δασκάλους από διαφορετικές ελληνικές περιοχές. Τα σεμινάρια μπορούν να παρακολουθήσουν μαθητές μουσικής και χορού όλων των ηλικιών και επιπέδων. Συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν τα παρακάτω τμήματα:

 

Σεμινάριο Παραδοσιακού Τραγουδιού
Τραγούδι Ανατολικής Θράκης και Μ.Ασίας - Μάνος Κουτσαγγελίδης
Ροδίτικο και Αρχαγγελίτικο τραγούδι - Χριστίνα Κόζα

 

Σεμινάριο Μουσικών Οργάνων
Λαούτο - Χρήστος Ζώτος
Βιολί - Μανώλης Κόττορος
Σαντούρι-κύμβαλο - Κλέαρχος Κορκόβελος
Ούτι, Πολίτικο Λαούτο - Αλέξανδρος Καψοκαβάδης
Κανονάκι - Έφη Ζαϊτίδου
Κρουστά - Μανούσος Κλαπάκης
Κιθάρα - Ηλίας Μαυρίκης
Κοντραμπάσσο - Θοδωρής Κουέλης

 

Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών
Χοροί της Θράκης - Βαγγέλης Δημούδης                                             22-23/7
Χοροί της Κω – Πέτρος Μαστόρος                                                          23-24/7
Χοροί της Σάμου – Ιωάννα Μάτσου                                                        24-25/7
Χοροί από την Κόνιτσα-Πρέβεζα-Μέτσοβο – Κώστας Μήτσης           25-26/7

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...