O Εντουί Πλενέλ είναι ο Γάλλος δημοσιογράφος που αποφεύγουν οι πολιτικοί όπως ο... διάολος το λιβάνι.
Μέσω του σάιτ Mediapart, ο ίδιος και οι συνεργάτες του αποκάλυψαν πλήθος πολύκροτων υποθέσεων που οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη: από την πώληση όπλων «Καράτσι» μέχρι πιο πρόσφατα σκάνδαλα όπως αυτά των «Μπετανκούρ» και «Ταπί», τα οποία κλυδώνισαν το συντηρητικό κόμμα UMP - στη δεύτερη φέρεται να εμπλέκεται και η πρόεδρος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Το να μιλήσεις μαζί του δεν είναι εύκολο, αφού, όπως παραδέχεται, «βομβαρδίζεται» από αιτήματα συναδέλφων του οι οποίοι προέρχονται από κάθε γωνιά της Γης.
Ωστόσο, η προσπάθεια αξίζει τον κόπο, αφού ο κ. Πλενέλ είναι ένας αεικίνητος δημοσιογράφος που παρακολουθεί τις εξελίξεις σε όλο τον κόσμο.
Στο «Εθνος της Κυριακής» μίλησε για τις υποθέσεις που αποκάλυψε με τα ρεπορτάζ του, ενώ δεν παράλειψε να σχολιάσει το «λουκέτο» στην ΕΡΤ και τον κίνδυνο της ακροδεξιάς.
Ακολουθεί απόσπασμα από τη συνέντευξή του...
Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σας ήρθε στο μυαλό όταν μάθατε το κλείσιμο της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης;
«Πραξικόπημα». Το Mediapart είναι αλληλέγγυο στο σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης αλλά και του ελληνικού λαού.
Σχεδιάζουμε ως δημοσιογράφοι και ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης να καλέσουμε σε ευρωπαϊκή κινητοποίηση ενάντια σε αυτήν την απόφαση.
Εκπληκτικό επίσης είναι το γεγονός ότι ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι είμαστε «συνιδιοκτήτες της Ελλάδας» ως Ευρωπαίοι και ότι η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο.
Ομως, τι εκπροσωπεί ο κ. Γιούνκερ; Μία χώρα που σήμερα είναι φορολογικός παράδεισος στην καρδιά της Ευρώπης. Κοινώς θεωρούμε φυσιολογικό να παραβιάζεται η φορολογική ισορροπία από τους καταθέτες στη χώρα του, την ώρα που σε ένα άλλο σημείο της Ευρώπης πλήττονται η ενημέρωση και ο πολιτισμός...
Πανευρωπαϊκά γίνεται μεγάλη κουβέντα για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Πρόσφατα είχαμε την άγρια δολοφονία 18χρονου στο Παρίσι από νεοναζί. Πιστεύετε ότι υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στην ελληνική και τη γαλλική ακροδεξιά;
Φυσικά και υπάρχουν σύνδεσμοι. Είμαστε στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης της «οριζόντιας επικοινωνίας» και οι ιδέες, ακόμα και οι χειρότερες από αυτές, δεν έχουν σύνορα.
Η πραγματική ερώτηση σχετικά με το «εργαστήριο» που αποτελεί η Ελλάδα για την υπόλοιπη Ευρώπης σήμερα είναι μήπως τελικά η πολιτική που ακολουθείται για να ομαλοποιήσει την κατάσταση όχι μόνο δεν αποδίδει, αλλά δημιουργεί μία τρομακτική κατάσταση, την άνοδο του εθνικισμού.
Δεν μιλάμε για την ανάδειξη μίας άκρα δεξιάς, αλλά μίας δύναμης που επιβεβαιώνεται καθαρά ως φασιστική και η οποία δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τη βία ενάντια σε εργαζομένους άλλων εθνικοτήτων.
Αλλά το πρόβλημα δεν είναι τόσο η ιδεολογία, όσο η πολιτική που τη γέννησε. Αυτή η πολιτική της αποστέρησης των λαών και του αυταρχισμού. Η ιδεολογία των χρηματοοικονομικών αγορών και της σπέκουλας. Αυτά δημιούργησαν μία επικίνδυνη κατάσταση.
Σε ποιο σημείο βρίσκεται η ελευθερία του Τύπου στη Γαλλία;
Η ελευθερία του Τύπου δεν απειλείται στη Γαλλία. Η ύπαρξη του Mediapart το αποδεικνύει αυτό.
Εσείς έχετε πέσει θύμα παρακολούθησης;
Αντιμετωπίσαμε προβλήματα με τις καταχρηστικές πρακτικές των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών. Τις είχαμε καταγγείλει.
Ηταν την εποχή της αποκάλυψης της υπόθεσης Μπετανκούρ το 2010. Τότε είχαμε περιστατικά διαρρήξεων σε υπόπτους, ηλεκτρονική και τηλεφωνική παρακολούθηση των δημοσιογράφων που ερευνούσαν.
Πώς ερμηνεύετε τις πρόσφατες διαδηλώσεις στην Τουρκία;
Αυτές οι διαδηλώσεις φέρουν κάτι καινούργιο, αποτελούν σύμπτωμα ενός κύματος διαμαρτυριών που έγιναν σε όλο το περίγραμμα της Μεσογείου, από την επανάσταση στην Τυνησία και μετά. Είναι ο ξεσηκωμός μίας νεολαίας που προέρχεται από διαφορετικές αφετηρίες, που κινητοποιείται λόγω της αίσθησης ότι «κατάσχεται» η λαϊκή εξουσία. Υπήρχε μία πτυχή, χωρίς να καταφύγουμε σε καταχρηστικές γενικεύσεις, που θυμίζει τον γαλλικό Μάη του '68. Με την έννοια της ανάδειξης ενός πληθυσμού που ζει την ανάπτυξη της Τουρκίας, την καινούργια της δύναμη, συνειδητοποιώντας όμως ότι κάποιος άλλος αποφασίζει αντί του λαού. newsbeast.gr