«Συνοδικότητα και Οικουμένη…» . Πρόσκληση στην παρουσίαση του βιβλίου

«Συνοδικότητα και Οικουμένη…»

Το Σάββατο 19 Αυγούστου στην Κρεμαστή, η βιβλιοπαρουσιάση της ομώνυμης διδακτορικής διατριβής του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτου κ. Μελίτωνος Μπέλλου.

Παρουσιάζουν οι Καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: κ.κ.  Στυλιανός Τσομπανίδης και Δήμητρα Κούκουρα.

 

Στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος του Ι.Ν. Παναγίας Καθολικής Κρεμαστής, σας προσκαλούμε το Σάββατο 19 Αυγούστου και ώρα 19:30 στην παρουσίαση της εκδοθείσας Διδακτορικής Διατριβής του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτου κ. Μελίτωνος Μπέλλου, με τίτλο: «Συνοδικότητα και Οικουμένη: Η Προσυνοδική και Οικουμενική Πορεία της Ορθοδοξίας στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα με τη συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα, Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνα και Ελβετίας Δαμασκηνού».

Η διδακτορική διατριβή, ερευνά την ιστορική  Πανορθόδοξη Προσυνοδική πορεία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας που πραγματοποιήθηκε το 2016 στην Κρήτη, σε μία περίοδο έντονων εθνικιστικών τάσεων που την διαίρεσαν σε μεμονωμένες και εσωστρεφείς Εκκλησίες, ενώ παράλληλα καταθέτει τη δική της μαρτυρία απέναντι στις νέες προκλήσεις ενός συνεχούς μεταβαλλόμενου κόσμου. Επιπρόσθετα, εστιάζει σε πρόσωπα που μέσα από τη χαρισματική διακονία τους εντός της  Εκκλησίας, επιχείρησαν από τις θεσμικές τους θέσεις να αναπτύξουν τον σύγχρονο διάλογο,  πρωτίστως  με το ίδιο το  Ορθόδοξο Σώμα με τη συνειδητοποίηση της  ανανέωσης και ερμηνείας των μηνυμάτων των καιρών. Η αναφορά, σχετίζεται  με τις προσωπικότητες της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, του Πατριάρχη  Αθηναγόρα και των Μητροπολιτών Γέροντα Χαλκηδόνος Μελίτωνα και του Ελβετίας Δαμασκηνού  οι οποίες ξεχωρίζουν με την προσφορά τους και  πρωτοστατούν  στη προπαρασκευή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Ακολούθως, ο συγγραφέας συζητά τις σημαντικότερες επιτυχίες που δημιουργήθηκαν από την  προσέγγιση  των Εκκλησιών χάρη στη δυναμική που επέδειξαν οι εκκλησιαστικές προσωπικότητες και συνοψίζονται ως εξής:

  1. Στην αντιμετώπιση του «προσηλυτιστικού ανταγωνισμού.
  2. Στην ανάπτυξη του «πρακτικού οικουμενισμού» με πρωτοβουλίες που αφορούν τη συνεργασία για την επικράτηση μιας κοινής χριστιανικής διδασκαλίας κάνοντας το τολμηρό βήμα για τον θεολογικό οικουμενισμό στη συνέχεια, με την εμβάθυνση στη θεολογία των ετεροδόξων.
  3. Εντός  της Οικουμενικής Κίνησης, προστίθενται η μαρτυρία της Εκκλησίας  υπό την έννοια της διακονίας απέναντι στον άνθρωπο και τα προβλήματα της  κοινωνικοπολιτικής ζωής του.
  4. Ο Διαθρησκειακός διάλογος.
  5. Αναφορά στο ακανθώδες θέμα του φονταμενταλισμού.

Τη βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιήσουν οι Ελλογιμότατοι Καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: κ.κ.  Στυλιανός Τσομπανίδης και η Δήμητρα Κούκουρα.

Προλογίζει ο Αιδεσιμολογιότατος δρ. κ. Ηλίας Καραλής

H Εκδήλωση θα πλαισιωθεί από τη Μικτή Χορωδία και Μαντολινάτας της Δημοτικής Ενότητας Πεταλούδων υπό τη διεύθυνση της κ. Φλώρας Πελεκάνου και από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών της Ι.Μ. Ρόδου "Ευάγγελος Μουτάφης''

Η παρουσίαση πραγματοποιείτε υπό την αιγίδα Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΠΕΝΘΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΦΩΤΗ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ Ρόδος20-11-2023 Με βαθύτατη ευγνωμοσύνη...
Επικήδειος ΣτέργουΦ. Χατζηδιάκου   Πολυαγαπημένε μου πατέρα, Καλούμαι σήμερα από αυτό...
Δημήτρης Γάκης: Αποχαιρετούμε σήμερα τον άοκνο και χαλκέντερο Δήμαρχο της Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο...
Ο Βασίλης Παπανικόλας σχολιάζοντας την ανάρτηση του τεως δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου για το...